Jag älskar Filippa Bark

WEB_INRIKES

Andreas Weise åker på det. Bild: TT

 

Allt efter veckorna går så kommer det mer och mer åsikter om allt som inte har med musiken att göra. Programledarna har fått genomgående hyllningar, med all rätt. Både Sanna Nielsen och Robn Paulsson har varit klockrena i allt  de har gjort, både proffsiga och roliga. Seriösa när det behövs, tramsiga på helt rätt sätt när det funkar.

Men så har vi den tredje personen, sidekicken. Filippa Bark (spelad av Sissela Benn) får vecka efter vecka ett ungefär lika stort hav av hyllningar som förskräckta tillrop om hur dålig och att hon inte är rolig. Därför känner jag mig manad att gå i hennes försvar. För jag älskar Filippa Bark, och ja, hon ÄR fruktansvärt rolig.

 

Eftersom hon uppträder i rollen som den obekväma tonåringen som gör att alla andra blir obekväma, så är det henne jag pratar om och inte Sissela. Hon har länge varit med i flera program, som exempelvis Robins, där just den nuvarande programledaren för Mellon introducerade Filippa. Här ger hon fantastiskt bevis på hur en tonåring kan vara när de inte riktigt har koll, men vill prata ändå:

 

 

Humorn som Filippa representerar är samma som har gjort The Office till såna succér, både i England och USA. Pinsamma tystnader där man inte vet hur man ska reagera, till följd av uttalanden och agerande av en person som vet att hon är annorlunda men inte gör någonting åt det.

Hon drar många skämt som är riktigt kul. Min favorit drog hon i Malmö: ”Om du har en cykel i Malmö så har du inte det längre.”

Vissa skämt är gamla. Därför blev jag så förvånad att folk reagerade så starkt när hon beskrev Malmö som ”Tredje rikets största stad”, eftersom detta är ett gammalt känt YouTube-klipp där en politiker stakar sig när hon försöker berätta om ”rikets tredje största stad”.

Inte heller skämtet om vilken internetadress som Hörby kommun har (horby.se) är nytt. I samma stil kan för övrigt nämnas de som har adressen Monster-as. Alltså monsteras.se, Mönsterås.

Men det är sättet som Filippa säger det på som blir så klockrent, pinsamt, jobbigt och därför fantastiskt. Att hon fortsätter plåga Linus Svenning med horby.se, att hon maler och maler åt Daniel Gildenlöw att det inte är hans fel att hans föräldrar har skilt sig, det blir klockren tv. Pinsam stämning när den är som roligast. Att hon drar ut på det för länge är poängen, vilket folk inte verkar fatta.(Lite som i Family Guy när Peter slår sig och har ont lite för länge).

Att hon drar dåliga vitsar lösgör något inom en. Det är sådana skämt som man kanske skulle vilja dra själv, men gör inte. Då är det bra att det finns en pinsam tonåring som kan göra det år en.

 

Att Filippa Bark är jobbig att titta på är inte ett problem  – det är hela grejen. Hon bemästrar hen typ av humor som både avväpnar och stärker. Och jag tror att det är helt perfekt sätt att tackla nervositeten i green room. Det är ingen idé för artisterna att spänna sig, för det kan komma vilken konstig fråga som helst från Filippa Bark. Det kan man förbereda sig på lika mycket som resultatet, alltså inte alls.

Jag hoppas att Filippa Bark kommer att fortsätta att skapa dålig stämning i de kommande avsnitten. För det är inte bara jobbigt att se. Det är underbart att se.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *