Är Hasses låt ett plagiat?

Först och främst måste jag ge min synpunkt till #dressgate. Den är blå.

 

 

Sådärja, Nu till dagens intressanta mello-ämne. Varje år dyker det upp lite diskussioner om sånger som låter som andra låtar. Ofta är det inte så allvarligt. Att Ellen Benedictsons Insomnia påminde om Loreens Euphoria är en sak. De lät lite som varandra, men det är ju självklart inte samma låt. Så det är alltså inte ett plagiat, utan snarare ett försök att rida på Euphorias popularitet.

Men så finns det fall där det mer blir en fråga om en regelrätt stöld. Och nu har det kommit upp ett sådant fall inför lördagens tävling. Där en låtmakare har stulit en låt från – sig själv.

Hasse Anderssons låt beskrev jag igår. Den är somrig och handlar om dansbanor. Den skulle ju bara kunna funka i Sverige.

Eller?

Expressen skriver idag om att det har kommit in uppgifter om en japansk låt som påminner extremt mycket om Hasses. Och jag håller med. Lyssna först på Hasses, och sedan på denna:

 

 

 

Självklart kan man inte hålla koll på alla världens låtar. Det går inte att veta om den låt man skriver är likadan som någon som legat på listorna i Sydkorea, Belize eller Burkina Faso. Självklart.

Men. Om man nu vet att denna japanska låt är skriven av SAMMA person som har skrivit Hasse Anderssons låt. Då blir det genast en annan femma.

Att låtarna påminner om varandra går inte att komma ifrån. Och att de är skrivna av samma människor gör att man inte kan hävda okunskap.

Enligt Expressen har SVT kallat till krismöte. Det skriver de i och för sig om mycket, så det ska man inte fästa för stor vikt till. Men det vore intressant att se hur de resornerar.

Skulle de komma fram till att låten är samma så kommer den att diskas. Det vore väldigt exeptionellt. Visst har det hänt att låtar diskats på förhand av olika anledningar (Carola och Agnes har råkat ut för detta) men inte i en tävling som är igång.

Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till, och oavsett utgång, hur de resonerar. Jag återkommer i ämnet när de har sagt något, vilket dock känns som att de inte kommer att göra. Jag tror att Hasse kommer att tävla på lördag, men vi får se. Det är onekligen spännande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *