En vinnare och många överraskningar

Den fjärde och sista deltävlingen blev också den mest spännande och svårast att tippa. Så när som på en person. Måns.

De sparade honom till sist, och man såg på honom hur nervös han var att han skulle misslyckas och åka ut. Det hade onekligen varit en av de största skrällarna på mycket länge i Melodifestivalen, både med anledning av hur mycket folk har sett fram emot honom, och hur mycket han hade satsat på detta.

Men SVT gjorde det mer spännande än det troligtvis var. För Måns superproffsiga nummer bara skulle gå till final. Det är ingen låt som slår till direkt, utan den kräver ett par lyssningar.

Så trots att det inte var en självklar superhit så har den nu alla möjligheter att vinna om två veckor. Allt med framträdandet var perfekt, och man märker att han är en klass över Saade. Om man sen slänger in Mariette och Jon Henrik så tror jag att vi där har de fyra det kommer att handla om på Friends och då tror jag, just nu i alla fall, att Måns har slagläge, både med en bra låt och hans popularitet.

 

Om Måns var en given vinnare så såg det helt annorlunda ut för övriga placeringar. Jag hade varnat på förhand att det skulle bli svårtippat, och det var det. Fyra av mina sju gissningar gick in.

Jag trodde på Disney-låten, men Annika Herlitz gjorde något som nästan kan klassas som fiasko. Hon hade en av årets mest tydliga schlagerballader, hon har enorma mängder fans bland barnen, och ett bra startnummer. Hon sjöng också bra, så det var konstigt att hon inte gick vidare. Men för att vara ärlig, jag röstade inte på henne, och så var det nog för många. Hon var duktig, men engagerade inte folk. Då går det såhär.

Att JTR skulle fånga mångas intresse trodde jag dock, men att de klarade sig hela vägen till finalen var starkt jobbat. De gjorde ett perfekt utfört bidrag, och det märktes. Låten var egentligen inget speciellt, men jag tror att den kan växa ju mer man lyssnar på den.

 

Dinah Nah var den största överraskningen. Hon tog en alldaglig låt och gjorde ett grymt framträdande, och det räckte för andra chansen. Dock fanns det andra som var bättre, som förtjänade platsen bättre. Till exempel Caroline Wennergren. Hon var den som sjöng bäst av alla artister i lördags. Hennes James Bond-inspirerade låt var bra, men stack inte ut tillräckligt. Och i en deltävling där många gjorde sitt livs framträdande krävdes det något extra, och den här gången hade inte Caroline det.

 

Under kvällen kom jag på mig själv att nynna med i en låt, men det var inte ”Heroes”. Det var Hasses glada danslåt. Jag måste erkänna att den är väldigt glad och trevlig, och den borde ta sig vidare till final från andra chansen. Men den ska inte ha nån chans i finalen.

 

Någon som däremot infriande de negativa förväntningarna var Midnight boy. Hans Modern Talking-låt var inte särskilt modern. Det är kul att han gillar 80-talet, men eftersom övriga världen har gått vidare så var det bara för honom att packa sina väskor och dra hemåt.

 

Som vanligt i år var programledartrion riktigt bra. De enkla men geniala schlager-låtarna som Robin och husensemblen gjorde var klockrena.

 

Nu går vi mot andra chansen. Det ska bli intressant med det nya upplägget. Men det återkommer jag till i veckan. Nu ska jag njuta av att man faktiskt kan lyssna på alla låtarna på Spotify och YouTube, och bestämma mig för vad jag tycker.

Jag tror som sagt att det kommer att stå emellan fyra låtar, men det är mycket den här säsongen som har visat att verkligen allt kan hända. Och det är det som är det underbara med den här tävlingen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *