Kaos i tyska mellon

Innan jag går igenom den fjärde och sista Andra chansen-duellen så måste jag ta upp det som utspelade sig i Tyskland igår.

Det final i Unser Song für Österreich, Tysklands uttagning till Eurovision Song Contest. Efter ett par omgångar under finalkvällen återstod två favoriter som tävlade mot varandra (Tyskland har ett ännu mer komplicerat förfarande än Sverige). Dels sångerskan Ann Sophie, dels Andreas Kümmert, som har vunnit tyska The Voice. Till slut stod det klart att Andreas vann.

Eller?

När han utropats till segrare hände något ytterst märkligt – han ville inte alls vinna. Så han gav upp segern!

Han sa att han är en obetydlig sångare som inte förtjänade att vinna. Han gav därför segern till Ann Sophie. Publiken buade, och programledaren visste inte riktigt hur hon skulle agera.

Men nu blev det i alla fall så att Ann Sophie har utsetts till landets representant i Wien.

Det är på tyska, men man kan nog förstå förvirringen även man inte förstår språket. Två minuter in i klippet droppar han bomben.

”Har jag faktiskt vunnit?”, frågar sig Ann Sohpie och publiken ställde samma fråga. Men så blev det alltså.

 

Kan ni tänka er något liknande hända i Sverige? Eric Saade vinner, men överlämnar vinsten till Måns Zelmerlöw, som förtjänar det bättre. Okej, kanske ett dåligt exempel att just Saade skulle agera så. Men jag tror inte att någon skulle göra så här.

Och det bör de inte heller. Andreas Kümmert hade inte behövt ställa upp överhuvudtaget. Han har slösat folks tid, och han har slösat folks pengar när de har ringt och sms:at för att rösta på honom.

 

Efter Melodifestivalen är över kommer jag att påbörja min genomgång av alla europeiska ländernas bidrag. Då ska jag granska dessa låtar lite närmare rent musikmässigt. Om nu ingen mer hoppar av innan maj…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *