Lista: Bästa ex-idolerna

Nu tänkte jag ta och göra en lista igen, för det är roligt. Och jag tänkte ta och involvera ett av mina andra favoritprogram, nämligen Idol i TV4.

Varför då, undrar kanske ni? Jo, för att Idol har påverkat Melodifestivalen mycket mer än vad man först tänker på. Eller, om jag säger så här: Fyra av de sex senaste mellovinnarna är före detta Idoldeltagare.

2010: Anna Bergendahl

2012: Loreen

2013: Robin Stjernberg

2015: Måns Zelmerlöw

 

Hälften av dem som har kommit på pallplats under dessa år var ex-idolare.

Idol började sändas i Sverige 2004, och sedan 2007 har före detta idoler varit ett stående inslag i tävlingen med flera artister per år, förutom 2014, då det inte var med en enda.

Det är många som har deltagit i Idol, men det har gått sädår, men sedan kommit tillbaka och blivit stora stjärnor i Sverige, framförallt tack vare melodifestivalen. Loreen, Måns Zelmerlöw och Danny är lysande exempel på detta.

 

Därför ska jag nu lista mina favoriter. Jag hade först tänkte ta de bästa låtarna, men eftersom vissa artister (exempelvis Måns och Loreen) har haft så många bra låtar med så skulle listan nästan bara bestå av dem. Därför listar jag artister, utifrån hur bra jag tycker att deras låtar är. Alltså inte efter hur bra det har gått för dem i tävlingen. Märk därför till exempel att Anna Bergendahl, som vann 2010, inte är med på min lista. En artist är med två gånger eftersom han både har uppträtt som soloartist och i ett band. Det finns även många andra som har deltagit i mellon med blandad framgång, men som inte platsar på listan, exempelvis Sebastian Karlsson.

 

WEB_INRIKES

10

Artist: Robin Stjernberg
Var med i idol: 2011
Resultat: tvåa
Var med i mellon: 2013 (You)
Resultat: Vann
Bästa låt (enligt mig): You
Kommentar:

Robin är ett av alla exempel där det ofta går bättre för den som slutar tvåa i Idol än för vinnaren. Samma sak gäller till exempel också Darin, Amanda Jensen och Erik Segerstedt. Robin var aldrig någon förhandsfavorit att vinna mellon, men så blev det. Han är också den enda som har vunnit efter att ha behövt gå via Andra chansen. I mitt tycke borde Yohio ha vunnit detta år, men jag har kommit till freds med resultatet och tycker att det är en helt okej som Robin hade.

 

WEB_INRIKES
9

Artist: Ola Svensson
Var med i idol: 2005
Resultat: Åtta
Var med i mellon: 2008 (Love in stereo), 2010 (Unstoppable)
Resultat: Ut i andra chansen 2008, sjua 2010
Bästa låt (enligt mig): Unstoppable
Kommentar:

Ola, i början av karriären kallad Idola, åkte ut tidigt i sitt år, men fick flera bra aristår efteråt ändå. 2007 släppte han singeln Nathalie, som blev en stor hit. Denna kvinna förekom senare i fler låtar, bland annat i Unstoppable. På sistone har man dock inte hört så mycket om varken Ola eller Nathalie.

 

WEB_NOJE

8

Artist: Agnes
Var med i idol: 2005
Resultat: Vann
Var med i mellon: 2009 (Love love love)
Resultat; Åtta
Bästa låt (enligt mig): Love love love
Kommentar:

Agnes skulle ha varit med i tävlingen redan 2007 med låten More than a girl, men sedan hon hade berättat vad låten hette i förväg så blev hon diskad. Japp, såna konstiga regler finns det. Hon återkom 2009 med Love love love, som är en bra låt. Hon har dock haft många fler bättre låtar utanför mellon, och det är därför hon inte kommer högre på den här listan. Agnes är absolut en artist som jag skulle vilja se i tävlingen igen. Så, om vi kan få en riktigt rökarlåt i Melodifestivalen 2016 så kommer du att hamna högre upp på den här listan i framtiden.

 

WEB_INRIKES
7

Artist: The Moniker
Var med i idol: 2007
Resultat: Fyra
Var med i mellon: 2011 (Oh my God), 2012 med I Want To Be Chris Isaak (This Is Just the Beginning)
Resultat: Trea 2011, sist i sin deltävling 2012
Bästa låt (enligt mig): Oh my God
Kommentar:

Daniel Karlsson kallar sig The Moniker efter sin mamma Monika, och 2011 var han med i mellon med en av de härligaste låtarna på länge. Både låten och numret var inspirerat av 60-talet och hans gång på ett rullband på scen blev en stor snackis. När Danny och Eric Saade slogs om rösterna så lämnade det fältet öppet för artisterna bakom och The Moniker kunde segla upp på en bronsplats.2011 var det för övrigt med två åtar som hette Oh My God.

Han var tillbaka året efter med en fullkomligt intetsägande låt.

 

WEB_INRIKES
6

Artist: Amanda Fondell
Var med i idol: 2011
Resultat: Vann
Var med i mellon: 2013 (Dumb)
Resultat: Näst sist i sin deltävling
Bästa låt (enligt mig): Dumb
Kommentar:

2011 var hon min favorit i Idol ända sedan audition-programmet, så jag blev riktigt glad när hon vann, och självklart glad när hon skulle vara med i Melodifestivalen. Och så hade hon till råga på allt en riktigt bra låt, tyckte jag. Men det tyckte inte alla andra. Hon slutade sjua i sin deltävling, och kom således inte ens till andra röstningsrundan. Synd tycker jag. Det var dock många bra låtar med i denna delfinal. Dock gick en av de få dåliga låtarna direkt till final,”En riktig jävla schlager” med Ravaillacz. En tramslåt som bland annat slog ut Amanda, Janet Leon och Eddie Razaz. Dumt.

I 2011 slog Amanda Robin Stjernberg i finalen, men när de deltog i melodifestivalen samma år så var det Robin som slutade som segrare. Jag tror att han är nöjd med det.

 

WEB_INRIKES
5

Artist: Sibel
Var med i idol: 2004 och 2005
Resultat: Utlsagen i kvalveckan 2004, kom tillbaka 2005 och slutade trea
Var med i mellon: 2008 (That is where I’ll go), 2010 (Stop)
Resultat: Sjua 2008, näst sist i sin deltävling 2010
Bästa låt (enligt mig): That is where I’ll go
Kommentar:

Sibel var en stjärna som aldrig riktigt slog igenom. Det gick bra i Idol, och hennes låt spelades mycket på radion efter medverkan i Melodifestivalen 2008. Men ändå har hennes karriär inte velat ta fart. Men framförallt låten 2010 var en riktigt bra ballad som borde ha slutat bättre än sjua i finalen.

 

 

WEB_INRIKES
4

Artist: Danny
Var med i idol: 2006
Resultat: Sexa
Var med i mellon: 2009 (Bay goodbye, med EMD), 2011 (In the club), 2012 (Amazing)
Resultat; Trea, Tvåa, tvåa
Bästa låt (enligt mig): Amazing (av hans sololåtar)
Kommentar:

Under ett par år var Danny Saucedo artisten som aldrig nådde ända fram till målet. Han var tvåa två år i rad, och detta skämta exempelvis Sean Banan om i sin låt Copacabanana, när Danny var programledare. Han har levererat klubhit efter klubbhit och blivit en artist av högre rang i dagens musik-Sverige. Jag tror att han är oerhört sugen på att delta i mellon igen, men frågan är om han våga riskera att komma tvåa igen. Men svenska folket röstar ofta i mellon på dem som har varit nära tidigare, så bara att han är med kan räcka. Det kan till exempel Lena Philipsson, Sanna Nielsen och Måns Zelmerlöw intyga.

 

WEB_INRIKES
3

Artist: EMD
Var med i idol: 2006 (Erik och Danny), 2007 (Mattias)
Resultat: Tvåa (Erik), sexa (Danny)
Var med i mellon: 2009 (Baby goodbye) som grupp.Utanför gruppen: Danny 2009, 2011 och 2012, Erik 2013 (ihop med Tone Damli), Mattias 2013
Resultat: Trea. Danny Tvåa, tvåa, Erik Andra chansen, Mattias, femma i sin deltävling.
Bästa låt (enligt mig): Baby goodbye
Kommentar:

Danny är med igen på listan. Men det är bara för att jag gillar denna låten bättre än hans egna som EMD placerar sig högre på denna lista. Erik Segerstedt och Mattias Andreasson har också varit med i mellon utanför EMD, men de hade inte tillräckligt bra låtar för att kvala in på topp tio.

Men det har de däremot som grupp. Jag älskar verkligen den här låten, och det är synd att de inte gjorde fler försök som grupp. Kanske något att tänka på för framtiden, när deras karriärer går så där, alternativt att Danny vill vara snäll.

 

WEB_INRIKES
2

Artist: Loreen
Var med i idol: 2004
Resultat: Fyra
Var med i mellon: 2011 (My heart is refusing me), 2012 (Euphoria)
Resultat: Utslagen i andra chansen 2011, vann både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2012.
Bästa låt (enligt mig): Euphoria
Kommentar:

Den största musikaliska framgången för svensk musik i modern tid, så kan man väl beskriva Loreen och Euphoria. Men även hennes låt från året innan är riktigt bra, och förtjänade att gå till final. Men det var kanske bra att den inte gjorde det, för det fick kanske Loreen att vilja bevisa att hon kan bättre, och det resulterade i att hon ställde upp med Euphoria. Hade hon i stället slutat på en bra placering 2011 så hade hon kanske inte varit med 2012, och då hade mycket sett annorlunda ut i dagens mello-Sverige.

 

WEB_INRIKES
1

Artist: Måns Zelmerlöw
Var med i idol: 2005
Resultat: Femma
Var med i mellon: 2007 (Cara mia), 2009 (Hope & glory), 2015 (Heroes)
Resultat: Trea 2007, fyra 2009, vann 2015
Bästa låt (enligt mig): Cara mia
Kommentar:

Än så länge så har Loreen haft lite större framgångar, men det kan ändras i maj. Men huvudskälet till att Mums-mums ligger före Loreen är helt enkelt att han har haft fler bra låtar med i mellon, vilket är det jag kolla på för den här listan. Cara mia är en mellofavorit för många, men även Hope & glory är riktigt bra, liksom året vinnarlåt. Och med det, vad det verkar, svaga startfältet i årets Eurovision så är det inte omöjligt att Måns tangerar Loreen även resultatmässigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *