Alla kommer från Armenien

I den andra låten i första semifinalen ska hela världen uppträda, typ.

Semifinal 1

2. Genealogy – ”Face the Shadow” (Armenien)

 

Den armeniska befolkningen spreds runt om i världen när folk flydde det armeniska folkmordet 1915 (ja, Turkiet, det har hänt). Man räknar med att runt om i världen så är det cirka 11 miljoner människor som härstammar från denna diaspora.

Detta har gruppen Genealogy (som betyder ”släktforskning”) tagit till vara. De består av sex personer med armenisk härkomst som representerar varsin världsdel. De kommer från Europa (Frankrike), Amerika (USA), Afrika (Etiopien), Asien (Japan), Oceanien (Australien) och Armenien (Armenien), som tydligen är en egen världsdel…

En liknande grej gjorde Schweiz 2006 där man samlade sex sångare från olika länder i gruppen six4one. Där ingick bland andra Andreas Lundstedt från Sverige. De slutade på 17:e plats i finalen (som de var direktkvalificerade till).

Då känns detta mer äkta, och framförallt mer naturligt. Det är en intressant idé att samla folk från samma ursprung. Det visar på en identitetskänsla som inte inte kan förstöras av krig och flyttar. Jag gillar det.

Låten däremot gillar jag inte så mycket i början, men den tar sig mot slutet. Riktigt mycket faktiskt. Under den första halvan sitter man nästan och somnar, men sedan kommer de igång riktigt bra och det blir en riktigt häftig Eurovision-powerballad. Därför är det svårt att betygsätta detta. Jag är till exempel väldigt svag för instrumental-sticket som börjar efter cirka 2:18. Vissa delar i låten är en fyra i betyg, men andra är mycket tråkigare. Men de olika rösterna kompletterar varandra bra tycker jag, och det är ju tanken i sådana här grupper.

 

Armenien har deltagit i tävlingen sedan 2006, förutom 2012 då tävlingen hölls i Azerbajdzjan (yes, jag lyckades stava rätt på första försöket!) eftersom länderna har legat i krig med varandra om området Nagorno-Karabach. Men när man väl har varit med så har det gått hyfsat. Förutom en 18:e-plats 2013 så har man alltid kommit på topp-10, och två gånger har man slutat fyra. Det gjorde man senast ifjol med Aram Mp3:s låt Not alone.

En ny fjärdeplats kan bli tufft för Armenien, men jag tror absolut att de går till final. Och med tanke på den stora armeniska diasporan så kanske de kan samla ihop många röster både här och där. Då finns även chansen att fortsätta vara ett topp-10-land.

 

Betyg: 3 inloggningar på ancestry.com av 5 möjliga

 

 

Tidigare recensioner: Moldavien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *