Sämsta låten någonsin!

Nu är det dags för årets mest omdiskuterade bidrag.

 

Semifinal 1

5. Pertti Kurikan Nimipäivät  – ”Aina mun pitää” (Finland)

 

Föreställ er att Glada Hudik-teatern eller gänget från ”En annan del av köping” hade ställt upp i Melodifestivalen. Det är inte så otroligt, med tanke på den bredd som finns i mellon. Dock hade de nog inte gått vidare från sin deltävling. I Finland hände just detta, med skillnaden att gruppen gick och vann hela skiten. Därmed har vi detta bidrag.

Gruppen består av några personer som har olika utvecklingsstörningar, och bor på ett gruppboende. De är kända i Finland från allehanda tv-program och har blivit rätt populära. De brukar sjunga om hur de har det på gruppboendet. Bra initiativ tycker jag. Det är bra att visa att alla kan lyckas och göra det som de vill. Att de kan vara med på samma villkor som alla andra.

Men där har vi problemet. Tävlar dessa på samma villkor som alla andra? Hur ska man bedöma dem i förhållande till övriga artister? Kan man vara lika hård mot dessa? Mitt svar är ja. Nu är de med i tävlingen, och då ska de bedömas på samma sätt som alla andra. Och när man kollar musikaliskt på detta numret så finns det bara ett omdöme jag kan ge: Detta är den sämsta låten som någonsin har deltagit i Eurovision song contest.

Jag kan inte säga annat. Det är så mycket som är dåligt. Punk kan göras riktigt bra. Men det är inte detta. Låten är fruktansvärd. Det enda som är bra med den är att den är så kort så man slipper lyssna på den så länge. Men den kommer troligtvis behöva förlängas till Europa-tävlingen, så där tar den glädjen slut. Okej, jag kan åtminstone ge dem ett plus för att den är på finska. Men det väger inte upp för någonting.

 

Som ni har sett i andra inlägg så har jag ingenting emot udda och humoristiska nummer, jag gillar trams och knasigheter. Men detta är inget sådant.

Många kommer säkert att rösta på detta för sympati, för att det är annorlunda eller som en en proteströst.

Vissa vill kanske jämföra detta med andra ESC-vinnare som har vunnit på att vara speciella, som exempelvis Lordi eller Conchita Wurst. Men där finns en stor skillnad. Visst, Lordi vann mycket på att de var monster, men de hade faktiskt en bra låt också. Samma sak med Conchita Wurst. Att hon är en udda filur spelade in, liksom hennes historia och frågan om hbtq-personers rättigheter. Men utöver allt detta så hade hon dessutom en riktigt bra låt.

Det är kul för Pertti Kurikan Nimipäivät att de får vara med och sjunga, det tycker jag. På hemmaplan. Men att de nu representerar landet i Europa, det är pinsamt för Finland. Och synd om alla seriösa artister som hellre hade kunnat vinna. Den här låten ska inte få gå vidare från semifinalen.

 

Finland har slutat sist i Eurovision song contest nio gånger. Jag känner på mig att det blir tvåsiffrigt efter i år. Jag hoppas på det i alla fall.

 

Betyg: 0 sångare som ser ut som Gunther i Vänner, av 5 möjliga.

 

Tidigare recensioner:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *