Makedonien har också streckgubbar

Efter Estlands bra bidrag – vad kan Makedonien bjuda på?

Semifinal 1

8. Daniel Kajmakoski – ”Autumn Leaves” (Makedonien)

 

Här finns det flera likheter med svenska mello-finalister. Dels är det det uppenbara med streckgubbarna, som Måns Zelmerlöw också använder. Det är inte likt varandra, men det kan vara värt att uppmärksamma, eftersom Daniel uppträder före Måns. Men jag tvivlar på att Makedonien kommer att ta med sig detta på scen.

Då ser jag mer likheter med Daniel Kajmakoski och Linus Svenning. Jag tycker att Autumn leaves är som en lugnare variant av Forever starts today, från den svenska finalen.

Det är en helt okej låt. Och då var vi inne på det där igen. Detta är en fin låt som går lätt att lyssna på – men var är det spännande? Vad är det som sticker ut? Inte mycket. Jag kan trots allt ge låten ett hyfsat betyg, för den är lätt att lyssna på. Men den ska verkligen inte ha med toppstriden att göra. Den får nog tvärt om kämpa för att ta sig till final.

Historiskt sett så har det aldrig gått särskilt bra för Makedonien. En tolfteplats är det bästa de har samlat ihop sedan debuten 1996. Sedan 2008 har man bara gått till final en gång. De får nog hoppas på 2016 för nästa runda.

Sedan har vi det där löjliga med landets namn i Eurovision. Där kallas landet för FYROM, Former Yugoslavian Republic of Macedonia. Detta på grund av ett oerhört töntigt namnbråk med Grekland om var det ”riktiga” Makedonien ligger. På svenska skulle landet då heta Före detta jugoslaviska republiken Makedonien, FDJRM. Det ligger ju så lätt i munnen, eller hur? Löjligt. Makedonien blir bra. Oavsett om låten är det eller inte.

 

Betyg: 3 Linus på linjen av 5 möjliga.

 

Tidigare recensioner:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *