Serbiska låten funkar på engelska

Vi förflyttar oss ett kort steg från Makedonien till Serbien.

Semifinal 1

9. Bojana Stamenov – ”Beauty Never Lies” (Serbien)

Detta är en typisk Eurovsionlåt. Men inte typisk för Serbien. Men eftersom detta är en låt som skulle kunna komma från flera olika länder så kommer säkert många att rösta på den.

Jag är lite konfunderad över vad som händer efter två minuter. Då ökar tempot och det blir lite party. Det räknade man inte med när låten börjar. Det blir lite 90-tal där och då.

Det är skönt go i den. Ingen toppenlåt, men jag kan tänka mig att många tycker att den är helt okej och kanske slänger iväg nån röst, och att den därmed får mycket poäng, utan att vara någons favoritlåt. En bra powerballad, men har vi inte fått lite väl många sådana i den här semifinalen?

I den nationella tävlingen sjöng Bojana på serbiska, och i olika Euovision-forum har hon fått kritik för att inte behålla originalversionen. Det tycker jag är orättvist. Visst, känslan blir ofta bättre om man sjunger på sitt modersmål, men jag tycker att Bojana har riktigt bra engelska, och sjunger fint även på detta språk. Framförallt om man jämför med hur det ibland låter när artister som inte är bra på engelska försöker sig på att sjunga på engelska, och det låter fruktansvärt. Så är det tack och lov inte i detta fall.

Serbien har deltagit i Eurovision under tre olika flaggor. Först som Jugoslavien (en vinst på två försök) och sedan två år som Serbien & Montenegro (slutade tvåa och sjua). Under det nuvarande namnet har man deltagit sedan 2007, då man vann i debuten med Molitva. Men nu har landet inte varit i final sedan 2012, och man tycker nog att det är dags nu.

I fjol deltog man inte alls, men det känns som att uppehållet har gjort landet gott och nu ställer upp med ett bidrag som borde ta sig till final.

Betyg: 3 inspelningsstudior av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *