Ryssland har i alla fall en bra låt

Från en diktatur till en a… eh, jag menar från ett land med ”Ryssland” i namnet, till ett annat.

 

Semifinal 1

12. Polina Gagarina – ”A Million Voices” (Ryssland)

 

 

Politik sägs officiellt inte ska påverka Eurovision song contest, men alla som har sett programmet någon gång vet att så inte är fallet. På grund av Rysslands invasion i Ukraina så kan inte Ukraina deltaga i Eurovision, så omvärldspolitiken påverkar i allra högsta grad tävlingen. Förra året buades systrarna Tolmachevy ut av publiken i Köpenhamn. Inte för att låten var dålig, utan för att landet är det. För själva låten var riktigt bra, och är en av mina favoriter från ifjol.

Putin och vad han gör mot Ukraina, homosexuella, övriga minoriteter och andra, förtjänar all kritik, men är detta rätt forum? Tveksamt. Känns framförallt orättvist mot artisterna.

Årets sångerska, Polina Gagarina, har nämligen också råkat ut för burop, främst i kommentarsfält, men även hon har en bra låt. Riktigt bra faktiskt.

Den är intressant och man vill lyssna på den. Hon sjunger bra och jag kan tänka mig att den går att göra riktigt mäktig på scen, kanske till och med bättre än i musikstudion. Jag tror att den kommer att ha en bra chans. Att ta sig till final ska inte vara några problem, och väl där så kan det gå riktigt bra tror jag.

I fjol kom Ryssland sjua, och det är troligt att årets upplaga kan upprepa det, och kanske till och med ännu bättre. Överlag så brukar det gå bra för Ryssland. Sex pallplatser sedan 2000, varav tre på raken 2006-08, som kröntes av Dima Bilans vinst. De senaste tre åren har man kommit tvåa, femma, sjua, så det är en rätt så fin trend som Polina har att upprätthålla. Och det tror jag att hon klarar.

 

Så visst, det är jättemycket fel med Ryssland. Men de har åtminstone en bra låt.

 

Betyg:

4 dagisgrupper av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *