Typiskt danskt från Danmark

Nu har turen åter kommit till ett av våra nordiska grannländer.

 

Semifinal 1

13. Anti Social Media – ”The Way You Are” (Danmark)

 

Om jag hade hört den här låten på radion, helt utan att veta att det handlade om Eurovision, eller nåt nåt annat så skulle jag säga ”Detta låter som något som Danmark hade kunnat skicka till Eurovision song contest”. För här är danskarna nämligen väldigt mycket i gamla hjulspår och kör. Typiska exempel på detta är de danska låtarna från 2005 (refrängen), 2008 (är det samma låt som i år?), 2009 och 2011. Men tonerna går även igenom från flera andra rödvita bidrag.

Detta är väl egentligen inget problem. Men det känns nästan lite tjatigt. Kom med nåt nytt Danmark! Vi ska kanske inte säga något, som skickar Saade, Stjerrnberg och Zelmerlöw. De är också i samma genre som varandra, men åtminstone så låter deras låtar helt olika.

 

Jag stör mig på en annan sak också. Namnet Anti social media. Det ska vara så himla coolt att vara emot Facebook, Twitter och sånt. Vi går emot allt som är mainstream!

Men se på fan – gruppen har faktiskt en Facebooksida!

Eller menar de att sociala medier inte är så sociala som man kan tro? Möjligtvis, men i sådant fall ä det nog för att de är sura på att de inte ens har skrapat ihop 4000 likes (as of 10 april kl 12.51). Det kan kanske ändras när de har uppträtt i Wien.

För jag tror säkert att de kommer att samla ihop en hel del fans. Det är väldigt trallvänligt och catchy, som danskarna brukar bjuda på. Så, en trevlig låt, men det händer inte så mycket, och den är väldigt repetitiv. Men den är trots allt trevlig och lättlyssnad, så mitt betyg blir ändå rätt snällt jämfört mot vad den kanske förtjänar egentligen.

Men att komma efter den mycket starkare ryska låten ligger Anti social media i fatet. De kommer bort lite.

 

Danmark har varit med i tävlingen längre än Sverige, men inte fler, eftersom man avstod tävlingen under en elvaårsperiod 1967-77. Det har gått mycket upp och ner för Danmark genom åren, men sällan brukar man ligga bland de allra sämsta, även om det också har hänt. Men sedan millennieskiftet har man vunnit tävlingen två gånger, och det är det faktiskt inga andra som har lyckats med.

Det blir dock ingen ytterligare seger i år. Denna låt är, liksom många andra, allt för anonym. Men det skulle väl i sådant fall kunna vara anledningen till en bra placering – att så många är mellanmjölk men att ändå några måste komma fram.

 

Betyg:

3 nya följare på facebook, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *