Adjö och gonatt, Montenegro

Här kommer ett av de ytterst få bidrag som inte är på engelska i år.

 

Semifinal 2

4. Knez – ”Adio” (Montenegro)

 

Knez sjunger på monenegrinska, och det är bra. Allt som inte är på engelska i år sticker ut. Det är bara två låtar i vardera semifinal som gör så här, så detta är omväxlande.

Det är dock det enda som är bra med den här låten. Den är sååå tråkig. Inte intressant överhuvudtaget.

Den påminner om väldigt många ballader som har kommit från olika länder på Balken de senaste 10-15 åren, men utan den känsla och innerlighet som vi brukar se.

Han kan sjunga och det finns ett uns av bra melodi, det ger en poäng, och så är jag såpass snäll att Knez faktiskt får en hel extra poäng för att han sjunger på sitt modersmål, för jag tycker att det ska premieras. Det ger en positiv variation. Men då är jag som sagt väldigt generös i min poängsättning.

 

Förra året var det likadant. Montenegro hade en anonym låt där det enda som stack ut var att den var på sitt eget språk. Men den var ändå helt okej, och den lyckades ta sig vidare till final, där den slutade på en 19:e plats. Så bra går det inte i år. Årets sömnpiller ”Adio”, som betyder adjö, ska inte ens ha att göra med kampen om finalplatser. Så, adjö, Montenegro.

 

Just förra året var det första gången någonsin som landet tog sig till final som en egen nation. Tidigare har de ingått i både Jugoslavien och Serbien & Montenegro, med en del bra resultat. Nu verkar de dock ha kört in i väldigt djupa hjulspår. Det hade varit kul om Montenegro kunde testa något nytt nån gång. Det hade både övriga Europa och landets egna befolkning troligtvis uppskattat. Framförallt för att landet då skulle ha en chans till ett bra resultat. Det kommer man aldrig att få om man fortsätter så här.

 

Betyg

2 porlande bäckar av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *