Samma visa från ESC:s sorgebarn

Dags för den andra, och sista, icke-engelskspråkiga låten i den andra semin.

 

Semifinal 2

7. Leonor Andrade – ”Há um mar que nos separa” (Portugal)

 

Men snälla nån, kan någon hjälpa Portugal!? Det här är inte roligt längre!

I rubriken kallar jag Portugal för Eurovisions sorgebarn, och det finns goda anledningar till det. Visst, de ligger inte sist på antal jumboplatser eller nollor (det gör Norge). Men en skillnad mot länder som Norge och Finland, som har kommit långt ner flera gånger, är att dessa länder också har gjort bra ifrån sig. Båda länderna har vunnit, Norge till och med flera gånger, och de har också haft många framskjutna positioner. Det har inte Portugal.

Landet har varit med och tävlat sedan 1964, med endast ett par missade år. Men de har aldrig haft med slutstriden att göra. En sjätteplats för 19 år sedan är landets bästa placering! Sedan dess, ingen placering på topp-tio. Totalt sedan debuten har man bara kommit på topp-tio sju gånger. Sju gånger sedan 1964!

 

Och det finns anledningar till detta, som också visar sig i årets låt. Det är nämligen samma gamla visa som förut. Bokstavligt talat. För Portugal envisas med att skicka bidrag som låter exakt likadant år från år från år. Och om Europa har tyckt till att detta inte är någonting att ha så kan man tycka att portugiserna borde lära sig något. Men nej då. Samma tråkiga Lambada-tråk-salsa om och om igen.

Det enda jag kan gilla är att de sjunger på portugisiska. Det får de en poäng för. Men även på detta språk går det att göra intressant och spännande musik. Bara jämför med den brasilianska  Ai Se Eu Te Pego med Michel Teló som kom för några år sedan. Samma språk, samma genre, men mycket mer intressant. Eller satsa på något helt annat, det är nog mitt bästa tips jag kan ge till Portugal inför 2016. Men de måste dock få cred att de fortsätter att komma tillbaka trots att det alltid går dåligt. Det är nästan värt en eloge.

På samtliga bettinglistor ligger landet sist i årets tävling. Och jag tror att det är den plats de kommer få. Portugal har inte årets sämsta låt. Men de kommer att få årets sämsta placering.

 

 Betyg

1 kvinna som står på en scen och sjunger och ser ut och låter precis som alla tidigare bidrag de senaste åren, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino, Montenegro,Malta, Norge,

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *