Slovenien en favorit igen

Inte många bidrag kvar nu. Detta är den näst sista låten i semifinalerna, men sedan har vi hela sex länder som redan är klara för final.

 

 

Semifinal 2

16. Maraaya – ”Here for You” (Slovenien)

 

Slovenien har länge varit ett av mina favoritländer i Eurovision Song Contest. Ofta så har de bra raka poplåtar, mäktiga, mystiska, härliga att dansa till, eller nåt liknande. De var i mitt tycke bland de bästa länderna i tävlingarna åren 2006, 07 och 08.

Kan jag lägga ytterligare ett år till den listan? Ja, faktiskt. När jag först hörde denna låten för några veckor sedan så var jag besviken, troligtvis eftersom jag alltid förväntar mig bra grejer från detta land. Men nu är det något annat när jag lyssnar på den igen. Då hade jag bara hört framträdandet från den nationella tävlingen, och kunde inte låta bli att skratta åt personen som (inte) spelade fiol. Seriöst, kolla in det, cirka 1:10 in i klippet, och återkommer ett par gånger. Sjukt kul! Eller hur, Henke?

Så, är det bara den tillrättalagda autotunade versionen som är med i musikvideon, som gör att det är bättre efter ett par lyssningar? Nej, troligtvis inte. Jag måste helt enkelt erkänna att jag har ändrat mig. Jag tycker att det här är riktigt bra. Det är något speciellt med den här ljusare versionen av Duffy. Det biter sig fast. För några veckor sedan hade jag kanske satt en tvåa eller trea. När jag började skriva det här inlägget så ändrade jag mig till en fyra, men nu har jag lyssant på den ett par gånger till medan jag skriver, och jag måste säga: jag älskar det här! Det blir därför årets andra femma!

 

Den slovenska melodifestivalen är populär och folket är engagerat. Men till deras förtret så har det aldrig gått särskilt bra i den stora tävlingen. De gjorde debut 1993 (fyra gånger under Jugoslaviens tid var det dock slovenska artister) men det bästa resultat man har att skryta med är två sjundeplatser.

Blir det bättre i år? Ja, jag tror faktiskt det. Det är med på min topp-tio-lista av årets bidrag, och de verkar populära runt om i Europa, både bland fans och bettingbolag.

Förra året slutade man på en 25:plats i finalen, men i år kommer det att gå mycket bättre tror jag. Både nytt slovenskt rekord, och ett nytt årtal för mig att lägga in i listan över när Slovenien har varit ett av tävlingens bästa länder. Bara en sån sak!

 

Betyg

5 personer som spelar osynlig fiol, av 5 möjliga

 

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *