Polen sticker ut i år igen

Här kommer sista låten som tävlar i semifinalerna och sedan återstår sju final-klara länder.

 

Semifinal 2

17. Monika Kuszyńska – ”In the Name of Love”

 

 

Polen är bra på att väcka uppmärksamhet. Förra året bjöd de på bröst, folkdräkter, smörkärning, en tvättbalja och mer bröst. Med detta tog de sig till final och slutade på plats 14.

I år är det av en mycket mer gripande och behjärtansvärd anledning som landets representant sticker ut. Hon är nämligen rullstolsbunden.

Monika Kuszyńska har varit artist ett bra tag, och hade flera framgångar i hemlandet. Men så 2006 var hon inblandad i en trafikolycka, och sedan dess har hon varit förlamad från midjan och neråt.

Varför är detta då viktigt att känna till? För det första så blir det rätt uppenbart ett samtalsämne. För kan ni så här på rak arm nämna EN enda artist som sitter i rullstol? Det sticker ut, onekligen. På ett positivt sätt. Det är bra att personer med funktionsnedsättningar får komma fram i rampljuset.

Men sedan är det också så att låten och videon handlar om olyckan och sångerskans liv nu efteråt. De gamla klippen och fotona som seglar förbi i videon är från hennes karriär innan olyckan. Under större delen av videon märker man inte av att det är något annorlunda med sångerskan, eftersom hon sitter ner på golvet hela tiden. Men så på slutet ser man henne sitta i rullstolen jämte pianot (förlåt, jag borde kanske ha skrivit SPOILER ALERT!).

I och med allt detta så blir låten väldigt personlig. Troligtvis en av de mest ärliga kärlekslåtar som har framförts överlag på mycket länge. Det berör.

Låten i sig är väl kanske inte så superbra. En rätt normal sång. Lite tråkig rent musikmässigt. Men den personliga känslan går inte att bortse från, och kan hon få med sig detta på scen så kan det gå riktigt bra. Att hon dessutom uppträder sist i torsdagens semifinal betyder mycket. Det kommer att bli en känslosam avslutning på tävlingen, och det kommer många att bära med sig när de ska rösta. Därför borde den ta sig till final.

 

Polen har varit med och tävlat sedan 1994, med frånvaro fyra gånger. Direkt i debuten fick man en silvermedalj, men sedan har det gått sämre. En sjundeplats 2003 är den enda övriga gång som de har hamnat på topp-tio. Någon sådan framskjuten position tror jag inte på i år heller, men låten kan absolut ta sig till final, och väl där handlar det mycket om hur mycket personlighet och känsla som Monika kan få fram mot tittarna.

 

Betyg:

3 stora piano i ett ännu större hus, av 5 möjliga

 

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *