Värden vill aldrig sticka ut

Nu går vi in och kollar på de som redan är direktkvalificerade till finalen. Där är det endast ett land, värdlandet, som har fått ett startnummer. Jag börjar därför med dem, och tar sedan övriga länder i bokstavsordning.

 

Finalen

14. The Makemakes – ”I Am Yours” (Österrike)

 

 

När ett land har vunnit Eurovision så händer det något speciellt med deras låtar året efter. De blir ofta beskedligare, lugnare, trevligare och folkligare än mycket annat. Ingenting som upprör eller sticker ut för mycket. Så har det inte alltid varit; exempelvis körde Ukraina med en väldigt politisk låt 2005. Men det har ändrats därefter, och de senaste åren är det en tydlig trend att man vill underhålla eller vara en oförarglig värd, med exempelvis Norges ”My heart is yours” 2010, Sveriges ”You” 2013 och Danmarks ”Cliche love song” ifjol. Det är trevligt att lyssna på, folk blir glada, och man har agerat en trevlig värd för festen. För som värd ska man se till att gästerna har kul, och man måste inte ha roligast själv. Det verkar med andra ord inte lika viktigt att vinna en andra gång, utan mer att visa upp sig från sin mest positiva sida.

Precis såhär är det även i år med Österrikes bidrag. Det här är en trevlig ballad som ingen kan bli upprörd över.

Det man skulle kunna bli upprörd över är att det inte händer så mycket. Att det är lite tråkigt. Men det är trots allt helt okej.

Det är dessutom svårt att vinna två år i rad. Bara ett fåtal gånger har det hänt i historien, där Irland var bäst med hela tre vinster i rad 1992-94.De senaste tio tävlingarna har värdlandet bara slutat på topp-10 fyra gånger, där Azerbajdzjan var bäst med en fjärdeplats 2012. Under dessa år var Norge sämst 2010, med plats 20 av 25.

 

Och så är det den ekonomiska aspekten. Att arrangera tävlingen en gång kostar rätt mycket, så många kanske helt enkelt inte vill stå för notan flera år i rad. Det är ingen som officiellt skulle säga det (förutom 1976, när Sverige valde att inte delta i ESC för man var ”rädd för” en ny succé à la ABBA, och därför hoppade av ett år) men det finns nog där i bakhuvudet.

 

Förra året tog Österrike sin första seger på 48 år. Landet hade annars varit något av en besvikelse under många år, med flera sistaplatser och få topplaceringar. Under ett par år brydde de sig inte ens om att skicka något bra, utan valde trams som handlade om rumpor eller dromedarer.

 

Som värdland får man alltid en massa extra poäng som tack för en lyckad föreställning. Det är dessa som Österrike får hoppas på i år, för det finns många bättre låtar i år, oavsett vilka som tar sig vidare till final. Så om det blir en ny Eurovision Song Contest-final i alperna nästa år så är det mer troligt att den kommer att arrangeras i Ljubljana snarare än Wien. Men vi kan åtminstone tacka Österrike för en trevlig låt, som de värdar de är.

 

Betyg

3 tackkort efter festen, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien, Polen

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *