Australien bäst i Europa

Nu är det dags för årets enda debutant-land. Och det är kanske inte så konstigt att de inte har varit med förut…

 

Finalen

(inget startnummer än) Guy Sebastian – ”Tonight Again” (Australien)

 

 

Va, varför är Australien med!? De ligger ju inte i Europa!

Detta har jag redan förklarat i ett tidigare inlägg, men jag kan ta det lite kort igen: Australien har länge visat tävlingen på tv, och det är populärt down under. I år firar Eurovision Song Contest 60 år, och för att fira detta lite extra så har Australien bjudits in att vara med och tävla en gång, som tack för att de är såna hängivna fans. Det handlar alltså om en engångsgrej. Skulle de vinna så blir det inte final på andra sidan jorden, utan den kommer att arrangeras i Tyskland (men betalas av Australien), enligt ett redan slutet avtal. Skulle Australien vinna så får de vara med och tävla nästa år för att få chans att försvara sin titel, men endast då.

Men finns det verkligen en risk/chans att Australien faktiskt skulle vinna? Oh ja, det gör det! Av flera anledningar.

För det första så är det helt enkelt för att detta är en riktigt, riktigt bra låt. Det är kul att se att när Australien äntligen får chansen att vara med så gör de verkligen sitt bästa och vill skicka något bra och välproducerat. Det är en proffsig produktion som är bra rakt igenom. Det är också en sån typisk låt som kommer att spelas mycket på radio framöver, oavsett hur det går.

Men Australien har dessutom en annan fördel. Just att de är våra gäster, och att det är något nytt och spännande, gör att många kommer att slänga en extra röst på dem, bara för att. Och kombinationen av riktiga det-här-var-en-bra-låt-röster och välkomna-hit-till-vår-fest-röster kan innebära att Australien faktiskt går och vinner hela alltet. Det är inte en omöjlig tanke. De ligger på topp tre bland nästan alla bettingbolag.

 

Jag är helt såld på låten, och jag tror att många fler kommer att bli det om ett par veckor. För den har dessutom fördelen av att man gillar den direkt. Den behöver inte spelas flera gånger för att man ska förstå storheten, som det är för vissa låtar.

 

Så det är bara att hälsa Australien välkomna till Europa, och grattis till en så bra låt. Vi ses kanske i Tyskland nästa år!

 

Betyg

5 inbjudningskort till ett 60-årskalas, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien, Polen

Finalen

Österrike,

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *