Frankrike kör på som vanligt

Efter värdlandet och gästen kommer vi nu in på de så kallade Big 5.

 

Finalen

 Lisa Angell – ”N’oubliez pas” (Frankrike)

(inget startnummer än)

 

Big 5 är de länder som betalar för den större delen av Eurovision, och för att göra detta krävde de att få gratisplatser i finalen. De var först fyra, men när Italien gjorde comeback 2011 ville de också vara med i den gruppen. Så blev det.

Jag har tidigare skrivit om detta, och jag ser Big 5 som ett nödvändigt ont. Jag gillar de storslagna showerna vi har fått se de senaste åren, och då krävs också cash. Då får det tyvärr bli så här.

Länderna kan välja att göra olika saker med sina gratisplatser. Några satsar på bra låtar med nationell touch (Tyskland & Spanien) vissa verkar inte bry sig ett dugg längre (Storbritannien, ibland Frankrike) och några kör på i sina traditionella musikgenrer och om Europa gillar det så fine, men vi kör på såhär (Frankrike och Italien).

I år är det ännu ett sådant år för Frankrike. Detta är en väldigt typisk fransk låt som hade kunnat komma från i stort sett vilket årtionde som helt i Eurovisions historia. Den bygger dock upp för att få lite mer power, men det kommer inte. Men det är hyfsat bra, och inom den här genren så är det helt okej.

Men inom andra genrer så blir det genast mer anonym. Låtens titel betyder ”glöm inte”, men det är precis risken att det blir just så. Detta är en låt som kan stå på i bakgrunden när man dricker något gott franskt vin, men inte något man lyssnar på i så många andra sammanhang. Så låten, är inte dålig, det tycker jag inte, men den är rätt tråkig och det finns så himla mycket bättre låtar i år. Dessutom är det lite tråkigt att Frankrike kör en sån här låt. Det är mycket roligare när de spexar till det lite och sjunger om mustascher eller kör runt i en golfbil på scen.

Historiskt sett är Frankrike ett av de bästa länderna. De stod på pallen nästan samtliga gånger från tävlingens första år 1956 till 1969. Det blev fyra vinster under den perioden. Sedan kom det ytterligare en 1977, under sin andra storhetsperiod. Men när den tog slut 1982 så har det sett mycket skralare ut.De fick två andraplatser på 90-talet, men så mycket mer att glädja sig åt finns inte. Ifjol tog man landets första sistaplats.

Det finns en risk att det upprepas i år. Det finns många sämre låtar i år, men de kommer troligtvis inte ta sig till final, så i sådant fall kommer Frankrike få det tufft i Wien.

 

Betyg

2 klippor med fin utsikt, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien, Polen

Finalen

Österrike, Australien,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *