Grande italiensk vinstchans

Vi fortsätter med våra, än så länge icke numrerade, finalister.

 

Finalen

Il Volo – ”Grande amore” (Italien)

(har inget startnummer)

 

Nu har vi snart gått igenom alla låtar, och det börjar utstaka sig vilka som kommer att ha med slutstriden att göra. Det finns många bra låtar, exempelvis Island och Slovenien, men de kommer nog inte att vinna. Länder som i stället har en större chans att hamna överst på pallen är i mitt tycke just nu Estland, Sverige, Australien och – Italien. Ja, den här låten kan mycket väl stå som segrare nästa helg.

 

Den här låten delar publiken. Jag vet flera som från början ogillar opera, och då går ju den här bort. För mig är det inte så. Jag har inget emot operainslag i Eurovision. Tvärtom. Det har gjorts flera bra exempel, som Slovenien 2007, och jag gillade dessutom Malena Ernman 2009. Men jag gillar Italien 2015 mycket mer. För detta är en riktigt bra låt på flera sätt.

Det är modernt och klassiskt. Det är typiskt italienskt men också en internationell atmosfär som känns helt rätt.

Språket är också det helt rätt. Dels är det inte så många av årets låtar som inte är på engelska, så det är uppfriskande, men framförallt för att opera ska sjungas på italienska. Så är det bara, även om det så klart kan bli bra även på andra språk. Men inte lika bra.

Videon är också häftig, där de har tagit tillvara tre filmer. Ghost är en typisk kärleksfilm, men jag skulle inte klassa varken Tillbaka till framtiden eller Spider-Man som kärleksfilmer, men i Il Volos vide så är de det. Och det blir lite häftigt, för det visar också att kärlek kan vara så mycket olika saker.

En del kanske kallar detta smörigt, klyschigt och tråkigt. Må så vara. Jag gillar det i alla fall. Och det är inte bara jag. Hos många bettingbolag är denna nummer ett, och det är också många fans runt om i Europa som har denna som favorit.

En annan aspekt, som man inte ska bortse från, är att Eurovision-communityt älskar Italien. När de gjorde comeback 2011 efter många års frånvaro så fick de så många välkomna-tillbaka-röster att de nästan vann. Folk gillar dessutom att Italien är ett Big 5-land som faktiskt satsar på Eurovision och vill vinna. Inte som Storbritannien eller Frankrike. Och därför kommer många att lägga sina röster på Italien, för att visa de andra Big 5 att det går att vara direktkvalificerad men ändå satsa på någonting bra.

Allt detta gör att jag tror på Italien. Jag tror absolut att de kommer att hamna på pallen, och jag tror just nu att de kommer att hamna överst.

 

Trots att landet är ett klassiskt musik- och Eurovision-land så har de faktiskt bara vunnit två gånger. Volare, som är en av tidernas mest kända Eurovision-låtar kom faktiskt bara trea när den var med. Ifjol gillade jag bidraget, omen de slutade på plats 21. Så går det inte i år. Mycket kommer att avgöras av hur låtarna görs på scen, men bli inte förvånade om Eurovision Song Contest 2016 kommer att arrangeras i Rom.

 

Betyg

5 Spindelmän som har glömt att raka sig innan de ska rädda världen, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien, Polen

Finalen

Österrike, Australien, Frankrike,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *