Alla förlorar på tyskt kaos

Här kommer den sista recensionen av årets låtar.

 

Finalen

Ann Sophie  ”Black Smoke” (Tyskland)

(har inget startnummer)

 

 

Jag har redan skrivit om det kaos som ägde rum i den tyska uttagningen till Eurovision, men här kommer en kort sammanfattning:

Efter en lång och komplicerad procedur där olika artister slogs ut stod det till slut mellan två artister i den tyska finalen. Andreas Kümmert och Ann Sophie. Andreas var en stor publikfavorit och vann till slut, med 79 % av rösterna. Men han ville inte vinna. När det stod klart att han hade segrat gick han fram till programledaren, inte för att låta sig gratuleras, utan för att säga att han avsade sig segern och gav den till Ann Sophie, som han tyckte förtjänade den bättre.

 

Ingen fattade vad som hände, men så blev det, och nu står vi här med Ann Sophie och Black smoke. Och har alla förlorat på det här kaoset.

Tyska folket förlorar sin vinnare. Och de har dessutom förlorat pengar på att ringa och rösta på en kandidat som sedan inte ville vara med.

Tyska folket förlorar en bra låt. Andreas låt var bra, men det är inte Black smoke. Det är mycket konstigt med den. Den är inte bra. Hon sjunger inte bra. Den här kommer inte att vinna.

Tyskland förlorar i anseende.

Europa förlorar en bra låt. En av de bästa grejerna med tävlingen är att man kan få höra ny musik som man inte visste att man skulle tycka om, och kanske skaffa nya favoriter. Så blir det inte i år.

Andreas själv förlorar enormt mycket. Vem kommer lita på honom i fortsättningen?

Ann Sohpie är också en förlorare. Trots att hon faktiskt vann så kommer det ändå vara så att hon är förloraren som bara fick 21 %, men nu ska vara med ändå.

Big 5 förlorar. Att det kaosar så här i ett av de stora länderna är inte bra för stabiliteten.

Australien förlorar. Eftersom Tyskland ska arrangera tävlingen om Australien vinner så kanske folk tvekar om detta land är rätt val.

 

Men, nu är det trots allt den här låten som har vunnit, och det är den som ska bedömas, inget annat. Men som jag har sagt, den är inte bra. Det finns en tanke där, och den hade kunnat bli bra, men lyckas inte. Den påminner lite om Lena, som vann 2010, men blir inte mer än en blek kopia.

 

Trots att Tyskland är ett Big 5-land, och är det land som har varit med i tävlingen flest gånger, så har succéerna uteblivit. Innan Lena vann 2010 hade landet faktiskt bara en enda vinst, med ”Ein bißchen Frieden” 1982.

Om Australien vinner Eurovision (vilket mycket väl kan hända) så är det överenskommet att Tyskland ska arrangera tävlingen nästa år. Och det kommer att bli deras enda chans, för någon egen vinnare kommer de inte att få fram i år.

 

Betyg

1 vinnare som inte vann egentligen, av 5 möjliga

 

 

Nu är alla länderna klara. Nu kommer jag så småningom att gå in på lite andra aspekter av tävlingen. Och sedan kör vi! Nästa vecka är det dags! Äntligen!

 

 

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Moldavien, Armenien, Belgien, Holland, Finland, Grekland, Estland, Makedonien, Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien

Semifinal 2:

Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien, Polen

Finalen

Österrike, Australien, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *