Favoriterna brukar hålla

Nu är det dags för Eurovision-veckan! Det kommer bli tre förhoppningsvis bra program, med väldigt blandad kvalitet bland låtarna.

I morgon och torsdag kommer jag att gå in på de respektive semifinalerna, och hur jag tror att det går där, men just nu tänker jag gå händelserna lite i förväg, och kolla in lite extra vad Måns Zelmerlöw sysslar med och hur hans vinstchanser ser ut. Detta eftersom dessa faktiskt är rätt stora.

 

Nej, jag är inte en sådan som alltid tror att Sverige kommer att vinna. Tvärtom. Jag är ofta mer negativ till Sveriges chanser än vad de förtjänar. Ibland är det dock befogat. Jag trodde aldrig att The Ark, Charlotte Perelli (2008) eller Anna Bergendahl skulle ha en chans, och så blev det.

Endast två gånger har jag trott att Sverige skulle vinna. 2012 med Loreen och 2014 med Sanna Nielsen. 1999 trodde jag alltså inte på Sverige, men då vann vi.

Euphoria var det inget snack om. Den var förhandsfavorit, och höll för trycket, även om Loreen inte gjorde sitt bästa framträdande varken i finalen eller semin. De hon hade i Melodifestivalen var mycket bättre.

Förra året trodde jag att Sanna skulle ta hem det. Det fanns ingen given favorit heller, utan flera som skulle kunna segra. Efter Conchitas fantastiska framträdanden så kändes hon dock som en given vinnare, och det var välförtjänt. Jag var glad att hon vann, och Sannas tredjeplats var riktigt bra.

 

En anledning till att jag skriver detta är Måns är en storfavorit i år. Kolla in oddsen här. De flesta stora bettingbolag i Europa tippar Sverige som segrare. Dock ligger Italien strax efter. Det är således dessa som det troligtvis kommer att stå emellan.

Gustav Dahlander på SVT har också bloggat om de här tankarna. Han uppmärksammar att de år där det har funnits en klar favorit så har de ofta hållit hela vägen ut. Dessa artister var förhandsfavoriter och vann sedan också:

2008: Dima Bilan

2009: Alexander Rybak

2010: Ingen klar favorit (Tyskland vann)

2011: Ingen klar favorit (Azerbajdzjan vann)

2012: Loreen

2013: Emmelie de Forest

2014: Ingen klar favorit (Österrike vann).

 

 

Det kommer alltså troligtvis att stå mellan Sverige och Italien. Jag har redan från början trott att det blir Italien som hamnar överst på pallen. Men det hänger också mycket på hur genrepen och semifinalerna går i veckan. Skulle Måns fallera totalt eller göra ett enastående framträdande så har det stor betydelse. Eller så kanske det smyger upp någon bakifrån och nailar allting. Kanske Estland eller Island kommer att ses som favoriter inför lördag. Även Australien har segerchanser, vilket bland annat Måns själv har tippat.

 

Det ska bli intressant att följa. Jag återkommer med många inlägg nu i veckan, för nu är det ju den tiden på året som är roligast för ESC-fansen. Och förhoppningsvis kommer även de av er som inte är lika exalterade åtminstone tycka att det ska bli lite kul.

Så, favoriterna är Italien och Sverige. Just nu tippar jag Italien. Men det kan kanske vara min återkommande skepsis mot Sveriges bidrag. Vi kan väl hoppas i alla fall, och att jag får ha fel igen… Men min slutgiltiga tippning kommer på lördag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *