Konstig röstning – helt rätt

Idag är det dags för den första semin! Woho! Jag återkommer mer om den i eftermiddag, med mina gissningar om hur det kommer att gå.

Men först tänker jag gå in lite på det här med röstningen. Det är nämligen väldigt konstigt. Men samtidigt helt rätt.

I varje semifinal röstar de länder som själva är med. Det tycker jag är lite konstigt. Det blir upplagt för att rösta taktiskt, och kanske inte på den som är bäst.

Exempelvis, på torsdag, om man verkligen vill att Måns ska gå vidare, då borde man ju rent taktiskt rösta på de som är ”sämst”, som inte är direkta konkurrenter.

Likadant i finalen. Om vi nu absolut vill ha Eurovision Song Contest i Göteborg nästa år, varför skulle man då ringa och rösta på Italien eller Australien? De kan ju vinna! Hellre då lägga en röst på Frankrike eller någon som ändå är chanslös, eller inte rösta alls.

Kanske skulle en jury sköta allt? Så är det i vissa länder.

 

Men nu är ju tanken en annan. Den här tävlingen handlar om vilket bidrag man gillar mest. Visst kan jurygrupper tycka till, men detta är ändå Europas tävling, och då ska européerna bestämma.

Därför är det bra med tittarpoäng. Man litar på att folket ska låta bli att tänka taktiskt och faktiskt rösta på det som de gillar bäst. Och det brukar de också göra, eftersom det ofta är många länder som gillar vinnaren.

 

Sedan har vi det här med kompisröster. Jag skrev om detta förra året, och argade mig då över att folk håller på att klaga på att ”östländerna röstar bara på varandra hela tiden”. Tvärtom så är det vi i Norden som är de värsta utövarna av kompisröster. Mycket värre än östländerna, och vi har dessutom hållit på med det längre än någon annan.

För att komma runt detta lite så är inte alla nordiska länder i samma semi, och inte heller alla från balkan eller liknande lands-kluster.

 

Så, det är fint att ESC litar på att vi röstar på det som vi faktiskt tycker ska vinna. Det blir min uppmaning för alla inför både semifinaler och final. Om ni ska rösta, rösta på den låt som ni faktiskt tycker om bäst. På det sättet kan tävlingen leva vidare på bästa sätt och fortsätta att frambringa ny och spännande musik som man aldrig annars skulle ha hört.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *