Dålig semi – men det blir bättre

Austria Eurovision Song Contest

Bäst igår: Rysslands Polina Gagarina. Bild: TT

 

Här kommer nu ett litet längre inlägg om den första semifinalen. Det finns mycket att uppmärksamma därifrån.

 

Jag älskar att Eurovision är igång. Det är en speciell känsla, och jag och några kompisar hade en kul kväll igår med mat, poängsättning och livliga diskussioner om bidragen. Det var förvånansvärt få bidrag där vi tyckte exakt lika. Det var lite oväntat, men underbart, för det är exakt så det ska vara.

Men trots allt som är bra och kul med detta så skrev jag i rubriken att det var en dålig semi. Det av ett par anledningar.

 

Låtarna/artisterna

Dels jämfört med den kommande semifinalen. Det är helt enkelt, i mitt tycke, bättre låtar med på torsdag. I går var det egentligen bara två bra bidrag, Estland och Ryssland.

Men kvalitén var i går sämre även på vissa låtar som skulle vara bra. Framförallt märktes det väldigt tydligt vilka som har snyggat till sina röster digitalt i sina videor, men där det blev plågsamt uppenbart att de inte sjunger bra när de väl stod på scen. Makedonien och Albanien var tydliga exempel på detta. Jag älskade Albaniens låt när jag hörde den först, men på sven var det nästan jobbigt att lyssna på.

Sedan gör det sitt till att tidernas sämsta låt, alla kategorier, var med i går. Finland bidrag måste bedömas musikaliskt. Man kan inte bara tycka att det är trevligt att den gruppen har fått en chans och att visa upp sig, och att allt är möjligt för alla. Ja, det är jättefin, och inspirerande, mer sånt. Men nu är de med och ska bedömas på samma villkor som alla andra. Och då var de katastrofalt dåliga. Jag ser gärna mer punk i Eurovision, men då ska den vara bra.

 

Showen

Riktigt snyggt arrangerat. Scenen och de böljande lamporna var häftiga. Även greenroom-platserna var coola. Det känns som att Österrike har tagit tillvara det klassiska med det moderna, som jag hoppades att de skulle göra.

Men andra delar av showen lämnade mycket att önska. Tyvärr är vi tillbaka några år, där ”skämten” är så kassa och dåliga att det var jobbigt. Sverige och Danmark lyckades bra här, men det gjorde inte den årets arrangörer. Segmenten med djur i Wien, och kända österrikares koppling till Eurovision blev helt enkelt inte roligt.

Utöver detta tyckte jag dock att programledarna skötte sig bra. Så det är troligtvis manusförfattarna som har mer att jobba på.

 

Resultatet

Jag måste bara skryta lite, men jag är lite stolt över mina gissningar. Dock är det kanske inte så svårt med tanke på att de flesta gick vidare, känns det som.

Så här gick mina tips (rätt gissningar är fetmarkerade):

Armenien, Belgien, Grekland, Estland, Serbien, Ryssland, Albanien, Rumänien, Georgien, Vitryssland.

Jag missade alltså bara Ungern, som tog Vitrysslands plats på min lista. Lite förvånande, för Ungerns låt är fin, men ack så tråkig.

Armeniens låt gillade jag från början, men blev väldigt tam på scen. Samma sak med några andra länder.

Egentligen var det bara Estland och Ryssland som var riktigt bra. Framförallt Polina Gagarina gjorde en fantastisk uppvisning. Att hon blev den enda som stack ut så rejält i startfältet gör att hennes segerchanser på lördag genast har uppgraderats från ”Va, nä” till ”jodå, det kan faktiskt bli så” (detta är det internationellt vedertagna rankningssystemet). Det visade sig också hos bettingbolagen, där hon har seglat upp till en andraplats hos flera av dem. Men fortfarande bakom Måns.

 

På torsdag blir det som jag sa en bättre semi. Israel, Island, Sverige, Slovenien och Azerbajdzjan känns som givna finalister, och sedan finns det många andar som har en stor chans, som Irland, Cypern och Litauen. Det kommer alltså bli väldigt spännande imorrn.

 

Förlåt om jag har låtit lite grinig idag. Det är jag egentligen inte. Jag älskar att Eurovision är igång igen, och att få se alla dessa udda bidrag. Det är detta som är så kul. Och det är flera dagars kul kvar. För Vägen till Eurovision är på upploppet nu, och då är det bara full fart som gäller. Underbart!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *