Många motarbetar Måns

EUROVISION 2015

Sverige och Norges artister, och några andra. Bild: TT

 

Ikväll är det dags för Sverige att på riktigt stiga in i tävlingen. Tidigare har flera svens låtskrivare redan presenterats sig, och även tagit sig vidare till final. Men nu ska Måns Zelmerlöw uppträda och förhoppningsvis ta en finalplats. Det ska han göra, men det finns många bra låtar i semin.

 

Att Måns i Sverige tippas ta hem tävlingen är inte så konstigt. Så låter det varje år, även när det är givet att de inte kommer att göra det, som med Charlotte Perelli eller The Ark. Men nu är det inte bara på hemmaplan som han ses som en favorit. Det är framförallt utomlands som det pratas om Mums-Mums (det smeknamnet har dock inte nått utanför Sveriges gränser än).

I tisdags gjorde Ryssland ett fantastiskt framträdande. Sångerskan höjdes till skyarna, folk fick gåshud och hur bra allting var. Trots detta så ligger hon fortfarande bakom Måns på bettinglistorna över vem som ska ta hem slutsegern.

 

Men det är också många som inte vill se Måns som en vinnare, av olika anledningar.

 

En av dessa är Eurovisions presschef, Jarmo Siim, som äska ha sagt åt journalister att snacka skit om Sveriges bidrag. Aftonbladet skrev om detta härom dagen. Det intressanta är att när han konfronteras av Aftonbladets reporter så förnekar han inte att han har skrivet detta på Facebook, utan känner inte igen citatet.

Orsaken till att journalister ska attackera Sverige är oklar, men det har spekulerats i att flera är sura över att Måns är såpass segertippad.

 

Något annat som har diskuterats livligt är påståendena om att Måns skulle vara homofob. Det har diskuterats i Sverige sedan förra året, då Måns i ett av Pluras matprogram hade sagt att homosexualitet inte är lika naturligt som heterosexuellt sex. Han har sedan förklarat att han absolut uttryckte sig klumpigt, men inte menar att homosexuella skulle vara mindre värda. Detta blåste över i Sverige efter ett tag, men efter att han vunnit Melodifestivalen har det blossat upp utomlands. Först i brittisk press, som drog stort på att Sverige skickar en homofob till Eurovision, och sedan har det diskuterats livligt på flera Facebook-grupper för ESC-fans, och liknande sidor.

Detta är en mer intressant diskussion. Jag avskyr homofober, och tycker absolut att Måns har uttryckt sig illa. Men jag tror absolut inte att han är homofob i den meningen som många vill göra gällande. Han har uttryckt sig klantigt, och bett om ursäkt. Det handlar nog mer om att han inte är så bright när det kommer till att uttrycka sig. Jag försvarar inte det han sagt, för jag tycker att det är fel, men jag tror ärligt att han ångrar sig och att han inte är någon homofob.

Om detta kommer att påverka tävlingen vet vi inte. För många som inte är så insatta i Eurovision, och bara kollar på finalen men inte läser något om det inför, så kommer det nog passera obemärkt förbi. Om nu inte ländernas kommentatorer påminner tittarna.

Detta kan väl i sånt fall generera en tolvpoängare från Ryssland… Men sedan tror jag att många tittare i Europa (tyvärr) inte bryr sig om ifall Måns skulle vara en homofob eller inte. De kommer bara att bry sig om numret.

 

Jag har också läst att en del i Europa är trötta på Sveriges dominans i Eurovision. Så är det. Vi är alltid med i toppen (på sistone i alla fall) och har för att vara ett litet land väldigt många segrar.Även då att det fortfarande är den västeuropeiska musiktraditionen som dominerar tävlingen.

Detta är en kritik som jag har väldigt svårt för. Kom igen med bättre låtar själva!

 

Under Måns genrep var det också en massa problem, som enligt svenska delegationen inte bara berodde på otur. De tycket att han motarbetades en del av vissa.

 

 

 

Kritik riktas oftast uppåt, och just nu är Sverige i topp. Därför granskas och kritiseras vi mycket mer än andra. Fine, så länge det är relevant och görs på en bra nivå.

Jag tror dock inte att allt detta kommer att påverka Måns. Jag tror att han kommer att göra en fantastisk insats, och Europa kommer att älska både honom och hans lilla tecknade gubbe.

Om det räcker till vinst återstår att se, men en finalplats är givet att han ska ta. Annars är det ett stort misslyckande.

Jag återkommer i eftermiddag om vilka låtar jag tror kommer att gå vidare, men här får ni redan en av de tio: Sverige går till final.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *