Bra startnummer för favoriterna

RUSLANA

Sverige kommer att ha samma startnummer som Ruslana hade när hon vann 2004! It’s a siiiiign!

 

Sent igårkväll blev det klart vilka startnummer de olika länderna ska ha i finalen.

När det gäller Melodifestivalen så skrev jag tidigare i våras om hur startnumren påverkar tävlingen. Att börja eller avsluta betyder nästan alltid seger eller åtminstone topplacering där. Så ärr det dock inte i Eurovision. Och det är inte så konstigt.

I mellon är det ofta cirka 10 låtar i final. I Eurovision varierar det från år till år. Att vara sista kan alltså betyda att folk redan har lyssnat på mer än 25 låtar, och är lite trötta på dem.

Sedan 2000 har ingen av vinnarna haft startnummer 1 eller sist.

Det finns heller inget särskilt nummer som är extra bra att ha. Ingen startposition sticker ut bland vinnarna.

 

Därför är det inte så viktigt att kolla på startnumren som startordningen. För det är inte samma sak.

Alltså, hur ligger låtarna i förhållande till varandra. Var man har före eller efter sig spelar en stor roll. Två likadana låtar jämte varandra kan slå ut varandra, men om man sticker ut mot den före och efter så är det bra.

 

Så är det för alla favoriterna imorgon. Vi börjar med Måns.

 

Han kommer att starta som nummer tio. Det är okej ur nummersynpunkt. Folk har inte hunnit tröttna ännu. Men det är ännu bättre om man tittar på låtarna runtomkring. Tidigare i tävlingen sticker Israel och Storbritannien ut som glada upptempolåtar, samt i viss mån Litauen. Men sedan är det många tråkballader, och innan Sverige har vi Norge. En fin, men rätt så tråkig ballad. Och samma sak efter Mums-mums. Då kommer Cypern. Också en fin låt, men när man precis har hämtat sig från Måns Zelmerlöws knockout så kommer Cyperns låt framstå som rätt så tam.

Därefter kommer Australien. Det kommer i viss mån att påverka Sverige. Men framförallt kommer den att påverka Cypern. Stackare. De kommer nog att få en betydligt sämre slutplacering än de förtjänar, just för att de ligger

Australien har Belgien efter sig. En konstig låt som kommer kännas ännu märkligare efter att man precis har hört Australiens raka och smittande poplåt.

 

Ryssland har i veckan seglat upp som en favorit, och har det också rätt bra. Före dem kommer Azerbajdzjans ballad, och efteråt kommer Albanien. Det är en bra låt, men artisten har problem med sången, visade det sig i tisdags.

Albanien kommer att drabbas av samma öde som Belgien. För de går på efter Ryssland, och före Italien.

Italien avslutar tävlingen, och de kan faktiskt bryta trenden med att ingen har vunnit som slut-akt under 2000-talet.

Det har nämligen varit så att hittills har det inte varit några starka låtar som avslutar tävlingen. Ofta rätt anonyma, trots att det är de sista man hör. Men det blir skillnad i morgon. Att få en sån dunderballad som Italien sist, det kommer att göra avtryck. De flesta har heller aldrig sett detta bidrag på scen, så om de gör en fantastisk insats (vilket jag tror på) så kommer det att räcka långt.

 

Visst kan man sitta och undersöka nummer och placeringar. I slutändan handlar det om att ha bäst låt. Men låtar låtar olika beroende på i vilket sammanhang man hör dem, och på vilket humör man är när man lyssnar. Därför har startordningen betydelse, men som är det är nu har alla förhandsfavoriter bra startordning. Och då handlar det om bästa låten återigen.

Det är oerhört svårt att veta hur det ska gå. Sverige börjar kännas som en vinnare, men jag vill inte underskatta det klassiska hantverket som Italien bjuder på, den bombastiska balladen som Putin-land har skickat, eller nyhetens behag med Australien. Detta kan verkligen gå hur som helst. Och det är så häftigt. Det är detta jag gillar med detta.

Det kommer ett inlägg imorgon där jag tippar hur det kommer att gå, ALLA placeringar. Men jag behöver nog några timmars betänkte tid till inför det…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *