Lite mer om semin

Återigen bjöds vi på toppar och dalar. Flera låtar var sådana där man verkligen kan fråga sig hur länderna tänkte när de valde sina bidrag. Och med ett par överraskningar så blev det ett program precis som det ska vara.

 

Låtarna/artisterna

Återigen blev det uppenbart att vissa artister låter bra i studion, men inte live. Värsta exemplet här var Irland. För det första var hon en av de artisterna där det var svårast att höra vad hon sjöng – och då är ändå engelska hennes modersmål. Hon mumlade, fick inte igång rösten och det var bara jobbigt att höra. Även min favoritlåt, Sloveniens Here for you, lärt inte klockrent. Därför var det bra att de gick vidare så att de kan göra nånting bättre än i går.

Måns stod verkligen ut i går, på samma sätt som Ryssland i tisdags. Han var så proffsig, och i ett balladtungt år (mer än vanligt) så blir Heroes ännu mer speciell. Han hade också publiken med sig varje gång han visades i bild.

Gårdagens semi var uppdelad i ett bra och ett dåliga sjok. Efter Litauens bra låt kom det bara kassa bidrag, fram till Israels rolighetskung ägde banan och startade tisdagens fest. Sen en paus med Lettlands ytterst märkliga låt, men sedan bara bra låtar resten av programmet. Åtta av de nio sista låtarna i går förtjänade en finalplats.

Men det var som sagt en del kassa låtar också. San Marino, vad sysslar ni med!? Tjeckien tävlade med Irland om att ha svårast engelska, men de har åtminstone en anledning. Jag förstår mig heller inte på Lettland, men den kanske jag kan lära mig att acceptera.

 

Showen

Det känns verklgien att det är två grupper som har jobbat med tävlingen – de som gör scen/grafik/allt runtomkring, och sedan de som skriver manus/hittar på sketcher. Den första gruppen har gjort ett fantastiskt jobb. Förutom en sak. Träden. Varför har alla artister träd!? Detta förtjänar nästan ett eget inlägg senare. Ja, så blir det nog.

Men de som skriver manus… Edward af Sillén borde inte sitta i kommentatorsbåset, utan springa ner till programledarna och ge dem hans manus. För de är inte bra. Det blir inte roligt.

 

Resultatet

Till skillnad från i tisdags så bjöds vi på lite oväntade resultat. Island har legat på topp tio inför tävlingsveckan, men igår gick det inte. Visst, hon gjorde inte sitt bästa framträdande. Det var inte lika klockrent som i videon, och därmed sällar hon sig till den skaran. Men jag tycker ändå att låten är såpass bra att den förtjänade en finalplats.

Schweiz tyckte jag var okej inför semin, inte mer. Men igår på scen gjorde hon ett fantastiskt framträdande och hon var den i går som överraskade mig mest positivt. Men det räckte inte till.

Annars var det mycket väntat. Jag trodde först att de, som ofta har skett, skulle vänta med att annonsera Sveriges finalplats till sist.Men det gjorde de inte, kanske för att den i arenan var en sådan stor favorit att ingen trodde att den skulle missa att ta sig vidare.

 

Nu är mycket av krafset bortrensat, och det kommer att bli en rätt bra final. I denna har nu alla startnummer tagits fram. De kommer att gynna Sverige och Italien. Men mer om detta senare i eftermiddag…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *