Så går det ikväll

topp 4

De fyra som kommer att hamna högst upp ikväll. Bilder: TT

 

Äntligen! Det är dags för Eurovision-final! Som jag har längtat! Och många andra med mig. Ni som inte gillar det kan vara glada att det snart är över, men i sånt fall undrar jag varför ni läser den här bloggen.

Well, well. Det här blir tufft. Det finns ingen stensäker segrare. Det kan gå hur som helst.

 

Jag är väldigt kluven i hur det kommer att gå. Som jag ser det så finns det fyra låtar som kommer att slåss om det. Jag har hela våren trott att Italien skulle vinna. Nu är jag inte så säker. Av ett par anledningar. Jag kommer här med en liten koll på favoriterna, och sedan ger jag mig på att gissa hur det kommer att gå – alla 27 placeringar.

 

En sista koll på de 4 favoriterna:

Sverige

Fördelar:

En modern poplåt som man gillar direkt. En häftig scenshow och en proffsig artist. Numret sticker verkligen ut. Den lilla gubben spelar en viktig roll. Folk kommer att minnas detta bidraget när de röstar.

Nackdelar:

För favrotit-tippad? En del runt i Europa gillar inte att Sverige dominerar denna tävlingen så som vi gör (tre pallplatser på fyra år). En vanlig poplåt, där kanske de andra favoriterna är mer unika.

 

Italien

Fördelar:

En grym låt, framförd av riktigt bra sångare. En perfekt mix av klassiskt och modernt. Europa älskar Italien i Eurovision-sammanhang. Att gå ut sist med en sån här rökare är en enorm fördel. Att den är på ett annat språk än engelska sticker ut, och då är det perfekt att den har en titelrad som alla kan sjunga med i och förstår vad det betyder (Grrrrande amoooooreeee).

Nackdelar:

Detta är en grym låt, men ingenting man lyssnar på till vardags. Kommer den att spelas på radion? Nej. Nattklubbar? Nej (förutom schlagergolvet). Det finns många som inte gillar opera.

Den här har heller inte framförts live i tävlingen ännu. Man vet inte hur den blir på scen. Hur är showen?

 

Australien

Fördelar:

En riktigt bra låt. En ”riktigt” låt, som hade kunnat komma från vilken amerikansk artist som helst. Den påminner mest om Bruno Mars. Att Australien är gäster och nya gör att många är intresserade av detta bidrag. De kommer få en massa vad-kul-att-ni-är-med-röster.

Nackdelar:

Inte en typisk Eurovision-låt. Att det är just Australien kan göra att en del inte vill att de ska vinna, trots att tävlingen inte kommer att gå down under i så fall. Eller kanske just därför. Osäkert om scenshowen är lika bra som de andra favoriternas.

Den har inte sett live ännu. Är den bra på scen?

 

Ryssland

Fördelar:

En grym låt, som växte på scen. Ett av årets bidrag som faktiskt gör sig bättre live än i studion. En proffsig sångerska. Snyggt nummer. En typisk Eurovision-låt.

Nackdelar:

Det är Ryssland. Faktum är att det spelar in enormt mycket. Musik och politik ska inte blandas ihop, men det är omöjligt att inte göra det. Det finns allt för många som inte vill att tävlingen ska hållas i Moskva nästa år, på grund av Rysslands fruktansvärda politik. Så Polinas värsta fiende är inte Måns Zelmerlöw eller Guy Sebastian – det är Vladimir Putin.

Det är dessutom många ballader med i år.

 

Så här går det:

Det här är grymt svårt. Jag har som sagt tippat Italien hela vägen, men nu i sista minuten ändrar jag mig. Jag tror faktiskt på Sverige. Att det är en mer mainstream låt gör att den nu bör vinna, men det kommer inte att bli lätt. Det blir ingen Loreen-seger.

Skulle inte Sverige vinna så hoppas jag att det blir Italien eller Australien, men skulle Estland smyga upp som en dark horse skulle jag inte heller klaga.

 

1 Sverige

2 Italien

3 Australien

4 Ryssland

5 Israel

6 Estland

7 Belgien

8 Storbritannien

9 Slovenien

10 Azerbajdzjan

11 Norge

12 Spanien

13 Serbien

14 Lettland

15 Cypern

16 Montenegro

17 Georgien

18 Österrike

19 Albanien

20 Grekland

21 Rumänien

22 Ungern

23 Armenien

24 Frankrike

25 Litauen

26 Polen

27 Tyskland

 

Tyskland kan alltså hamna sist, men ändå få arrangera tävlingen nästa år – om Australien vinner.  Österrike hamnar högre än de förtjänar, eftersom de är värdnation och får en massa tack-för-showen-röster.

 

Förra året gissade jag att Sverige skulle vinna, men att det skulle bli tight mot Österrike. Nu blev det Conchita som tog hem det. Får hoppas att jag inte jinxar Måns nu, men det tror jag inte. Jag känner mer än förra året att det är han som ska ta hem det, jämfört med Sanna. Men lätt blir det inte. Det kan verkligen gå hur som helst. Precis som det ska vara.

Det blir en spännande kväll, men nån gång runt midnatt kommer det förhoppningsvis stå klart att Mums-Mums blir hela Europas godbit. Så ses vi på Eurovision i Göteborg nästa år!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *