Tack Måns och Putin!

Austria Eurovision Song Competition

WOHO! Det gick!

 

 

Måns Zelmerlöw har varit storfavorit ända sedan han vann den där kaosartade lördagskvällen i mars (någon som minns appstrulet?). Men inte kunde det väl hålla hela vägen? Sverige kan väl inte vinna igen, vi vann ju nyss med Loreen?

Jo visst kunde vi det! För med en sådan proffsig artist så kan man väl inte annat. Showen, låten, Måns, allt var så bra. Men det satt långt inne.

 

Ryssland hade i veckan seglat upp som en vinnarkandidat, och rätt länge såg det ut som att de skulle ta hem det. Men så hände något. Västeuropa började nämligen leverera sina poäng, och då kom politiken in i bilden.

För det är troligtvis såhär: Hade Polina Gagarina tävlat för något annat land så hade hon kanske vunnit. Hennes största fiende i lördags var varken Il Volo eller Måns Zelmerlöw – utan Vladimir Putin. Allt för många motsatte sig att nästa års Eurovision skulle gå i Moskva. Sådant ska ju inte påverka tävlingen, men det gjorde det ändå. Programledarna (som återigen gjorde en rätt kass insats) var tvungna att säga åt publiken under röstuppläsningen att inte bua när Ryssland fick poäng, eftersom detta handlar om musik och inte politik. Synd om Polina, som var duktig och hade en grym låt.

 

Detta går självklart att diskutera i oändlighet, men i slutändan handlar det såklart om bästa bidraget, och det hade Sverige. Måns fick poäng av ALLA länder, något som inte ens Loreen lyckades med. Hans moderna poplåt gick hem överallt.

Segermarginalen blev 62 poäng, men både Ryssland och Italien fick bra resultat. Denna trio stack ut, med en bra bit ner till Belgien, som överraskande blev fyra.

I botten var det också jämnt, på sitt sätt. För första gången sedan 2003 gick länder poänglösa från en final. Att Tyskland skulle sluta sist hade jag tippat. Men att även värdlandet skulle bli utan poäng, det var lite förvånande. De som arrangerar tävlingen brukar alltid få lite tackröster, men inte nu. Detta har aldrig hänt förut, så grattis till Österrike. Ni slog också nåt slags rekord.

Australien gjorde däremot inte bort sig i sitt gästspel. Det är kul att tävlingen har spridit sig runt jorden, och att fler får vara med och glädjas.

 

Jag måste till slut passa på att hylla en annan sång, som fastnade i huvudet på oss som satt och kollade, nämligen Israels. Nadav Guedj låt var så medryckande och härlig, så varje gång Måns fick 10 eller 12 poäng ställde vi oss upp och sjöng ”I’m a golden boo-ooy” och dansade en slags ful-version av orientalisk dans.

En bra tävling är nu över, och den fick ett fantastiskt slut. Tack Måns! Det har varit en rolig resa, och den fortsätter nästa år i Sverige när vi representeras av Alcazar i Scandinavium. Vi ses då!

 

 

Avslutningsvis, jag skrev ju i natt att vi skulle fira med att bada i fontänen. Så blev det självklart, och här kommer bildbeviset!

 

IMG_9706

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *