Lite mer om finalen

Det känns fortfarande nästan för bra för att vara sant – vi vann alltså Eurovision song contest! Det tar ett tag för det att sjunka in. Sex segrar, som enda land. Bara Irland är nu bättre.

Men här kommer lite mer tankar om finalen, som jag inte tog upp i min krönika.

 

Det var stor eufori hos oss som kollade på finalen, och som jag skrev tidigare mycket fuldans och tokglädje vid varje hög poäng som Sverige fick.

Fast ännu mer än så var det nästan när det gick dåligt för Ryssland, eftersom de var våra största konkurrenter. De ledde länge. Det stora skiftet kom först tack vare Nigella Lawson, kocken som levererade Storbritanniens röster. Det var då som Sverige gick om till den ledning som sedan hölls. Nästa viktiga poäng kom från Litauen, när Sverige fick bra poäng, men Ryssland blev helt utan. Detta hände även hos San Marino. Sverige fick annars poäng av alla länder, och det fick Italien också. Men alltså inte Ryssland.

Tredje och sista landet med speciella poäng var Cypern. Det var efter dessa som det var matematiskt klart att Måns hade vunnit.

Detta fick oss alla att dansa resten av natten, bland annat i fontänten i Norre katts park. Det var kallt.

 

Det fanns mycket mer att glädja sig åt än Sverige och Måns vinst.

Vi hade ju inte sett de direktkvalificerade länderna på scen förrän i lördags, och visste därför inte hur de skulle vara live. Vi hade ju fått se att det var lite sådär med den saken hos andra. Men Italien, Australien och Spanien funkade riktigt bra. Tyskland hade ingen superlåt, så den var varken bra eller dålig, samma med Österrike. Däremot funkade inte Storbritanniens bidrag alls på scen. Det blev inte bra. Frankrike – nja.

 

Andra låtar har jag kommit att gilla bättre nu än jag gjorde tidigare.

EUROVISION 2015 SEMIFINAL 2

Knez från Montenegor, en ny favorit.

 

Montenegro hade en av finalens bästa låtar. Den växte enormt för mig och var mycket bättre på scen än inspelad i studio.

Samma med Israel. Den ska upplevas på scen, med dans och glädje.

Jag gillar också de moderna låtarna bättre och bättre, som Belgien. Jag kan även förstå Lettland, men gillar det fortfarande inte.

Estland var nog den låt som fungerar bäst på alla tre forum – scen, studio och video. De hade en riktigt snygg scenshow också i all sin enkelhet, och Elinas tår var väldigt effektfull.

Men överlag var ändå Måns bäst i lördags. Han hade allt. Självklart hjälpte de små gubbarna till för att ge honom segern, men det är så det ska vara. Det är helheten som bedöms i den här tävlingen, och han var bäst, inget snack.

 

Showen då.

Jag gillade inledningen av finalen, med de klassiska musikerna och kopplingarna till Österrike. Det var precis något sådant jag hade hoppats på inför årets tävling. Inledningssången med barnkörerna var fin. Likaså kollaget med folk från jorden runt som skickade vidare saker.Däremot var jag inget fan av den lååånga slagverkssektionen.

Scenbygget och effekterna var coola, men fortfarande, varför alla dessa träd?

Men tekniken fallerade lite för mycket. Dels var ljudet off lite då och då, men att de tappade bort röstlämnarna flera gånger var inte okej.

 

Det fanns flera låtar i årets tävling som inte var särskilt bra, men väldigt många som var det, och lyfte sig när det gällde. Produktionen var snygg, men manusarbetet har mycket kvar.

Det finns många fler aspekter att gå in på. Snart ska jag gotta ner mig i statistiken, för där finns mycket att uppmärksamma, till exempel att Måns inte var så populär hos de europeiska tv-tittarna som man kanske tror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *