Inte bara glädjeämnen

Eurovision song contest engagerar många. Det är fantastiskt! Dock engagerar det även mörkare krafter. Det är mindre fantastiskt.

Jag älskar den här tävlingen, och det mesta med den, men i dag tänkte jag ta upp några av baksidorna. Några saker som har uppmärksammats lte grann på sistone, men bör tas upp.

 

Hatet mot Ryssland/Polina Gagarina

Austria Eurovision Song Competition

 

När röstningen pågick och poängen delades ut kunde man flera gånger se den ryska artisten Polina Gagarina gråta tillsammans med sitt team. En kälsomänniska, som grät när hon blev älskad och fick höga poäng och ledde tävligen? Inte enbart. Hon grät även när det inte gick bra. Var hon bara så uppe i det att det var svårt att kontrollera känslorna?

Tyvärr inte bara så.

Vad tittarna inte fick se eller höra var nämligen det enorma hat som livepubliken riktade mot Polina under kvällen. När hon hade sjungit buade folk rejält. Likadant när hon fick höga poäng. Och när hon inte fick höga poäng jublades det.

Detta massiva buande knäckte Polina, som inte kunde hålla tillbaka tårarna.

Allt detta missade dock tittarna.

Producenterna visste att det skulle buas så fort Ryssland nämndes. Så var det förra året, när systarna Tolmachevy uppträdde. Att bara säga åt publiken att inte bua skulle inte hjälpa visste man (även om flera försök gjordes i Wien) så istället så censurerade man buropen. I stället hörde tv-publiken förinspelade applåder och jubel. Men Polina själv fick höra något annat. Därmed kunde tittarna få intrycket av att Polina bara grät för att hon fick bra poäng och att det var glädjetårar. Visst, det kanske var lite sådant i tårarna också, men inte enbart.

 

Det här är så tråkigt.

Jag förstår varför folk buar. Ryssland är ett fruktansvärt land. De har idiotiska lagar om minorteter och förtrycker homosexuella. Deras invasion i Ukraina har gjort att detta land inte kunde delta i årets Eurovision, och därmed har Rysslands utrikespolitik haft en direkt påverkan på Eurovison song contest.Och att gå komma och sjunga låtar om fred, de blir bara löjligt.

Jag själv ogillade tanken på att nästa års Eurovision song contest skulle gå i Moskva som en uppvisningsplats för Vladimir Putin. Visst, tävlingen hölls där 2009, då det inte heller var så bra ställt i landet, men det har på många sätt blivit mycket värre nu.

Men det är också tråkigt att detta ska gå ut över artisterna. Det är inte de som har gjort fel, även om de omedvetet är en del av Rysslands propagandaspel (låtarna väljs ju ut utan någon demokratisk process, för att gynna landet). Polina Gagarina har inte gjort något fel, men får klä skott för dem som har gjort det. Jag tycker uppriktigt sagt synd om henne.

Jag hoppas att det kan bli lite bättring nästa år. Det får vi i Sverige se till. Och för Polinas del hoppas jag att hon kommer tillbaka till tävlingen. Dock skulle det kanske för henne vara bättre att testa att tävla för ett annat land. Hon har bott många år i Grekland. Skulle hon välja att tävla för dem skulle hon säkert få mycket mer kärlek tillbaka, och kanske till och med få tillbaka Eurovision till Aten.

 

 

Röstfusk

Det förekommer kompisröster i ESC. Detta är ett faktum, och jag har skrivit om det tidigare. Och Sverige och övriga nordiska länder är värst. Men för att minska de geografiska röstningstrenderna inkluderas även juryröster i varje lans resultat, som bara ska gå efter låt.

Men här fallerade det i år. Det finns misstankar om att allt inte har gått rätt till i Makedonien och Montenegro. Därför ströks dessa länders juryröster, och därför räknades bara folkets telefonsamtal när dessa två länder delade ut poäng.

Jag gillar systemet med att både jury och tittarna bestämmer hur det ska gå till. Men då är det viktigt att allt sköts på rätt sätt.

 

Nationalism

Nationalism har förstört mycket i historien. Det är onödigt. Det förekommer i många olika varianter, även i Sverige tyvärr. I Albanien tog det hus i helvete när Måns Zelmerlöw hade lagt upp en bild på Instagram där det såg ut som att något som kunde vara en albansk flagga låg på soffan. Måns hade benen ovanför denna (alltså, inte på flaggan) men detta tolkade många som att Måns förnedrade Albanien. Okvädningsord och dödshot följde.

Men va fan, chilla. För det första tror jag inte att Måns menade något med det, och för det andra så har han faktiskt inte gjort något. Hade han stampat på flagga, torkat skorna på den, eller något liknande, då kan jag förstå att folk blir upprörda. Men nu blir det bara löjligt. Lägg energin på annat.

 

Det finns flera aspekter av tävlingen som inte är så trevliga, men överlag är det en fantastisk tillställning som verkligen förenar folk och musik över gränserna, precis som tanken var från början. Om man kan fokusera mer på det positiva och lägga undan mycket av det negativa så kan det även fortsätta vara den underbara fest som det trots allt är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *