Önskemål för ESC 2016

Direkt när Måns hade vunnit i lördags började spekulationerna inför nästa års tävling. Var ska det hållas, vem ska leda programmet, vem ska representera Sverige?

Detta tänkte jag ta en titt på i dag.

 

Var ska det vara?

En av de första städerna som nappade på att arrangera Eurovision nästa år var – Umeå! Det är intressant, men inte realistiskt.

På jobbet hade jag och en kollega en idé om att ha det i Halmstad. Första semin på Solgården i Tylösand, andra på Brottet och finalen i Arenan. Pressrummet kan vara i Kajskjulet. En väldigt seriös idé…

Nej, det bör förläggas till en av de tre stora städerna. Malmö gjorde ett bra jobb förra gången, men de vill inte vara med den här gången. Fine! Två alternativ kvar.

Personligen skulle jag gärna se det i Göteborg. Det är ”dags” efter att Stockholm och Malmö har haft varsitt Eurovision, men Götet bara ett.

Dock kan man inte riktigt se till att det är någons ”tur”. Det som är bäst för evenemanget ska gå först, och jag tror ändå att Stockholm klarar det bättre med tanke på hotellmöjligheter och kommunikationer. Dessutom brukar Göteborg envisas med att ha Göteborgsvarvet samma helg som Eurovision, och det går inte att ha ett stort internationellt evenemng i en stad som det inte går att ta sig fram i. Alternativet skulle vara att flytta antingen loppet eller ESC till helgen före eller efter (gärna för mig, för jag vill gärna både springa Göteborgsvarvet och vara på plats på Eurovision).

Och Scandinavium borde funka fint. GP:s krönikör Johan Lindqvist föreslog att ha det på Ullevi. Jag tror nog inte denna GP-person faktiskt har varit i Göteborg. Utomhus i Sverige i maj? I Göteborg!? Det vore inte värdigt denna tävling att ha 40000 människor att sitta och huttra under paraply, bara för att det råkar finnas en stor arena i Sveriges största stad. Nej,den idén går bort.

Kvar finns då Stockholm. SVT har redan sagt försiktigt att man kollar på att ha det på Tele2 arena. Det är ett bra val, men kanske till och med lite för stort. Jag hade inte haft något emot att ha det på Globen. Ett sådant här evenemang bör inte vara i en för stor arena. Det ska vara lite tight, där folk från alla länder står tätt ihop med olika flaggor. Mycket av den känslan kan försvinna på en allt för stor stadion. Därför tycker jag att Friends går bort. Visst. den funkar för mellon, men jag tar hellre någonting mindre för Eurovision.

Mitt val: Tele2 Arena, Stockholm

WEB_SPORT

 

 

Programledare:

Petra Mede gjorde ett fantastiskt jobb när hon ledde Eurovision i Malmö 2013. Likaså i våras när hon var med och ledde tävlingens 60-årskalas. Hon är helt perfekt.

Men.

Jag tycker att det vore roligt att testa något nytt. Att göra något annat, men ändå bra. Så inget ont om Petra. Blir det hon så är det väldigt bra.

Det finns vissa egenskaper som en programledare ska ha. Framförallt ska de vara en bra progamledare. Det låter givet, men är alls inte det. Det har man märkt när skådespelare eller sångare försöker leda program Det blir ofta inte superbra. Måns klarade det bra i Allsången, men det finns också flera sämre exempel, som Danny i Mellon.

I detta ingår också att man ska kunna agera när det händer oväntade saker, när tekniken strular eller om det blir kupper. Vana av att leda direktsändningar är därför viktiga.

Musikintresse behövs. Återigen, det ska väl inte behöva sägas, men återigen, jo det gör det. Jag minns framförallt årets Oscars-sändning i SVT Flow (SVT – vilket skämt!) där de som ledde sändningen inte hade sett några av de nominerade filmerna. Pinsamt.

I Eurovision är det också viktigt att vara bra på engelska.

Och så ska man ha bra komisk timing. Eller åtminstone förstå när man ska vara rolig eller inte.

Därför har jag TRE alternativ, som jag gärna ser ihop:

Sarah Dawn Finer

Engelskan är given, men hon är en fantastisk programledare också. Hon har lett mellon och Inför Eurovision-programmen, och blir bara bättre och bättre. Hon är ett proffs.

Björn Skifs

Detta är ett litet oväntat val. Men här har vi också ett proffs som är med i olika sammanhang alldeles för lite. Han har både erfarenhet av Eurovision och programlederi. Och så tycker jag att det kan vara lite roligt att gå ifrån det här att alla måste vara så unga och snygga (förlåt Björn, du ser jättebra ut) och välja någon annan också.

Gina Dirawi

Okej, precis när jag har sagt att det vore kul att välja någon som inte är ung och snygg så väljer jag just det. Men jag gillade verkligen Gina båda de åren hon ledde mellon. Och andra humoristiska sidor har hon nyligen visat upp i mockumentären Ginas show.

Mitt val:

Sarah, Björn och Gina!

programledare

Eller, Björn, Gina och Sarah. Bild: TT

 

Vem ska representera Sverige?

När man håller i tävlingen så är det inte lika viktigt att man vinner den. Det är bättre att bjuda på en bra show. Har man dessutom en bra artist är det en bonus. Men som på de flesta fester så är det lite ofint om värden har roligast (vinner), och dessutom tror jag att SVT gärna vill se Eurovision i något annat land 2017.

Därför ser jag bara en vinnare: Alcazar!

Europa kommer att älska deras fartfyllda disco, och de kommer inte att skämma ut oss. Satsar man på någon smalare artist så finns nämligen den risken. Men med Tess, Andreas och Lina så blir det bara ett enda schlagerparty. Kör på det!

Om vi hellre vill satsa på att vinna så borde man ta in något modernt. Det märktes i årets tävling att Lettland och Belgien gick utanför det som är vanligt i sammanhangen, men att det också gick bra. Så därför borde Sverige i sådant fall försöka få med Avicii eller Icona Pop. De är både populära utomlands, och har musik som många gillar.

 

Mitt val: Alcazar!

ALCAZAR

 

 

Övrigt

 

Manus ska skrivas av Edward af Sillén. End of story.

 

Som en politiker sa härom dagen: Politisk censur hör inte hemma i svensk tv. Burop är tråkigt, framförallt för artisten, men att byta ut burop mot applåder i tv-sändningen är fel. Ingen censur!

 

Detta är några idéer om nästa års tävling. Jag tror att det kan bli riktigt nice. Hoppas nu bara att Christer Björkman läser denna blogg och anammar mina idéer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *