Sammanfattning av melloåret

Nu har det gått snart två veckor sedan Måns Zelmerlöw tog hem Sveriges sjätte vinst i Eurovision song contest, och det känns fortfarande lite konstigt. Den vann faktiskt! Sverige är bäst i Europa – igen!

Det finns fortfarande mycket att prata om, framförallt förberedelserna inför nästa års tävling i Sverige.

Dock kommer inte bloggen att vara så aktiv framöver. Jag kommer förhoppningsvis igång med den igen framåt hösten eller vintern, när det finns lite mer att gå igenom och analysera. Det kommer kanske något mer inlägg här närmast, men nu tänkte jag ta och gå igenom några av de största snackisarna och händelserna under årets Melodifestival- och Eurovision-vår.

 

WEB_INRIKES

Bra programledare – i mellon

Förra året handlade mycket om hur dåliga programledarna var och hur allting gick emot dem. I år var det tvärtom. Sanna Nielsen och Robin Paulsson gjorde en fantastiskt insats. De var duktiga, pålästa, roliga, och skötte direktsändningarna finfint. Jag gillade dessutom sidekicken Filippa Bark, men det var det inte alla som gjorde. Men jag älskar hennes humor och det var underbart att se hennes plågsamma intervjuer.

Däremot var det inte lika bra värdar för Eurovision. Det var väl framförallt manusförfattarna som hade gjort ett dåligt jobb, men programledarna kommer inte att bli så värst ihågkomna.

 

WEB_INRIKES

 Äntligen Måns

I flera år har jag längtat efter att Måns Zelmerlöw skulle göracomeback med en riktigt bra låt, och inför årets upplaga sa jag direkt att han var den mest intressanta artisten. Jag hade stora förväntningar och de får man verkligen säga infriades. Innan fyllda 30 år är han redan en av de största artisterna någonsin i Sverige. Jo, det kan jag säga. Inte bara har han vunnit Melodifestivalen OCH Eurovision. Han har varit programledare för Sveriges två största program (Allsång på Skansen och Meldifestivalen), han har vunnit en annan av Sveriges mest sedda tv-tävlingar (Let’s Dance), han har haft flera stora hits, och han svingat sig naken på en rivningskula på QX-galan. Nu återstår bara att vara julvärd också.

Jag tror också att Måns seger på vissa sätt är större än våra två tidigare i Eurovision, i det att Måns är mycket folkligare. När Charlotte Perelli (då Nilsson) vann 1999 var hon visserligen känd som en dansbandssångerska, men folklig? Nej? Känd och populär? Nej. Det har kommit efteråt. Lite likadant var det med Loreen 2012. Hon var känd från Idol och mellon året innan, och hade en grym låt. Men särskilt folklig var hon inte, och har inte blivit efteråt heller. Populär och omtyckt, absolut. Men folklig? Nej.

Carola var en tudelare när hon vann. Vissa gillade henne, andra verkligen inte. Herrey’s blev mest hånade när de vann, men Abba hade redan fyra etablerade artister som bildade en supergrupp. Så efter Abba kan man nästan säga att Måns är Sveriges populäraste och folkligaste ESC-vinnare.

 

App-okalypsen

Oj, vilket liv det har varit om appen i våras. Minns ni det? I början gjordes det inte tillräckligt mycket reklam för den, och inte heller i första deltvälingens inledning. Detta kostade med största sannolikhet Molly Pettersson Hammar en chans att gå vidare. Men trots detta kom det in 1,2 miljoner röster, rekord för en deltävling. De kostnadsfria rösterna var en succé!

Detta fortsatte. I nästa deltävling kom det in 2,3 miljoner röster, nytt rekord igen. Det stod sig en vecka när 2,9 miljoner röster kom i deltävling tre. Rekord inte bara för en deltävling utan slog även gamla finalrekord. I fjärde deltävlingen blev det en liten dipp (dock fortfarande över alla gamla rekord) men i andra chansen slogs återigen tidernas rekord när nästan 4 miljoner röster kom in.

Detta rekord hade slagits i finalen, men nu blev det inte så. Mitt under programmet, när flera bidrag redan hade framförts, brakade appen ihop, och dessa röster kunde inte längre räknas. Detta gjorde att tävlingen blev snedvriden, och trots att man kunde sms-rösta eller ringa så fick vissa bidrag inte ett rättvist resultat. Detta gör att Måns rekord i antal poäng och försprång mot tvåan inte bör räknas. Men segern ska ha självfallet ha.

Men snacka om bergochdalbana för appen. Först kritiserad, sedan bidrog den till tidernas rekord, och så la den av och påverkade tävlingen igen. Till nästa år bör appen komma tillbaka, men då måste man se till att den fungerar när det verkligen gäller.

 

IMG_2829

Halmstad X 2

Det är inte ofta Halmstad representeras i mellon, men i år hade vi två bidrag. Rickard Söderberg sjöng tillsammans med Elize Ryd en snygg opeapop/symfonisk metal, och Mariette hade en cool powerballad. För de förstnämnda gick det inte så bra, men Mariette tog hem en bronsmedalj och fick senare också äran att läsa upp rösterna i Eurovision.

 

Hög nivå på låtarna

I både Melodifestivalen och Eurovision fanns det mycket som var bra i år, musikmässigt.

Självklart mycket dåligt också. Dels intetsägande låtar som de av Emelie Irewald, Kalle Johansson eller Sanne Salomonsen/Marie Bergman. Någon som minns deras låtar? Men också rent dåliga låtar som Daniel Gildenlöw.

Men framförallt kommer jag att minnas alla bra låtar. Klubblåtar som man kan dansa till, exempelvs Dinah Nahs Make me (la la la), Måns Heroes, Isas Don’t stop och Eric Saades Sting. Även snygga låtar som Mariettes Don’t stop believing och Jon Henrik Fjäällgrens Jag är fri. Men självklart också låtarna som, oavsett vad man tycker om dem, är omöjliga att inte inte sjunga med i.

”Jadevardannns å hålligång, uppå looogen natten lång!”

”För vi ska ta en groupie, ja vi ska ta en groupie, oh ooooj ojoooj oj oj oj oj oj!”

”I am Molly, I am Holly, I am Polly hello hiiiiii”

Säga vad man vill om Hasse Andersson, Samir & Viktor och Dolly style. Deras medverkan kommer att bli ihågkommen.

I Eurovision var det mer uppdelat. Mycket som var tråkigt och meningslöst, men de låtar som var bra var riktigt bra. Extra kul att även Italien, Australien och Spanien, som ändå är direktkvalificerade, valde att skicka bra låtar. Men även Slovenien, Israel, Estland, Montenegro, Island, Ryssland och Belgien hade riktigt starka låtar.

 

 

Favoriten höll

Bettingbolagen gjorde ett bra jobb i år. Redan från början tippades Måns vinna Melodifestivalen, och det gjorde han. Sedan var han under hela våren etta på alla spelbolagens listor över vem som skulle vinna. Och så blev det också. Det var aldrig någon som var före honom i tipsen, och så gick det vägen.

 

Austria Eurovision Song Competition

Hatet mot Ryssland

Efter den första semifinalen seglade Ryssland upp som en möjlig utmanare till Måns (dock var oddsen aldrig riktigt nära). Man visste redan på förväg att hon hade en bra låt, men på scen exploderade den till något otroligt. Polina Gagarina sjöng fantastiskt och scenframträdandet var väldigt snyggt.

Men man visste redan från början att den inte skulle vinna. Och det beror bara på Vladimir Putin och hans politik. Polina möttes av burop både efter uppträdandet och när hon fick poäng, samt jubel när hon inte fick poäng. Dock censurerades buropen bort för tv-tittarna, och ersattes med applåder Fult gjort av produktionen. Men det tar inte bort det faktum att Polina mycket orättvist fick stå till svars för Putins vidriga politik. Och många lät bli att rösta på Ryssland just för att man inte ville se en propagandauppvisning i Moskva nästa år. Tråkigt för Polina.

 

vinnare

Sveriges sjätte seger

Abba, Herrey’s, Carola, Charlotte Nilsson, Loreen – och Måns Zelmerlöw. De som har representerat Sverige i Eurovision och vunnit. Stort!

Nu är det bara Irland som ligger före oss på listan över flest vinster någonsin i Eurovision song contest. De tog alla sina segrar under en tid när de var ett av få länder som tilläts sjunga på engelska. Dessutom har de inte gjort några seriösa försök att vinna de senaste åren, så jag skulle inte vara förvånad om Sverige ligger i topp inom tio år.

 

Eurovision_winners_map

Eurovisions länder efter antalet segrar. Bild: AxG

 

 

Förberedelser för 2016

Direkt efter Måns vinst började spekulationerna hur nästa års tävling ska bli. Var någonstans i Sverige ska det hållas, vem ska leda programmet och vilken låt ska Sverige skicka? Det kommer bli roligt att följa med i detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *