Björkman vill visst inte vinna

På måndagsmorgonen vaknade vi upp till stormen Gorms härjningar. Samtidigt presenterades artisterna till Melodifestivalen nästa år, men där blev vi inte precis fångade av någon stormvind…

För vad vill SVT och Christer Björkman säga med det här startfältet? Jag förstår det inte. Fantasin är totalt bortblåst (förlåt, det var sista Gorm-anspelningen). Man presenterar veteraner som Tommy Nilsson, Martin Stenmarck, Anna Book, sommarhalläningen David Lindgren och Linda Bengtzing, som om det är det svenska folket vill ha 2016.

Sverige är ett av världens bästa musikländer. Artister som Icona Pop, Avicii, Tove Lo och Seinabo Sey har gjort succé utomlands, men några sådana namn får vi såklart inte se i vår.

I stället blir det flera artister som verkar vara med för att de firar jubileum, snarare än att de är relevanta på dagens spotifylistor. After dark firar 40 år. De piggar visserligen alltid upp, men de är ju inte där för att vinna. Anna Book firar 30 år sedan hon hade en hit. För seriöst, vad har hon gjort sedan ABC? Även Frans Jeppson-Wall jubilerar – det är nämligen tio år sedan han fick hela svenska folket att sjunga ”I love you, Ich Liebe Dich – Zlatan Ibrahimovic!”. Japp, den killen ska vara med i mellon…

Inte heller bland textförfattarna finns det mycket att jubla åt. Det är svenskar som skriver världshitsen åt Katy Perry, Lady Gaga och Taylor Swift. I mellon får vi dock varken se Max Martin eller RedOne, men väl Bobby Ljunggren, Fredrik Kempe och Thomas G:son. Igen. Förra årets vinnarförfattare, Anton Hård af Segerstad och makarna Deb, har fått blodad tand och har med hela fyra bidrag. Och visst, det gick ju rätt bra för dem senast, med vinst i Eurovision.

Men det känns inte som att det är dit man vill nå i år. Nytänket är borta, och i år finns heller ingen klockren artist som man unnar en vinst, som det har varit med Sanna Nielsen och Måns Zelmerlöw de senaste åren.

Nu har vi ju dock inte hört något av bidragen. Jag tror absolut att vi kommer att höra många grymma låtar under våren, och vi kommer säkerligen att gå och nynna på refrängerna från Samir & Viktor och Panetoz långt in i sommaren.

Och det finns absolut flera artister som blir väldigt intressanta att följa, och som kan ha stora chanser att vinna både på Friends och kanske även i Globen. Lisa Ajax var min favorit i Idol 2014, och det ska bli intressant att se vad hon kan göra. Molly Sandén är en av Sveriges coolaste artister (ja, faktiskt) och jag tror att hon är en av dem som har störst chans att vinna. Även hennes namne Pettersson Hammer kan ha en bra chans, om inte apprösterna förstör det för henne i år igen.

Vi vet ju ännu inte vilka artister vi får se på nära håll när Andra chansen drar in på Halmstad arena, men som en avslutning tänkte jag ta och spå lite. Första paret hit blir Albin & Mattias Andreasson, och Pernilla Andersson. Från Malmö kommer David Lindgren och Krista Sigfrieds och från tredje deltävlingen får vi besök av After Dark och Boris René. Den fjärde deltävlingen är den på pappret starkaste, och mest svårtippad. Men jag tror att det blir Linda Bengtzing och Dolly Style som får en Halmstadbiljett från Gävle. Och sedan tar Molly Sandén hem det i finalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *