Petra och Måns är rätt val

Austria Eurovision Song Competition

För det första vill jag kommentera vad som händer med bloggen. Den är just nu vilande, i väntan på att Mello-hysterin drar igång i januari. Men jag kan inte hålla mig borta från att kommentera vissa händelser, som när artisterna presenterades, eller nu programledarna. Dock kan ni inte vänta er någon kontinuerlig uppdatering. Men som sagt, från mitten/slutet av januari är jag tillbaka i gammal god form och kommer överösa er med inlägg till en bit in i sommaren.

 

Men nu till dagens nyhet, som inte var någon nyhet. Redan förra veckan avslöjade kvällstidningarna vilka som ska leda Eurovision i Stockholm, men i dag har SVT gått ut med det offentligt. Det blir Måns Zelmerlöw och Petra Mede. Båda är alltså programledare, och inte som det var i Malmö 2013, där Eric Saade bara var sidekick i greenroom bakom Petra som ledde allt själv.

Petra var fantastiskt bra. Hon hade humor, proffsighet, timing och ett lugn som gjorde allt perfekt. Att hon pratar felfri engelska och franska är en stor fördel, vilket produktionerna i flera andra länder inte verkar anse viktigt i anställningsförfarandet. Detta kryddat med ett briljant manus av Edward af Sillén gjorde Eurovision Song Contest 2013 till en av de showmässigt bästa tävlingarna någonsin. Musikmässigt not so much, men det är en annan fråga.

Just alla småroligheter är vad som gjorde paret Mede/af Sillén så lyckat. Men även de större grejerna var grymt bra, framförallt det obligatoriska presentationsnumret av värdlandet, här med härlig självdistans blandat med pikar till Rys… eh, länder som inte har samma demokratiska värdegrunder som vi har i Sverige.

 

 

Detta ledde dessutom till att Petra fick förtroendet att leda Eurovisions 60-årsjubileum i våras.

 

Nu är det alltså dags igen. Man kan ha två ingångar till detta. Antingen kan man säga att det är tråkigt att inte tänka nytt och ge någon annan chansen. Eller så kan man se det som jag gör: Har vi ett sådant fullblodsproffs så är det väl dumt att inte använda henne.

 

Måns då. Han har visat att han är fullt kapabel till att leda stora produktioner. Många var skeptiska när han skulle ta över SVT:s sommarflaggskepp Allsång på Skansen, men det visade han att ingen hade anledning till. Han skötte allting kanonbra med en härlig folklighet som många nog inte visste att han hade inom sig. Han går genom rutan, och det är inte bara i Sverige som det gäller. I våras vann han inte Eurovision Song Contest för att han hade bästa låten. Det var helheten. Låten, showen, han, hans utstrålning och glädje, samt säkert utseendet. Allt detta gjorde honom till en komplett vinnare, vilket säkert också kommer att fungera som programledare. Hur hans engelska är när det verkligen gäller är väl det som kommer att sättas på prov mest.

 

Om man då ska nämna dem som det inte blev. Jag hade i mina önskemål i somras förhoppningar om Gina Dirawi, Björn Skifs och Sarah Dawn Finer. Skifs visste jag ju att det inte skulle bli, men det hade varit lite kul. Sarah får förhoppningsvis fler chanser kommande år. Och Gina ska nog inte vara så ledsen. Hon har ju en del på gång om man säger så. Just nu sitter hon i buren för Musikhjälpen, nästa vecka ska hon presentera Kalle Anka på julafton, och i vår är hon huvudprogramledare för Melodifestivalen. Hon förtjänar lite semester i maj, men vill hon göra ett gästspel så blir jag bara glad.

 

Jag tror verkligen på den här kombon. Firma Mede-Zelmerlöf-af Sillén kommer att göra ett fantastiskt jobb. Vi kommer nog att minnas Eurovision song contest 2016 med glädje för att det var en bra show, snarare än för våra musikaliska framgångar. Värdländerna har alltid svårt att göra avtryck, även om det ofta inte går så dåligt som i våras, när Österrike inte fick ett enda poäng. Och det tror jag inte att Molly Sandén ska oroa sig över.

Men jag ser fram emot allt detta, och självklart kommer ni att kunna följa allt detta via mig, både med krönikor och texter i Hallandsposten, och självklart här på bloggen. Vi hörs längre fram när nyårsraketerna har tystnat och det smäller på andra sätt – med årets mellocirkus. Vi ses då!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *