Sista låten vinner!

STOCKHOLM 20151130 Molly Sandén tävlar i deltävlingen i Gävle under Melodifestivalen 2016. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

Hej allihopa! Nu är det dags att köra igång bloggen för den här säsongen. De närmaste dagarna kommer jag att se över lite vad vi har att förvänta oss under våren, både vad det gäller Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Men jag börjar årets bloggande med dagens nyhet, nämligen startordningen som nu har fastställts. För den bjuder både på överraskningar och givna placeringar.

mello1

mello2

För hela listan, se även länken här. Men jag ska förklara det här lite kort: Molly Sandén drog vinstlotten.

 

För varför är startordningen så viktig? Jo, för att statistiskt sett så har den betytt väldigt mycket sedan deltävlingarna infördes 2002.

Om vi tittar på de senaste 10 tävlingarna så har 7 av vinnarna startat sist i sin deltävling. Detta gör, statistiskt sett,  att de som har fördel i år är Ace Wilder, Wictoria, Oscar Zia och Molly Sandén.

Men det är inte slut här. Av de 7 vinnarna som har varit sista sången ut i sin deltävling, så har 4 av dessa varit med i den fjärde, och alltså varit den sista av alla låtarna som man har hört. Därför har Molly ett försprång.

 

Detta är SVT väldigt medvetna om, och de har haft för vana att placera favoriter på sådana platser. År som inte sista-låten-ut har vunnit så har dessa platser bland annat innehavits av exempelvis Andreas Johnsson, Danny och Peter Jöback, artister som nog SVT tänkte sig hade en bra chans att vinna.

 

Så i år har de mixat upp det lite, och placerat den okända Wiktoria på en sådan plats (ett högst medvetet val enligt Christer Björkman själv).

Han berättar även att de har valt att ha de mer typiska schlagerlåtarna i mitten av tävlingen, som nån slags trygg hamn mitt i alla konstig hiphop och house och allt var folk lyssnar på nuförtiden, känns det som. Därför kommer nog dessa låtar hamna lite i skymundan. Inte mig emot.

 

Vilka som går ut först är också intressant. Hela årets tävling sparkas igång av Samir & Viktor, som är klara med fotoskolan för den här gången, och nu ska uppmana oss att bada nakna. Även i andra deltävlingen återkommer en bekanting, i David Lindgren, men sedan har man återigen valt lite oprövade kort, i den spännande nykomlingen SaRaha (som har släppt låtar i Tanzania) och hårdrockarna Eclipse.

 

Men jag har ju redan tippat Molly Sandén som vinnare, så det känns rätt så bra just nu.

 

Något annat som känns bra är att bloggen är igång! Nu börjar snart mellovåren, där den stora högpunkten för  mig är att tävlingen kommer till Halmstad för första gången. Då kommer jag att skriva allt möjligt till Hallandsposten, och den här bloggen.

Och fram till dess ska jag skriva allt möjligt annat här. Hoppas att ni hänger med, för det kommer att bli en rolig resa, det lovar jag er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *