Förväntningar inför i år

Nu är det dags att blicka framåt mot årets tävling. Det finns mycket att ta upp, och jag kommer därför att dela upp det i olika delar. Exempelvis så är det så många programledare med i årets tävling att bara det kommer att ta plats att skriva om.

 

 

Programledarna

Det kommer ett eget inlägg om detta inon några dagar, men som sammanfattning kan jag säga: Det ser bra ut. Riktigt bra ut.

 

Artisterna

Här ser det dock inte sämre ut. När artisterna presenterades i höstas så var det ingen artist eller grupp som fick mig att skrika ”JA! Äntligen med i Mellon!” eller ”yes, comeback, nu är det dags att vinna”. Detta kommenterade jag i en krönika och på bloggen, och jag känner fortfarande så.

Vissa år finns det med artister som man unnar att vinna lite extra. Sanna Nielsen 2014 var ett sådant tydligt exempel. Även i viss mån Måns Zelmerlöw kändes lite så. Framförallt hade jag känt så ifall Alcazar hade varit med. Jag hoppades verkligen att deras namn skulle vara med, men så blev det inte. Den enda på den här listan av artister som möjligtvis skulle kunna nämnas i det sammanhanget är Linda Bengtzing, men jag vet inte. Hon kanske har en bra låt, men jag är tveksam. Hon ska i alla fall ha lite credd att hon ställer upp igen, trots att det har gått rätt så dåligt de senaste gångerna hon har ställt upp.

Fler av veteranerna är tvärtom sådana som inte borde vara med alls i mitt tycke. Anna Book. Suck. Tommy Nilsson. Varför!?

 

Men allt är inte negativt, så klart. Det är kul att det är så många nya och unga artister med. Vi har nog en massa trevliga överraskningar att förvänta oss från exempelvis SaRaa, Boris René, Smilo, Mimi Werner och kanske även Frans. Andra unga artister som vi redan vet är bra är Oscar Zia, Isa, Lisa Ajax och Albin.

Så jag tror att det blir de ungas år.

STOCKHOLM 20151130 Oscar Zia tävlar i deltävlingen i Norrköping under Melodifestivalen 2016. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

Oscar Zia, en som kan göra något bra.

 

Låtarna

Vi vet ju inte nånting hittills om hur bidragen låter, men det här blogginlägget handlar ju om att blicka framåt och gissa, så då gör jag det.

Jag har en magkänsla av att de låtar som väl kommer att vara bra verkligen kommer att vara det. Så i år kommer vi nog välja vinnare utefter låten och inte artisten, som det har varit de flesta år tidigare, och det är uppiggande och uppskattat.

Jag har höga förhoppningar på upptempolåtar från Oscar Zia, Panetoz, Linda Bengtzing, Krista Siegfrids och Ace Wilder. Lite lugnare, men ändå häftiga låtar tror jag på från Lisa Ajax, Molly Sandén, Molly Pettersson Hammar och tydligen också Isa, som visst ska ha en lugnare låt än fjolårets.

STOCKHOLM 20151130 Krista Siegfrids som ska tävla i deltävlingen i Malmö i Melodifestivalen 2016, presenters under en pressträff på SVT. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

Krista Siegfrids kan förhoppningsvis göra något fartfyllt.

 

Lite extra humor och smittande refränger som vi inte vill erkänna att vi nynnar på kommer säkert även från Samir & Viktor, Dolly Style, After dark och Panetoz.

STOCKHOLM 20150319 Gruppen Panetoz med från vänster: Johan Hirvi, Daniel Nzinga, Nebeyu Baheru, Njol Badjie och Pa Modou är aktuella med med nya låten "Norge"  Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Panetoz gör förhoppningsvis nåt kul.

 

Värdstäderna

Lite tråkigt är det för Sveriges mindre städer att SVT inte sprider tävlingarna lite bättre. Det är såklart jättekul att Halmstad får en deltävling för första gången. Det var verkligen på tiden. Men Gävle och Norrköping igen? Gäsp. Dels är det en del stora städer som ännu inte har fått ha nån tävling. Dels är det lite kul när det sprids i landet och fler får uppleva allt kul på nära håll. Städer som Lund (som kanske aldrig får nån deltävling så länge Malmö måste ha en tävling), Kalmar, Visby, Skövde eller Borås skulle kanske uppskatta ett besök av mellocirkusen. Eller varför inte försöka arrangera en deltävling på ishotellet i Arvidjaur? Haha, jag vet, det går inte, men hur fett hade inte det varit? Så se så, Arvidsjaur, bygg en isarena nästa år!

010330 - Interiör från baren på Ishotellet i Jukkasjärvi Foto: Bertil Ericson  Kod: 1002 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Lite fräckt hade det varit…

 

Dock är det bra att finalen är på Friends arena och Eurovision i Globen. Det känns som rätt forum får dessa tävlingar.

Halmstad

Att Melodifestivalen kommer hit är såklart fantastiskt kul. Jag ser redan fram emot allt som kommer att hända, och det som ska göras. Det ska också bli kul att skriva och rapportera om allting på nära håll, och i veckan som andra chansen kommer hit så ska jag och fotografen Benjamin Andreasson försöka hinna med och täcka så mycket som möjligt av allt som händer, träffa artister och programledare och rapportera från allt som händer bakom kulisserna, och det är jag sjukt taggad inför!

 

Sammanfattning

Usch, jag känner att jag har låtit lite negativ. Det vill jag inte vara. Men jag tror att det är bristen på wow-artister som bidrar lite till detta. Men jag ser fram emot detta jättemycket, och jag tror att vi kan få ännu ett kul melloår framför oss, med flera låtar som kommer leva kvar på dansgolv och i spellistor för en lång tid framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *