…Polen däremot…

Det blir lite mer tankar om Eurovision så här innan allt drar igång på riktigt i Sverige. Häromdagen skrev jag ju om Irland, och att det var kul att de satsar på årets tävling.

 

Lite tråkigare tongångar är det i Polen. De har infört hårda lagar mot media som är ett hot mot demokratin. Politikerna ska kontrollera public service, och kunna sparka och tillsätta personer som de känner för. Detta kan även påverka Eurovision song contest, och har nu gjort.

Detta blir ett fall för EU, men hittills har Eurocision Song Constest chef Jon Ola Sand sagt att Polen ska få tävla i Stockholm.

I dag har det dock kommit fram att Polens head of delegation har fått sparken från TVP.  Mikolaj Dobrowolski har skött de polska tävlingarna i två år, och utvecklad konceptet. Hur det nu ska bli, och vem som ska ta över, är oklart.

Politik ska inte påverka Eurovision, men det gör det ändå varje år. Jag hoppas att de polska politikerna kommer på att det är inte är någon bra idé att politiker ska kontrollera media. Och sedan hoppas jag att de polska fansen ska få en bra låt att heja på i maj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *