Lista: Bästa vinnarna från 50-talet

Då drar vi igång med det här. 1950-talet hade bara två låtar, eftersom Sverige deltog i Eurovision song contest för första gången 1958, två år efter att den hade börjat i Europa.

Att göra en rankning av de bästa bidragen blir svårt. Inte för att det finns så mycket bra att välja bland. Snarare tvärtom. Men men, here goes. Nedräkningen börjar alltså med plats 2…

 

 

 

2.

År: 1958

Låt: Lilla stjärna

Artist: Alice Babs

Tvåa det året: Ingen

Placering i ESC: 4 (av 10)

Kommentar:

Den är tråkig, den här. Den har en speciell plats i Mellohistorien eftersom det är Sveriges första låt, men någon höjdare är den inte tyvärr.

Detta var för övrigt den hittills enda gången som Sverige inte hade någon nationell uttagning, utan valde en låt internt. Så är det i vissa länder fortfarande, men jag är glad att Sverige snabbt övergav det systemet.

 

1.

År: 1959

Låt: Augustin

Artist: Siw Malmkvist

Tvåa det året: Staffan Broms – Dags igen att vara kära

Placering i ESC: 9 (av 11, sjungen av Brita Borg)

Kommentar:

Här är det något konstigt – låten sjöngs inte av samma artist i Melodifestivalen och Eurovision. Det var Siw Malmkvist som vann på hemmaplan, men till Cannes skickade man Brita Borg.

Detta är en lista över mellovinnarna, men jag hittar faktiskt ingen Youtube-video där Siwan sjunger låten, så det får bli Britas version. Malmkvist sjunger en minut av den här:

 

Jag vet inte riktigt hur man ska beskriva den här låten. Den är lite skön, men inget särskilt.

 

Äh, inga höjdarlåtar från 50-talet. Ser fram emot lite 60-tal faktiskt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *