Lista: Bästa vinnarna från 60-talet

Nu kommer här min lista över 60-talets vinnarlåtar. Detta årtionde bjöd på flera bottennapp och konstiga tävlingsregler. Nåt år sjöngs alla låtar av samma person, och några år var alla låtar tvungna att sjungas två gånger, men av olika artister.

Så jag vet inte om jag borde vara så spänd på 60-talet som jag var i går när jag skrev om 50-talet. Men nu är vi här i alla fall.

Återigen så visar det sig att det är svårt att hitta Youtube-klipp från Melodifestivalen, men inte från Eurovision. Så även om det är de som visas här, så är det de svenska versionerna som bedöms.

Inte heller detta årtionde får vi 10 bidrag. Ett av åren, 1964 ställde Sverige nämligen inte upp. Det rådde artisstrejk i Sverige då, så därför blev det ingen tävling. Så kan det vara.

Därför börjar min rankinglista på nummer 9. Man märker lite grann att årtiondet blir bättre ju längre fram i tiden man kommer…

 

 

9.

År: 1963

Låt: En gång i stockholm

Artist: Monica Zetterlund

Tvåa det året: Gerd Söderberg – Storstadsmelodi

Placering i ESC: 13 (delad sistaplats av 16, med 0 poäng)

Kommentar:

Monica Z är en av Sveriges största artister någonsin, och hon har gjort så mycket fantastiskt i sin karriär. Men detta bidrag tillhör inte detta. Det här är en fruktansvärt tråkig låt. Ibland kan man hävda att sådana låtar åtminstone är ”fina”, men det gäller inte här. Den är bara seg.

I Eurovision tyckte man likadant, och detta är enda gången som Sverige har fått 0 poäng i Europafinalen. Det innebar en delad sistaplats med tre andra länder, och en av endast två gånger som Sverige har slutat sist. Synd för Monica.

 

8.

År: 1960

Låt:  Alla andra får varandra

Artist: Östen Warnerbring / Inger Berggren

Tvåa det året: Inger Berggren / Östen Warnebring – Underbart, så underbart

Placering i ESC: 10 (av 13, framförd av Siw Malmkvist)

Kommentar:

Här har vi ett till exempel på när reglerna i Melodifestivalen var mycket krångligare än vad de är i dag. Försök hänga med här: Tävlingsledningen ville att det skulle vara låten som stod i fokus, och inte artisten. Därför fick alla bidrag framföras två gånger, av olika artister. Därför var det både Inger och Östen som sjöng denna, fast inte som duett. Fattar ni? När denna sedan hade vunnit så blev det en tredje artist som fick framföra den i Eurovision, nämligen Siw Malmkvist, som en tröst för att hon inte fick tävla i Europa 1959, där hon vann i Sverige. Fattar ni nu? Det gör knappt jag.

Låten då. Verkligen inget speciellt. Lite storbandsjazz.

 

7.

År: 1966

Låt: Nygammal vals (hip man svinaherde)

Artist: Lill Lindfors & Svante Thuresson

Tvåa det året: Carli Tornehave – Monte Carlo

Placering i ESC: 2 (av 18)

Kommentar:

Detta är alltså en duett, och inte som i den förra låten, flera som sjunger samma.
Detta är en väldigt speciell låt av flera anledningar. Det är första gången ett humoristiskt bidrag vann. Texten är en gammal saga berättad med 60-talsslang till en lite trevlig melodi. Det är också den första vinnarlåten där det är fler än en som sjunger. Och detta är första gången som det gick riktigt bra för Sverige i Eurovision. Denna låt slutade tvåa, dock en bit från ettan från Österrike.

Men låten är otroligt daterad, och alla coola uttryck som gjorde den modern 1966 gör att den är extremt omodern i dag, och därför är det nästan svårt att hänga med i vad de sjunger. För de flesta av uttrycken var sådana som inte överlevde tidens gång.

Jag vet inte riktigt vad Europa gillade med den. De förstod ju inte (heller) texten, och låten är väl sådär. Lite svängig dock.

 

6.

År: 1965

Låt: Annorstädes vals

Artist: Ingvar Wixell

Tvåa det året: Ingvar Wixell – Stilla och tyst

Placering i ESC: 10 (av 18, under titeln Absent friends)

Kommentar: Nu är det återigen dags för konstiga regler. Det här året framfördes ALLA låtar av samma artist, Ingvar Wixell. Sedan fick man rösta på vilken han gjorde bäst. Han var en operasångare, så SVT ville få kvalitet i musiken. Och det tycker jag faktiskt att man får. Det är något med den som jag gillar. Dock hade jag inte varit så glad om alla låtar jag hade haft att välja mellan var opera, opera, opera, opera eller opera. Eller opera, för det var sex låtar i finalen (inga semifinaler med 10 operalåtar i varje, tack och lov).

Dock är vi med den här operan ännu inte på den del av listan som jag skulle vilja kalla bra låtar…

Intressant är också att man fick sjunga på engelska i Eurovision, så det gjorde Ingvar.

 

5.

År:  1961

Låt: April, april

Artist: Siw Malmkvist / Gunnar Wiklund

Tvåa det året: Lars Lönndahl / Lily Berglund – Spela på regnbågen, samt Lill-Babs / Lars Lönndahl – Vårvinter

Placering i ESC: 14 (av 16), framförd av Lill-Babs

Kommentar:

Jag orkar inte! Här har vi såna där krångliga regler igen. Precis som 1960 så skulle alla låtar framföras två gånger, av olika artister, för att sätta fokus på låten och inte på artisten. Och så blev det dessutom så att ingen av dem som framförde vinnarlåten i Stockholm fick framföra den i Europafinalen, utan då skickade man Lill-Babs. Detta var för att Siw Malmkvist hade glömt bort delar av texten och trallat och skrattat i stället, och enligt pressen ”spelat apa”. Så kan det gå.

Detta är en väldigt typisk schlager dock. Visslingen och den glada melodin gör att man blir glad. Fortfarande ingen låt som är så värst jättebra, men den har satt sig i svenska folkets medvetande, och blivit en vanlig låt för Siwan att sjunga.

 

4.

År: 1962

Låt: Sol och vår

Artist: Inger Berggren / Lily Berglund

Tvåa det året: Monica Zetterlund / Carli Tornehave – När min vän

Placering i ESC: 8 (av 16)

Kommentar:

Nu är vi så vana vid de här reglerna att vi nästan börjar lära oss dem. Två artister sjöng samma låt, fast isär. Inger Berggren fick sjunga den i Europa dessutom.

Detta är en så schlagrig schlager och somrig och glad (även om den handlar om våren) att man blir glad. En rätt så bra låt, för att vara Melodifestivalen a la 60-talet.

 

3.

År: 1967

Låt: Som en dröm

Artist: Östen Warnebring

Tvåa det året: Östen Warnerbring – En valsfan

Placering i ESC: 8 (av 17)

Kommentar:

Det är något med den här som jag verkligen gillar. Det är nog mystiken i den, i kombination med de typiska 60-talsvibbarna. Lite The Animals över det. Man kan också ana lite James Bond i låten. Warnerbring har en grym röst också, och kallades också Östen med rösten.

Det händer inte så mycket i den här låten, men det behövs inte.

 

2.

År: 1969

Låt: Judy min vän

Artist: Tommy Körberg

Tvåa det året: Jan Malmsjö – Hej clown (efter skiljeomröstning)

Placering i ESC: 9 (av 16)

Kommentar: Har har vi en klassisk och modern artist i ett. Tommy har alltså varit med sedan 1960-talet, och vann sedan återigen på 1980-talet, och har varit med och tävlat ända in i 2010-talet. Det är coolt.

Även låten är cool. Även den en klassiker, och man kan höra de bra bitarna av 60-talets musik här. Lite Beatles-vibbar. Fast jag gillar Tommys andra vinnarlåt bättre.

Det var dock nära att han inte vann 1969, eftersom han och Jan Malmsjö fick lika många poäng. Det blev skiljeomröstning och Tommy vann.

Det var inte bara i Sverige som man hade problem att utse EN vinnare. I Eurovision slutade hela fyra låtar på samma poäng, men där hade man inga regler för hur man skulle göra vid en sån situation. Inga skiljeomröstningar, inga ”flest tolvor”. Så alla fyra fick vinna. Detta upprörde flera länder så mycket att de valde att bojkotta tävlingen året efter. Ett av dessa länder var Sverige, så därför blev det ingen Melodifestival 1970.

 

1.

År: 1968

Låt: Det börjar verka kärlek, banne mej

Artist: Claes-Göran Hederström

Tvåa det året: Svante Thuresson – Du är en vårvind i april

Placering i ESC: 5 (av 17)

Kommentar: Den här gillar jag verkligen. En låt som verkligen sätter sig på hjärnan, och som är så enkel och banal att den blir bra.

Da da da da da da da!

Och det gick bra i Europa också. Den blev femma, ett resultat som vi har fått en hel del gånger sedan dess. Men Claes-Göran startade trenden!

Man blir så glad av detta. Så enkelt, men så bra. Heja Claes-Göran!

 

 

Sådärja, kan vi lämna 60-talet  nu? Ja det kan vi. Det var mycket här som inte var så jättebra. Återstår att se hur det blir på 70-talet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *