Lista: Bästa vinnarna från 70-talet

Nu fortsätter nedräkningen inför årets tävling, med att lista de bästa vinnarlåtarna från det glada 70-talet. Inte heller den här gången får vi ett fullständigt årtionde, eftersom Sverige hoppade över Melodifestivalen och Eurovision hela TVÅ gånger.

1970 blev det inget eftersom Sverige och flera andra länder protesterade mot reglerna i Eurovision, som hade möjliggjort att fyra länder vann året innan.

1976 deltog man inte heller. Efter att ha arrangerat Eurovision 1975, efter Abbas vinst, så tyckte man att det blev för dyrt, och man vågade inte riskera att vinna igen och behöva dra på sig såna stora kostnader igen. Hybris, much? Dessutom hade många grupper i samhället, framförallt till vänster, som protesterade mot hela alltet. Så det var flera som blev glada över bojkotten 1976.

 

Så, här kommer min lista över de bästa vinnarlåtarna från 70-talet, med början på nummer 8.

 

8.

År: 1977

Låt: Beatles

Artist: Forbes

Tvåa det året: Svante Thuresson – Johan B. Lund

Placering i ESC: 18 (SIST)

Kommentar: Som jag skrev här ovan så var Sverige oroliga för att vinna igen. Var det kanske därför man skickade den här vedervärdiga låten? För någon vinstchans var det aldrig tal om, och i Eurovision blev det Sveriges andra (och hittills senaste) sistaplats.

Den handlar om att de gillar Beatles. That’s it. Det är nästan som en skymf mot denna fantastiska brittiska grupp. För detta är så dåligt. Texten är hemskt dålig. Det finns lite skönt gung i melodin, men det hjälper inte. Detta är dåligt på alla sätt. Förtjänade att sluta sist i Europa.

Överlag verkar idoler ha varit temat för Mellon 1977. En låt handlade om Charlie Chaplin, och Tomas Ledin sjöng om Hollywood.

 

7.

 

År: 1971

Låt: Vita vidder

Artist: Family four

Tvåa det året: Family four – Tjänare kärlek

Placering i ESC: 6 (av 18)

Kommentar: Har har vi ett av de konstigaste uppläggen på en melodifestival-tävling någonsin:

SVT hade valt ut tre som skulle vara med, en manlig och en kvinnlig artist, samt en grupp. Det blev Tommy Körberg, Sylvia Vrethammar och Family Four. Under fem veckor sändes fem semifinaler, och de fick sjunga var sin låt, och så valdes vilken av dessa som skulle gå till final.

Första veckan vann Family Four. Och de vann även andra. Och tredje. Och fjärde. Och femte! I finalen stod det alltså klart att Family four skulle vinna, det var bara oklart med vilken låt.

De blev den här. Och den är inte särskilt bra. Den är lite konstig, eftersom den är så himla lugn i verserna, men tar fart i refrängen. De beskriver lite hur vintern ser ut. Och  så lite kärlek. Tråkig låt.

 

6.

 

År: 1973

Låt: Sommaren som aldrig säger nej

Artist: Malta

Tvåa det året: Ann-Kristin Hedmark – I våran värld

Placering i ESC: 5 (av 18, med låttiteln You’re summer, under gruppnamnet Nova)

Kommentar: Den här låten har blivit mest känd för textraden ”Dina bröst är som svalor som häckar”.  Och faktum är att utöver det så är det inte så mycket roligt som händer i det här bidraget. En tråkballad. Svärtan förklädd till sommarlåt är dock lite intressant, men det räcker inte.

Malta var en grupp bestående av Claes Clabbe af Gejjerstam och Göran Fristorp. I Eurovision kunde de dock inte kalla sig det, eftersom man kunde förväxla dem med det riktiga landet som faktiskt heter så (men inte deltog i Eurovision det året).

 

5.

 

År: 1972

Låt: Härliga sommardag

Artist: Family four

Tvåa det året: Östen Warnerbring – Sån e’ du sån e’ jag

Placering i ESC: 13 (av 18)

Kommentar: Family four har gjort någonting som inga andra har lyckats med i Sverige. De har nämligen vunnit Melodifestivalen två år i rad, 1971 och 1972. Till skillnad rån 71 hade de dock fler konkurrenter 72. Och låten var också bättre. Men inte mycket. Denna har också lugnare verser och mer svängiga refränger. Men så mycket att hänga i julgran är det egentligen inte.

En personlig favorit från det här året är Halmstads bidrag, i Lena Anderssons Säg det med en sång, som kom trea. Det hörs väldigt tydligt vem som har skrivit den – Björn & Benny & Stikkan Andersson. Det var innan de kom på att de själva kunde tävla. Men den här låten hade lika gärna kunnat vara en ABBA-låt.

 

4.

 

År: 1978

Låt: Det blir alltid värre framåt natten

Artist: Björn Skifs

Tvåa det året: Kikki Danielsson, Lasse Holm & Vizex – Miss Decibel (efter skiljeomröstning)

Placering i ESC: 14 (av 20)

Kommentar: Här var det återigen ett år när det var väldigt jämnt. Samma poäng för två låtar efter röstningen, och det fick bli skiljeomröstning. Där vann Björn Skifs.

Det här är en skön låt tycker jag. Björn har en speciell röst, och låten har en skönt go.

Men det som den här låten kanske mest är känd för är Björns framträdande i Eurovision. Han hade fröst tänkt och kuppa och sjunga på engelska, men ångrade sig i sista stund. Han blev då lite konfunderad, och glömde bort texten. Han mumlade då fram nåt som inte betyder nånting, men det gjorde ju ingenting i Europa, eftersom folk inte visste om det var svenska eller mumbojumbo. Dock gick det ändå inte så värst bra i Eurovision.

 

3.

 

År: 1979

Låt: Satellit

Artist: Ted Gärdestad

Tvåa det året: Tomas Ledin – Det ligger i luften

Placering i ESC: 17 (av 19)

Kommentar: Jag gillar denna. Vet inte riktigt varför egentligen. Texten är konstig, och hela låten är rätt cheezy. Men Ted har en så härlig röst, och låten har något speciellt i sig. Ted gjorde mycket bra under sin karriär, och detta hör absolut till det. Trots att detta var sista tävlingen på 70-talet så har den ändå en väldigt tydlig 70-talskänsla, åtminstone i mitt tycke, som inte var född under detta årtionde.

Men i Europa gick det inte så bra.

 

2.

 

År: 1975

Låt: Jennie, Jennie

Artist: Lasse Berghagen

Tvåa det året: Gimmicks – Sången lär ha vingar

Placering i ESC: 8 (av 19, sjungen på engelska)

Kommentar: Den här låten gillar jag verkligen. Det suggestiva och mystiska, med en refräng som biter sig fast. Egentligen gillar jag nog denna bättre än den som jag har som etta på listan.

Året innan hade Lasse kommit tvåa, men han återkom med en bättre låt och vann. I Europa sjöng han den senare på engelska. Vilket funkade bra, eftersom redan i den svenska versionen uttalade han namnet Jennie mer på engelska än svenska.

 

1.

 

År: 1974

Låt: Waterloo

Artist: ABBA

Tvåa det året: Lasse Berghagen – Min kärlekssång till dig

Placering i ESC: 1 (av 17, på engelska, Sveriges första vinst)

Kommentar: Det går inte att komma ifrån det – detta kan vara den viktigaste låten i svensk musikhistoria. Det var med den som Sverige på allvar visade sig vara en stor del av musikindustrin, och banade sedan väg för ABBAs fantastiska karriär. Väldigt mycket musik i Sverige har sedan dess tagit sin stil från ABBA, och gör så än i dag.

Personligen är jag lite trött på den här låten. Den spelas varje gång det ska göras genomgångar av, inte bara Melodifestivalens historia, utan även Eurovisions historia. Plus att jag är en fan av ABBA, och tycker att det finns så många bättre ABBA-låtar. Men det får man ta. Ingen har varit så betydelsefull som just Waterloo.

Och visst, den är bra. Den är grym. Men det är nog troligen att den är så sönderspelad som gör att den har tappat lite i glans, åtminstone i mina öron.

Att höra den på svenska är lite roligt, eftersom det är den engelska versionen som har blivit mer känd.

 

 

Känns rätt bra att avsluta med ABBA, eftersom det är dem som definierar Sverige i mello under 70-talet. I morgon ska jag ta mig an 1980-talet, ett årtionde där Melodifestivalen var glättig och töntig och färgglad. Ungefär som 80-talet i stort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *