Lista: Bästa vinnarna från 80-talet

Nu är det dags för 1980-talets begivenheter. För första gången har vi tio låtar att gå igenom, eftersom Sverige deltog alla gånger under detta årtionde, och har gjort så sedan dess.

1980-talet var starka färger, överdådighet och kitsch. Mycket var också pinsamt dåligt och många gånger gjorde man saker inte för att man borde, utan för att man kunde. Här är grafik ett bra bevis. Mycket färger, blinkande bokstäver, snurrande ord och ”kul” typsnitt. Inte för att det var snyggt. Men man kunde.

Lite så var musiken också. Så det ska bli intressant att ta sig igenom dessa bidrag, där det gick rätt bra för Sverige internationellt.Men betyder det att det bara var bra låtar med detta årtionde? Självklart inte! 1980-talet handlade mycket om här och nu, och det gör sig väldigt påmint i musiken också. För medan många låtar (inte bara melodifestivalvinnare) från 60- och 70-talet går fortfarande att lyssna på, medan mycket från 80-talet känns väldigt förlegat och omodernt.

Vi börjar nedräkningen med nummer 10.

 

10.

År: 1986

Låt:  É dé det här du kallar kärlek

Artist: Monica Törnell & Lasse Holm

Tvåa det året: Lena Philipsson – Kärleken är evig

Placering i ESC: 5 (av 20)

Kommentar: 1986 är ett speciellt melloår av flera aneldningar. Först var det upplägget på finalkvällen. Först visades alla låtar med en musikvideo. Sedan röstade juryn på vilka låtar de gillade bäst. De fick dock inte se videona, utan bara lyssna på musiken. Sedan fick de fem bästa låtarna framföras igen, fast live, och så röstades det igen.

De fem som gick vidare är sådana som har blivit klassiska mello-låtar sedan dess, där de flesta låtarna idag är mer kända än vinnarlåten. Hit hör till exempel Styles Dover Calais, Anna Books ABC och Lena Philipssons Kärleken är evig, skriven av Per Gessle.

Men låten då. Den är inte nåt speciellt tycker jag. Den försöker verka rockig, men det är den absolut inte. Överlag så är det lite svårt att veta vad för typ av låt som den vill vara. Den är lite allt möjligt, så att slutresultatet blir ingenting, typ.

 

9.

År: 1987

Låt: Fyra Bugg och en Coca-Cola

Artist: Lotta Engberg

Tvåa det året: Arja Saijonmaa – Högt över havet

Placering i ESC: 12 (av 22, under namnet Boogaloo)

Kommentar: Ja, den här är väl trevlig och så, men sedan… Nja. Den är extremt utdaterad från när den kom. Att ha med tidstypiska saker i låttexter kan vara häftigt då, men så här i efterhand så blir det inte bra. Den är dock väldigt somrig. Men också väldigt 80-talig.

Det roligaste med den här låten är att den var tvungen att byta låttitel till Eurovision. Den fick inte ha reklam, så därför blev Fyra bugg och en Coca-Cola omvandlat till Boogaloo, dansa rock’n’rolla. Vad fasen nu det betyder. Men roligt låter det i alla fall. Detta blev också tredje gången på 13 år som Sverige tävlade i Eurovision med en låt som hade ordet loo i sig. Det betyder toalett på brittiska, så det hade engelsmännen väldigt roligt över under en lång tid.

 

 

8.

År: 1982

Låt: Dag efter dag

Artist: Chips

Tvåa det året: Lena Ericsson – Någonting har hänt

Placering i ESC: 8 (av 17)

Kommentar: Detta är en typisk dansbandslåt. Men den har något mer i sig. Dock är det för mycket dansband i mitt tycke, och detta svaga år går inte till mellohistorien. Dock gör artisterna det. Detta är Kikki Danielsson och Elisabeth Andreasson. Den förstnämnda återkom som vinnare ett par år senare, och det gjorde även Bettan, fast då för Norge. Hon vann Eurovision 1985 för Norge med Bobbysocks. Tillsammans återkom senare Kikki och Bettan tillsammans med Lotta och kom trea i Melodifestivalen 2002. Och, speaking of Kikki…

 

7.

 

År: 1985

Låt: Bra vibrationer

Artist: Kikki Danielsson

Tvåa det året: Dan Tillberg – Ta min hand

Placering i ESC: 3 (av 19)

Kommentar: Kikki Danielsson hamnar även på plats sju! Detta är en av de mest klassiska schlagerlåtarna som har varit med i Melodifestivalen.  Det är nog den här typ av låt som många har förknippat tävlingen med de senaste 30 åren, trots att det var länge sedan sådana här bidrag hade något med toppstriden att göra i tävlingen. Men just att detta är den troligen mest schlagriga schlagern gör att jag sätter den så här högt upp. För detta är inget jag någonsin skulle lyssna på hemma, men om den börjar spelas på schlagergolvet på Mårtenssons, ja, då måste även jag ge mig och dansa loss.

Dessutom gick det bra för den i Eurovision. Tävlingen arrangerades i Sverige och den här låten hamnade på bronsplats. Den hittills bästa placeringen som en svensk låt ha fått i Eurovision på hemmaplan.

 

 

6.

År: 1984

Låt: Diggi loo diggi ley

Artist: Herreys

Tvåa det året: Göran Folkestad och Lotta Pedersen (i dag Engberg) – Sankta Cecilia

Placering i ESC: 1 (av 19, Sveriges andra vinst)

Kommentar: Den här låten vann alltså Eurovision Song Contest! Det känns lite konstigt att Sveriges andra vinst efter ABBA blev det här. Men visst, det är glatt så det förslår. Glättigt, popigt, svängigt och en låt som sätter sig på hjärnan.

 

 

5.

 

År: 1980

Låt: Just nu

Artist: Tomas Ledin

Tvåa det året: Janne Lucas Persson – Växeln hallå

Placering i ESC: 10 (av 19)

Kommentar: Tomas Ledin känns i dag inte som en typisk Melodifestivalen-deltagare, men faktum är att detta var hans femte medverkan. Året innan hade han kommit tvåa med Det ligger i luften, och det var nog bra att den inte vann, för Just nu är så mycket bättre. Den har klarat tidens gång och känns inte omodern, utan går fortfarande bra att lyssna på.

Det är roligt också att Tomas Ledin är en artist som har fortsatt att underhålla och göra musik, och fortfarande håller sig på en hög nivå. Det hade varit intressant att se vad han hade kunnat åstadkomma om han ställde upp i tävlingen igen idag, med den äldre versionen av sig själv. Det funkade ju bra för Tommy Körberg, som vann tävlingen både på 60- och 80-talet.

 

4.

År: 1981

Låt: Fångad i en dröm

Artist: Björn Skifs

Tvåa det året: Chips – God morgon

Placering i ESC: 10 (av 20)

Kommentar: Det här året skrev Björn Skifs Melodifestivalhistoria, som den första soloartist som hade vunnit två gånger. Tidigare hade ju Family four vunnit två år, och efter Skifs har Carola, Tommy Körberg och Charlotte Perelli gjort samma bedrift.

Jag gillar Bjrn Skifs, både som sångare och underhållare. Den här låten är bättre än den han vann med första gången. Den har dock mycket 80-tal i sig, men på ett bra sätt. Här funkar det bättre än i flera andra låtar från det här årtiondet.

 

3.

År: 1989

Låt: En dag

Artist: Tommy Nilsson

Tvåa det året: Eriksson-Glennmark – Upp över mina öron

Placering i ESC: 4 (av 22)

Kommentar: Detta har länge varit en sådan låt som jag inte kunde med. Jag har tyckt att den är för mycket, för smörig för… usch. Hemsk!

Men. På senare tid har jag ändrat mig. Jag vet inte riktigt vad det är, men jag gillar det här. Den är uppbyggd på ett bra sätt med mystik och smarta stigningar, vilket är typiskt för Alexander Bard, som är en författarna.

Tommy vann tävlingen på sin 29-årsdag, och i Europa gick det också bra, med en fjärdeplats. Tommys hår är ju så fantastiskt 80-talshemst att det måste nämnas. Men det gör också sitt till.

 

2.

 

År: 1983

Låt: Främling

Artist: Carola

Tvåa det året: Kikki Danielsson – Varför är kärleken röd?

Placering i ESC: 3 (av 20)

Kommentar: Waterloo 1974, och Främling 1983. Det är två låtar som sticker ut ur svensk Melodifestivalhistoria. Främling för att den innebar genombrottet för Carola. Säga vad man vill om henne, men ingen kan förneka att hon har varit den typ största kändisen i Sverige sedan dess, vad hon än har gjort. Och hon återkom och vann ytterligare två gånger i den här tävlingen.

Den här låten fick ett sånt enormt genomslag när den kom. Högsta poäng av alla jurygrupper. Sedan gick den och slutade trea i Eurovision.

Jag tror att ett problem med den här låten är att den har spelats såååå många gånger. Den är väldigt söndertjatad. Men det är faktiskt en bra låt, och den har betytt mycket i svensk musikhistoria. För vad man än tycker om Carolas åsikter, hon hade kommit för att stanna.

 

 

1.

 

År: 1988

Låt: Stad i ljus

Artist: Tommy Körberg

Tvåa det året: Lena Philipsson – Om igen

Placering i ESC: 12 (av 21)

Kommentar: Detta är faktiskt en av mina favoritlåtar i Melodifestivalen någonsin. Tommy gör den här låten så bra, med sin starka mäktiga röst. Det var från början meningen att Jan Malmsjö skulle ha sjungit den här, och det var tur att det inte blev så. Det hade verkligen inte blivit samma sak. Den är typiskt musikal-aktig, som passar Tommy perfekt.

En annan rolig detalj med den här tävlingen är att Siw Malmkvist gjorde comeback, efter 29 års frånvaro. Det gick dock inget vidare. Hon åkte ut efter första röstningsomgången.

I Europa gick det inte jättebra för Tommy. Vann gjorde i stället en viss artist med namn Celine Dion.

 

 

Då jag är född i mitten av 1980-talet så har jag inga egna minnen från det här årtiondets tävlingar, men till imorgon blir det skillnad. Då ska jag gå igenom 1990-talet, årtiondet då jag började titta, och då Sverige vann Eurovision song contest inte bara en, utan två gånger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *