Lista: Bästa vinnarna från 90-talet

Nu är det dags att kolla igenom vad 90-talet hade att erbjuda. Det är det årtionde när jag själv började titta på tävlingen, och därför har egna minnen från flera av åren.

Men så här i efterhand när man kollar tillbaka på det så ser man att det var mycket som inte var särskilt bra. Och dansband. Sååå mycket dansband. Även balladerna hade en glansperiod under 90-talet.

Men ändå lyckades Sverige vinna Eurovision två gånger det här årtiondet.

Än en gång har vi ett fullt decennium att gå igenom så vi drar här igång med något som inte är dansband, på plats nummer 10:

 

 

10.

År: 1990

Låt: Som en vind

Artist: Edin & Ådahl

Tvåa det året: Carola – Mitt i ett äventyr

Placering i ESC: 16 (av 22)

Kommentar: Det finns bra ballader. Och så finns det många dåliga. Den här är absolut i den senare kategorin. Det verkar som att de vill vara nåt slags Band aid. Och det är de verkligen inte.

Jag kan inte riktigt hitta något som är bra med den här låten faktiskt. Att den dessutom vann över Carolas Mitt i ett äventyr är ett mysterium. Även Loa Falkman deltog, med Symfonin, men den hade inte precis behövt vinna.

I Europa gick det inte så bra heller, med poäng från endast sex länder.

 

9.

År: 1992

Låt: I morgon är en annan dag

Artist: Christer Björkman

Tvåa det året: Lizette Pålsson & Bizazz – Som om himlen brann

Placering i ESC: 22( av 23)

Kommentar: Det kanske är många som har glömt det i dag, men Christer Björkman, Mr Melodifestivalen, har faktiskt själv varit artist, och inte bara deltagit i, utan även vunnit, Melodifestivalen.

Han gjorde det 1992 och fick således representera Sverige på hemmaplan efter Carolas Europavinst året innan. Det slutade i den sämsta placeringen Sverige någonsin har haft på hemmaplan.

Och man kan förstå det lite. För detta är ingen höjdarlåt. Det är extremt mycket Niklas Strömstedt i den, för han har skrivit den.  Och Christers röst påminner även om Niklas.

Inget fel i Strömstedt-soundet, snarare tvärtom. Han är en bra artist och låtskrivare. Men den är rätt så seg och händelselös. Den kör på i ett tempo, och sen håller den sig där. Överraskar inte.

Överlag inget spännande startfält för att hitta någon att sjunga på hemmaplan, något som verkar ha varit lite standard efter Sveriges ESC-vinster. I år inget undantag…

 

8.

År: 1996

Låt: Den vilda

Artist: One more time

Tvåa det året: Andreas Lundstedt – Driver dagg, faller regn

Placering i ESC: 3 (av 23)

Kommentar: Detta är absolut en vacker ballad. Fin med inslag av folkmusik och etno. Men. Den är för tråkig den här också. Det händer inget. Den är inte spännande, vilket är viktigt när det gäller ballader.  Man somnar nästan.

Jag tycker dock att det är kul att Nanne Grönwall har fått vinna Melodifestivalen, eftersom hon är en av Sveriges härligaste och goaste artister. Hon förtjänar det verkligen. Dock hade det hellre fått vara för låtarna hon hade 1998 eller 2005, för de är så himla mycket bättre.

Det fanns många bra låtar med det här året, där min favorit är Lotta Engbergs Juliette och Jonathan.

 

7.

År: 1997

Låt: Bara hon älskar mig

Artist: Blond

Tvåa det året: N-mix – Där en ängel hälsat på

Placering i ESC: 14 (av 25)

Kommentar: Nu blir det åtminstone inte någon sömnig ballad. För här kommer ett av Sveriges hetaste boyband! Eller kanske inte…

Det här var senaste gången som några helt okända kom in i Melodifestivalen och vann (visst, Jill Johnsson fick sitt genombrott med vinsten -98, men hon hade trots allt gjort hitlåtar tidigare). Den tiden är förbi sedan dess.

Den här gruppen gjorde sedan inte så mycket mer. Det blev ett album, och sedan skingrades de.

Detta är en väldigt schlagrig mello-låt. Den har dock ett bra flow och man rycks med. Den är trallvänlig. Dock har den snott melodin i refrängen från Mitt i ett äventyr, men men. Den känns som väldigt typisk för den gamla versionen av Melodifestivalen, den som folk som är kritiska till Melodifestivalen fortfarande tror finns kvar.

 

 

6.

År: 1999

Låt: Tusen och en natt

Artist: Charlotte Nilsson (numera Perelli)

Tvåa det året: Drömhus – Stjärna på himmelen

Placering i ESC: 1 (av 23, under titeln Take me to your heaven, Sveriges fjärde seger)

Kommentar: Dansband var verkligen inne på 90-talet, och här fick sångerskan i Vizex sjunga själv, och det gick så bra, så bra. Hon tog hem segern inte bara i Sverige, utan även i Eurovision.

De går inte att komma ifrån att denna låt är väääldigt mycket dansband, men den är skön, härlig att sjunga med i, och såklart att dansa till. Vilket är meningen med dansbandslåtar. När denna spelas på schlagergolvet på nattklubben är jag direkt framme och både sjunger med och dansar.

Så varför kommer en vinnarlåt i Eurovision bara på sjätteplats här? Tja, framförallt för att det finns andra låtar som jag gillar bättre, helt enkelt.

 

5.

 

År: 1995

Låt: Se på mig

Artist: Jan Johansen

Tvåa det året: Cecilia Wennersten – Det vackraste

Placering i ESC: 3 (av 23)

Kommentar: Här är ett bevis för vad jag menar på de tidigare balladerna. Detta är också en fin ballad, men det händer något. Den har mystik och bra tempoväxlingar. Variationen gör den här låten bra. Den raspiga rösten gör också sitt till.

Jag gillade den inte så mycket när den kom, eller under en lång tid därefter, men den är faktiskt rätt så okej får jag säga så här i efterhand.

Lite konstigt att Jan Johansen inte fick en bättre karriär efter detta. För det känns som han är en doldis i svensk musik. Vad har han gjort sedan dess? Visst, fler mellodeltagande, men utanför det? Typ inget. Det är synd, för han är en bra artist.

Dock var tvåan, Det vackraste med Cecilia Wennersten, så underbar, och borde ha vunnit kan jag tycka.

 

4.

År: 1998

Låt: Kärleken är

Artist: Jill Johnsson

Tvåa det året: B.I.G. – Ingen annan väg

Placering i ESC: 10 (av 25)

Kommentar: Ännu en ballad som är bra. Och med en fantastisk sångerska. Liksom med Jan Johansen så blir det stor skillnad mot exempelvis Christer Björkman eller Edin Ådahl. Jag tror faktiskt att det är Jill, mer än låten i sig, som gör att jag gillar detta bidraget.

Den här låten är konstigt uppbyggd. Refrängen avslutas med det som borde inleda den. Men det är smart. Den blir intressant, och man får nästan tänka till lite. ”Vad var det nu som kärleken var för något…?”.

Jill hade gjort en del låtar tidigare, men hon fick sitt definitiva genombrott med vinsten i Melodifestivalen. Hon har sedan haft en bra karriär, och det skulle vara kul att se henne tävla i mellon igen med en riktigt bra låt.

 

3.

År: 1994

Låt: Stjärnorna

Artist: Roger Pontare & Marie Bergman

Tvåa det året: Gladys del Pilar – Det vackraste jag vet

Placering i ESC: 13 (av 25)

Kommentar: För det första ska jag bara kommentera att nej, jag har inte blandat ihop Gladys låt med Cecilia Wennerstens från -95. De heter typ samma.

Jag vet inte riktigt vad det är med Stjärnorna, men jag har alltid gillat den. Jag vet att många ogillar den, och kallar 1994 för ett av de sämsta melloåren någonsin. Jag kan inte säga emot det, men just denna har etsat sig fast i mig. Den är ingen riktig ballad, men en melloballad. Den känns mer Eurovision än Melodifestivalen, men trots det gick det inte superbra i Europa.

Det kan också var kombon av artister. De kombinerar varandra väldigt bra, både estetiskt och röstmässigt.

Med den här segern slog Marie Bergman rekord. Hon var den första artisten som hade vunnit Melodifestivalen tre gånger (hon vann i gruppen Family four 1971 och -72). Efter henne har även Carola mäktat med den bedriften, men ingen mer. Och det känns som att det kommer att dröja väldigt länge innan någon annan kommer upp i samma antal.

 

2.

År: 1993

Låt: Eloise

Artist: Arvingarna

Tvåa det året: Nick Borgen – We are all the winners

Placering i ESC: 7 (av 25)

Kommentar: Den här låten betyder väldigt mycket för mig. 1993 är det första året som jag kommer ihåg att jag tittade på Melodifestivalen och engagerade mig. Jag var åtta år, och satt och hejade på Arvingarna. Jag var så glad när de vann. Senare skickade mina föräldrar efter idol-prylar från dem, så jag hade vykort och autografer från alla i Arvingarna. Det var coolt.

Allt detta kan jag inte komma ifrån när jag gör min bedömning. Men jag försöker ändå kolla på den här med lite nya ögon, och jag får ändå säga – den håller fortfarande. Det är ett dansband, men ändå med en annan ton. Lite mörkare och inte så glättigt, men ändå svängigt och dansant.

Och kavajerna! Vad ska man säga…

Jag gillar fortfarande den här låten. Det är inte så att jag vill ha en ny samling fan-grejer från dem, men jag kan fortfarande njuta av att lyssna på det här.

 

 

1.

År: 1991

Låt: Fångad av en stormvind

Artist: Carola

Tvåa det året: Towe Jaarnek – Ett liv med dig

Placering i ESC: 1 (av 22, Sveriges tredje vinst)

Kommentar: Precis som med de tidigare vinnarna så finns det ett problem med låten som inte är låtens fel – den har spelats såå många gånger.

Men strunt i det. Detta är en bra låt, med 90-talsmått. Den sätter sig direkt, och med showen, dansen, (kläderna!), Carola, gunget, allt, så kan man förstå att den även gick hem i Europa.

Den är lite cheezy, men strunt i det. Det svänger och är glatt. Ibland är allt det som behövs.

 

 

Sådär, det var min genomgång. Härnäst är det dags för 00-talet, då Melodifestivalen förändrades i grunden, i och med införandet av delfinalerna 2002. Det var ett årtionde då det blev flera okej resultat i Europa, dock utan vinst. Men det var även inledningen på Sveriges mörka tid i Eurovision då resultaten ofta var tvåsiffriga, och neråt 20-strecket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *