Lista: Bästa vinnarna från 00-talet

Nu är det dags för 00-talet, ett årtionde som förändrade Melodifestivalen totalt. 2002 valde man nämligen att förändra tälvinsupplägget med en final, som hade funnit i många år. I stället införde man så kallade deltävlingar, plus ett uppsamlingshit (”andra chansen”) och avslutningsvis en final.

Att det blev så här många låtar innebar också att fler genrer fick plats, och fler typer av artister.

En annan skillnad var att man nu kunde sjunga på engelska, eller rättare sagt vilket språk man ville.

Alla dessa förändringar gjorde att Melodifestivalen fick en ny skjuts, publiken strömmade till och plötsligt var Melodifestivalen något intressant, efter att ha haft ett svalt intresse under några år.

Jag älskar dessa förändringar. Det har gjort att många fler låtar kan vara med, och det har öppnat upp för mycket bra. Men även för mycket dåligt, vilket också har sin charm. Dock är jag inte så nöjd med flera av vinnarna. Under många år fanns det flera låtar som var bättre, och som hade gått bättre i Europa. För även om det blev flera okej placeringar i ESC var 00-talet också tiden då Sveriges kris i Europa började, med sin kulmen 2010 då Sverige missade finalen helt. Men det hör till nästa blogginlägg, för här kommer min rankning av låtarna 2000-2009.

 

 

10.

 

År: 2003

Låt: Give me your love

Artist: Fame

Tvåa det året: Pernilla Wahlgren & Jan Johansen – Let your spirit fly

Placering i ESC: 5 (av 26)

Kommentar: Detta är en låt som jag aldrig har fallit för. Den är för ointressant, det händer inget och jag känner ingenting.
Detta år tävlade för övrigt min favorit genom åren, Alcazar med låten Not a sinner, nor a saint.

Next!

 

9

År: 2008

Låt: Hero

Artist: Charlotte Perelli

Tvåa det året: Sanna Nielsen – Empty room

Placering i ESC: 18 (av 25 i finalen, totalt deltog 43 länder)

Kommentar: Inte nån favorit heller. Det här året borde Sanna Nielsen ha vunnit, men just därför återkom hon med en bättre ballad några år senare, och vann med den i stället. Detta är en typisk kraftfull mellolåt från 00-talet, där Fredrik Kempes makttid tog sin början. Han har sedan dess vunnit tre gånger till som låtskrivare. Men den gör inte så mycket för mig.

Europapubliken gillade den inte så värst mycket heller. Den räddades till finalen från semin som juryns wildcard.

 

8.

År: 2007

Låt: The worrying kind

Artist: The Ark

Tvåa det året: Andreas Johnsson – A little bit of love

Placering i ESC: 18 (av 26 i finalen, totalt deltog 42 länder)

Kommentar: 2007 kom det populära bandet The Ark och deltog i mellon, och det kändes redan från början att de skulle vinna. Det gjorde de också, med en typisk The Ark-låt, dock inte en av deras bästa (för The Ark har väldigt många bra låtar). I Sverige var de populära, men det känner man inte till i Europa. Och eftersom glamrock inte var i nån popularitets-revival så gick det inte bra.

En rätt okej låt trots allt, men den känns redan i dag lite föråldrad på nåt sätt. Den funkade 2007, men i dag känns den inte så intressant. Bäst i låten är fortfarande bryggan, mellan vers och refräng.

Annars det här året var det en stor grej i Melodifestivalen att en ”vanlig” person deltog. En lärare, Marie Lindberg,  hade skrivit en egen låt och spelade gitarr och blev populär. Dock har hon inte setts till musikmässigt sedan dess. Detta året gjorde även Måns Zelmerlöw mello-debut, med låten Cara mia, som han kom trea med.

 

7.

År: 2005

Låt: Las Vegas

Artist: Martin Stenmarck

Tvåa det året: Nanne Grönwall – Håll om mig

Placering i ESC: 19 (av 24 i finalen, totalt deltog 39 länder)

Kommentar: Fest och glamour, tänker man när man hör Las Vegas. Det körde Marin på också, men hans dansare hade på sig motorcykeldräkter, i stället för cabaretutstyrslar. Varför? Överlag är det mer det gamla Las Vegas över det. Mer Rat pack än hur det är där i dag.

Låten i sig är det väl inget fel på. Den är rätt nice, men jag gillar Nanne Grönwalls låt bättre. Det gjorde resten av svenska folket också, men eftersom juryn gav den så mycket mer poäng så vann Martin.

Men som sagt, rätt okej låt, och jag och mina kompisar har spelat den på plats i Las Vegas på hög volym. Det kändes rätt coolt faktiskt. Dock inte på Mandalay Bay, där Martin bor i låten, utan på New York, Ner York.

Att den hamnar så här långt ner på listan beror också delvis på att jag gillar de andra vinnarlåtarna bättre, helt enkelt.

Efter några år av bra resultat i Eurovision så blev det plötsligt platt fall för Sverige. Resultatet innebar att Sverige var tvungna att kvala in via semifinal året efter.

 

6.

År: 2002

Låt: Never let it go

Artist: Afro-Dite

Tvåa det året: Mendez – Adrenaline

Placering i ESC: 8 (av 24)

Kommentar: Allt var nytt det här året. Deltävlingar, man kunde sjunga på vilket språk man ville, vilken genre som helst kunde delta. Det gav mycket av allt, och flera riktigt bra låtar. Det här året förändrades mellon och allt kändes nytt. Bort med gamla tråkballader och dansband, in med hiphop, kalypso och hårdrock. Eller inte, det gamla fanns såklart också kvar.

Därför är det rätt så passande att den första vinnaren i ”Nya Melodifestivalen” blev en fartfylld, glittrande och glädjefull partylåt av det här stuket, men med lite gamla discovibbar. Det svänger som bara den, och med sina utmanande dräkter blev gruppen upphovet till det som kvällstidningarna kom att kalla ”Nakenchock”, och en helt ny era för tidningslöpsedlar tog sin början. Bara en sån sak!

Afro-dite var en supergrupp med redan etablerade artister, och det nya systemet var redan en succé.

 

5.

År: 2009

Låt: La Voix

Artist: Malena Erman

Tvåa det året: Caroline af Ugglas – Snälla, snälla

Placering i ESC: 21 (av 25 i finalen, totalt deltog 42 länder)

Kommentar: Det här är en låt som delar svenska folket, men framförallt mellofansen. Vissa gillar den, andra hatar den. Med tanke på att den kommer såpass högt upp på min lista så kan ni gissa vilken sida jag står på. Jag gillar faktiskt denna. Jag har inga problem med opera i den här tävlingen. Det är bara roligt med omväxling. Jag tycker att detta är en mäktig låt, och självfallet sjunger Malena fantastiskt.

Detta var också första gången som en svensk låt var sjungen på ett annat språk än svenska eller engelska. Visst, det mesta är på engelska, men refrängen är på franska, vilket är unikt i svensk mellohistoria.

Den låt som annars fick mest uppmärksamhet det här året var Tingeling (egentligen Tingaliin Russian Baselovers Remix), av humorgruppen Grotesco. I finalen gjorde de en låt full med ryska stereotyper (eftersom Eurovision skulle gå i Moskva) som kosacker,  ryska dockor, tetris, björnar och textrader som Do svidanija Putin (Hej då Putin) och Na zdorovje Lenin (Skål Lenin). Kul tyckte många, som inte var ryssar.

 

4.

År: 2001

Låt: Lyssna till ditt hjärta

Artist: Friends

Tvåa det året: Barbados – Allt som jag ser

Placering i ESC: 5 (av 23)

Kommentar: Detta var sista gången för flera saker (åtminstone tills vidare). Det var sista gången som Melodifestivalen hade det gamla upplägget, med endast en finalkväll. Också sista gången som man var tvungen att sjunga låten på svenska (i Sverige, i Eurovision fick man välja språk) och det var också sista (kanske senaste) gången som som en dansbandslåt vann Melodifestivalen. Som ni kanske har listat ut genom mina tidigare inlägg så är jag inget jättefan av dansband, men just den här låten gillar jag väldigt mycket. Friends tillhörde något nytt i musik-Sverige, nämligen en grupp som var helt framtagen i tv enkom för att tjäna pengar och bli populära. Och det lyckades.

Jag vet inte riktigt vad jag gillar med denna, men den bara sätter sig. En perfekt kombo av dansband och pop, som passade bra för den gamla tiden, för 15 år sedan. Den hade nog inte funkat lika bra i dag, men jag tycker att den är en perfekt final för det gamla systemet.

Detta är nog också den låt som låter mest som ABBA sedan ABBA själva var med.

 

3.

År: 2006

Låt: Evighet

Artist: Carola

Tvåa det året: BWO – Temple of love

Placering i ESC: 5 (av 24 i finalen, totalt deltog 37 länder. I Europa hette låten Invincible)

Kommentar: Ett par år efter omgörningen av mellon kastades vi plötsligt 15 år tillbaka i tiden. Vinnare blev Carola, med en klassisk power-mello-låt, med vindar och silkeskläder och färger och flaggor. På svenska. Det var så oväntat att det blev succé. Detta är en låt som passade perfekt i Eurovision också, men i Europa kunde dock inget rå på de finska monstren, när Lordi vann med Hard Rock Hallelujah. Att Carola hade bytt språk på låten hjälpte inte.

Här är en låt som jag egentligen inte borde gilla, men jag gör det ändå. Det är så överdådigt, så för mycket, så… Carola. Men det gör att man gillar det. Jag hejade på BWO det här året, men jag ger mig – jag är helt såld på den här låten. Detta är Carola när hon är som bäst.

 

2.

År: 2004

Låt: Det gör ont

Artist: Lena Philipsson

Tvåa det året: Shirley Clamp – Min kärlek

Placering i ESC: 6 (av 24, totalt deltog 36 länder. I ESC hette låten It hurts).

Kommentar: Efter många års frånvaro fick Lena Philipsson komma tillbaka och göra comeback efter flera andraplatser på 80-talet. Med sig hade hon en annan gammal andraplatsinnehavare i mellon, Thomas Orup Eriksson. Tillsammans gjorde de en klassisk schlager med modernt upplägg och ett snyggt scenframträdande. Samarbetet Lena PH-Orup funkade extremt bra.

2004 var en av de bästa finalerna någonsin i Melodifestivalen, med ett riktigt starkt startfält. Min gamla barndomsidol E-Type deltog med Paradise, After dark gjorde en väldigt rolig och svängig låt med La dolche vita, Shirley Clamp fick sitt genombrott med Min kärlek, Petra Nielsen dansade tango, tango, plus mycket mer. Men den bästa blev alltså Lena, vilket var väldigt välförtjänt.

I Europa bytte hon språk till engelska, och det gick rätt bra. Lika många poäng som femman, men blev sexa. Vann gjorde i stället min favoritlåt bland Eurovision-vinnare, Ukrainas Ruslana med Wild Dances.

 

1.

År: 2000

Låt: När vindarna viskar mitt namn

Artist: Roger Pontare

Tvåa det året: Barbados – Se mig / Friends – När jag tänker på imorgon

Placering i ESC: 7 (av 24, på hemmaplan, med titeln When spirits are calling my name)

Kommentar: Min favoritvinnarlåt från det här årtiondet är också den första vinnarlåten vi fick det här årtiondet. Jag tycker att den är så häftig, udda, pampig och catchy. Att den sticker ut så mycket för sitt, men låten är bra också. Man vet inte om man ska skratta eller jubla, men man kan nog göra lite både och. Men det är mest härligt. Mystiskt, norrländskt, storslaget.

En annan rolig sak från det här året var ett medley som alla programledarna (10 programledare för ett program, alla gamla deltagare) gjorde. En massa klassiska deltagare sjöng alla klassiska låtar.

 

 

Så, detta var 00-talet. Några bra och några sämre låtar. Nu är det bara 10-talet kvar på den här listan, men jag kan nästan säga att vi har sparat det bästa till sist. För det har varit många riktigt bra vinnare på 2010-talet. Det ledde till två Europa-segrar (so far), men också en låt som fick oss att missa finalen för första gången någonsin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *