Årets programledare känns bra

STOCKHOLM 2015-11-17 Från vänster Petra Mede, Charlotte Perrelli, Gina Dirawi, William Spetz, Sarah Dawn Finer och Henrik Schyffert presenterades av SVT som programledarna till Melodifestivalen 2016. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

(Två stycken saknas, de som ska vara med i Halmstad. Bild: TT)

Oj, jag märkte att jag hade glömt en sak. För ett par veckor sedan lovade jag att det skulle komma en längre kommentar om årets programledare. Men det har det ju inte gjort. Förlåt.

 

I år gör Melodifestivalen sitt 15:e år på turné, så därför vill man även låta programledarna variera. Man har en som är en stadig plats genom hela tävlingen, nämligen Gina Dirawi. Men resten byts ut varje vecka.

Man har kört liknande upplägg tidigare. 2003 var Mark Levengood ”Gina” och var med hela tiden, med nya kollegor i varje stad. 2005 körde man helt nya par i varje deltävling.

Jag gillar det här (och 2003:s) system bättre. Det är bra med en fast punkt, och jag tror att Gina är perfekt för detta. Hon har två gånger visat att hon är helgrym på att leda Melodifestivalen, 2012 och 2013.  Jag gillar Gina. Det här kommer att bli riktigt bra.

Men jag tycker också att det ska bli intressant med den övriga rotationen. Det är kul att det blir lite annorlunda.

 

Deltävling 1: Gina Dirawi & Petra Mede

Nu på lördag så blir det två gamla rävar som ska lotsa oss genom den första deltävlingen i Göteborg. Om man nu kan säga så om dessa, som egentligen inte har varit med i så många år,  men ändå har så mycket erfarenhet. Petra har lett både mellon och Eurovision (och ska göra det igen i maj) och har visat vilket fullblodsproffs hon är.

I vissa sammanhang har hon retat upp folk, som med olika sexskämt i Parlamentet. Men jag gillar detta. Man vet inte riktigt vad man kan förvänta sig av henne, och det är häftigt. Men jag tror att vi kan vänta oss ett sarkastiskt och träffsäkert ledarskap. Jag ser fram emot detta.

 

Deltävling 2: Gina Dirawi & Charlotte Perelli

Har tävlat tre gånger, och vunnit två av dessa, inklusive en vinst i Eurovision. Hon har också varit programledare två gånger. En av dessa var med det liknande systemet 2003, ihop med ”landsmanninan” Lena PH, och ständige sekreteraren Mark.

Här är jag lite mer frågande. Det var länge sedan Perelli ledde ett sånt här program. Men jag tror att det kan bli rätt skön kemi mellan Gina och Charlotte, förhoppningsvis.

 

Deltävling 3: Gina Dirawi & Henrik Schyffert

Här är en man som likt Petra Mede kan hitta på lite vad som helst. Senast han ledde Melodifestivalen visade han rumpan. Det var 2005, när han och Erik Haag ledde en deltävling. Hans barnsliga humor kan reta en del, och jag tycker att han är väldigt mycket upp och ner. Jag har inget emot barnslig humor, men då ska den vara rolig också. Men det vet jag att han kan vara, och jag tror absolut att han kommer att leverera. Det kommer säkert att bli en del pinsamma och jobbiga ögonblick, men det blir bara kul. Får vi hoppas.

 

Deltävling 4: Gina Dirawi & Sarah Dawn Finer

Om Schyffert är oberäknelig så är Sarah Dawn Finer motsatsen. Hon är så trygg och proffsig, utan att bli tråkig. Tvärtom, hon är väldigt rolig, både som sig själv eller som Lynda Woodruff.

Sarah har visat att hon kan det här förut, och hon och Gina ledde galan ihop 2012 (med Helena Bergström i vissa program) och gjorde det riktigt bra. De sjöng tillsammans en låt om hur man ska uttala deras namn. Så om du är osäkert på om det ska vara ”Jina Dirawi” eller ”Gina Dirawi”, samt om det uttalas som Sara eller Sarah så kan ni kolla här.

Jag tror att detta kan bli den bästa kombon under turnén.

 

Andra chansen: Gina Dirawi & Peter Jöback & Ola Salo

Här i Halmstad får vi en kombo som vi inte vet så mycket om i programledarsammanhang. De har båda tävlat i mellon (Ola har vunnit) men hur är de när de inte ska sjunga? Det ska bli väldigt intressant att se. Jag hoppas därför på en del musikframträdanden, eller åtminstone något kul uppträdande, förhoppningsvis tillsammans med Gina.

Peter är charmig och lugn, Ola känns lite busig, och Gina är nog med på vad som helst. Så jag hoppas verkligen på nåt bra här.

 

Finalen: Gina Dirawi & William Spetz

Årets mest otippade val ska vara med och leda finalen. För de flesta är nog William helt okänd. Han är den yngsta programledaren någonsin (19 år) och har en liknande bakgrund som Gina hade när hon debuterade. Han är känd på nätet, med videor Youtube och bloggande, och har även gjort grejer på SVT play.

Jag har sett honom i en del sammanhang, och han brukar ofta vara väldigt rolig. Jag tror att det kan bli lite som med Gina, att komma från ”ingenstans” (för de som inte följer honom på nätet) till att bli väldigt omtyckt och så småningom få chansen till fler egna program.

 

Som sagt, en bra uppsättning programledare, med olika kvalitéer. Det känns bra. Men det gjorde det i och för sig även när Anders Jansson och Nour el-Refai valdes…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *