Bra blandning bland genrerna på lördag

Nu har vi bara en deltävling kvar. Lite vemodigt. Men så hinner man inte tänka, för nästa vecka kommer hela mellocirkusen till Halmstad, och jag är sjukt taggad!

 

Men jag tänkte att det nog är lika bra att gå igenom denna veckas artister, de sista för i år. Det blir en häftig blandning av genrer, så det ska bli intressant att se vilka som skräller och slår ut nån helt annan typ av artist.

(Bilder: Jonas Ekströmer/TT)

 

Eclipse

STOCKHOLM 20151130 Startf‰ltet fˆr Melodifestivalen 2016 presenterades i Stockholm p mÂndagen. Gruppen Eclipse t‰vlar i G‰vle. Foto Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Årets hårdrocksnummer har sparats till den sista deltävlingen. Men väl där är de först ut med pyro, fullt ös och förhoppningvis en cool show.

Jag gillar att hårdrock har hittat vägen in i mellon. Flera gånger har det varit väldigt bra låtar med, men resultaten brukar inte bli lika bra. Jag tyckte till exempel om Outtriggers Echo som tog sig till Andra chansen 2014. 2012 tog sig Dead by April till final med Mystery, och slutade sjua. Fler har deltagit, men som sagt brukar det vara si och så med resultaten. Oavsett hur det går för Eclipse så hoppas jag på en grym låt och en häftig show hur som helst.

 

Dolly Style

 

STOCKHOLM 20151130 Startfältet för Melodifestivalen 2016 presenterades i Stockholm på måndagen. Dolly Style tävlar i Gävle. Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Jajamensan, dockorna som förra året berättade att ”man får leka med dem hela natten” och uppmanade små barn att ”do it dolly style” är tillbaka, färggladare än någonsin.  Låttexten i år har inte lika mycket underliggande sexuella anspelningar, men dock lite.

Dolly style är tuggummipop som sätter sig på hjärnan, oavsett om man vill det eller inte. Förra årets låt var väldigt trallvänlig, och det var något annorlunda. I år är det inte lika spännande, eftersom det är lite ”been there, done that”. Men de får hjärna bjuda på nåt oemotståndligt.

Jag gillar trams i mellon. Det ska vara lite humor och oseriösa bidrag med. Dock ska de inte har med toppen att göra. Något sånt här bidrag får absolut inte vinna, men som trevlig underhållning mellan svulstiga ballader och svettiga rocknummer är det mer än välkommet.

 

 

Martin Stenmarck

STOCKHOLM 20151130 Startfältet för Melodifestivalen 2016 presenterades i Stockholm på måndagen. Martin Stenmarck tävlar i Gävle. Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Det har varit flera veteraner med i år, och även några tidigare vinnare. Här är en av dem. Martin Stenmarck fick några fina år med flera hits efter sin vinst 2005, men på sistone har det varit lite sisådär. Han försökte sig på en comeback i mellon 2014 men det räckte bara till Andra chansen. Redan då kändes det som att ”nja, detta känns inte helt som nåt som har med dagens musik att göra”. Jag är rädd att det blir samma sak i år. En typisk Stenmarck låt som man visserligen kan höra på radion utan att man byter kanal, men inget vi vill skicka till Eurovision för att representera Sverige musikåret 2016. Han får gärna överraska mig, men jag är tveksam till om han kommer att göra det.

 

 

Linda Bengtzing

STOCKHOLM 20151130 Startfältet för Melodifestivalen 2016 presenterades i Stockholm på måndagen. Linda Bengtzing tävlar i Gävle. Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Om det är någon artist där man kan lita på vad man får så är det Linda Bengtzing. Glad, trallvänlig schlager, i fullt ös på svenska. För ja, även om årets låt har en engelsk titel (Killer girl) så är den självklart på svenska. Förra gången Linda var med så var det en liten annorlunda typ av låt, och jag gillade den. Det gjorde dock inte publiken tillräckligt mycket, och hon gick bara vidare till Andra chansen (samma tävling som Martin Stenmarck).

Detta är för övrigt ett av Halmstads bidrag i år. Låtskrivarna här härifrån och låten är inspelad i Gullbrandstorp. I övriga nummer i år finns det för övrigt Halmstadbor som dansar.

Men det är inte bara den halländks fanan som Linda hissar i år, hon är också Last man standing när det gäller schlagerlåtar. Anna Book, Uno/Tommy/Patrik och Afte Dark misslyckades, och om inte Linda går vidare så finns det ingen klassisk schlager i finalen. Inget fel på det egentligen, men det visar på ett tydligt trendbrott. En gång för alla har då publiken visat att man inte vill ha schlager i Melodifestivalen och i så fall kan det vara slutet för hela den genren, eftersom mellon i stort sett är det enda forumet som den har att visa upp sig på. Så ingen press Linda, det är bara en hel musikgenres framtid som vilar på dina axlar…

 

 

Frans

STOCKHOLM 20151130 Frans t‰vlar i fj‰rde delt‰vlingen i G‰vle i Melodifestivalen 2016. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

Frans är känd för en sak. Han gjorde som sjuåring 2006 en fotbollslåt  som alla gick och sjöng på. ”I love you, ich liebe dich – Zlatan Ibrahimovic!”. Grattis, nu har du den på hjärnan!

Nu vill han komma vidare från stämpeln som one hit wonder, vilket kan vara lite jobbig att få innan man knappt har gått ut etta på lågstadiet.

Det ska bli jäkligt intressant att se vad han har att komma med. Man vet inte så mycket om honom som artist. Det han gjorde för 10 år sedan kan man inte räkna. Men jag har en negativ magkänsla, men den får gärna förändras på lördag.

 

Panetoz

STOCKHOLM 20150319 Gruppen Panetoz med från vänster: Johan Hirvi, Daniel Nzinga, Nebeyu Baheru, Njol Badjie och Pa Modou är aktuella med med nya låten "Norge" Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Det är många artister den här helgen där man vet vad man kan förvänta sig redan innan man har hört låten. Dolly style är smittande tuggummipop, Linda Bengtzing är gladschlager, Martin Stenmarck är radiodänga på svenska och Panetoz är ren och skär glädje på scen. Det är dansmusik som det inte går att sitta still till, man bara måste digga med. Jag gillar Panetoz och har flera bra låtar med sig i bagaget. De borde kunna gå vidare till final, men med ett så splittrat startfält så känns ingenting givet. Men det får gärna bli en trallvänlig dansant låt, och skulle den råka gå genom Andra chansen i Halmstad så gärna för mig. Jag hänger gärna lite med detta glada gäng nästa vecka.

 

 

Molly Sandén

STOCKHOLM 20151130 Molly Sandén tävlar i deltävlingen i Gävle under Melodifestivalen 2016. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

Det är intressant hur en egentligen rätt oerfaren artist har gått direkt till att vara årets största favorit att vinna alltihop. För så var det redan när artisterna presenterades i november. Jag själv var en av dem som redan då tippade henne att vinna Melodifestivalen 2016.

Varför då? Tja… En anledning är att årets startfält inte innehåller några jättespännande artister. Bra låtar, absolut, men artisterna? Ingen som på förhand höjer några ögonbryn.

Men Molly har också kommit fram som en modern artist med viktiga budskap. Det fanns för några år sedan en risk att hon skulle bli en ”Disney-artist”, en helylle person som alla älskar, men som är oooh så tråkig och oklanderlig. Men med självutlämnande låtar och videor om kroppsideal och mobbning så har hon visat att hon faktiskt har något att komma med som betyder något. Dessutom har hon en fantastisk röst.

Hon är skyhög favorit till att ta en av finalplatserna på lördag. Allt annat vore årets största skräll. Så jag hoppas verkligen att hon har en bra låt och ett grymt framträdande. För jag tycker att hon förtjänar det. Och skulle hon vinna i finalen så vet vi åtminstone en sak – Sverige kommer att representeras av en artist som vi kommer att vara stolta över och absolut inte behöva skämmas för.

 

Sådär ja. Senare ikväll eller imorgon ska jag recensera lite av låtarna, som nu också har börjat släppas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *