Finalkoll: Wiktoria

MALMÖ 2016-02-12 Wiktoria framför bidraget Save Me vid fredagens klädrep inför deltävling två i Malmö under Melodifestivalen 2016. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

 

Artist: Wiktoria

Styrkor:

En häftig och unik röst. Rejält med power. Cool artist.

Svagheter:

En av flera av lördagens finalister som man inte vet nånting om. Hon var verkligen totalt okänd för några veckor sedan, och har inte heller synts så mycket i några sammanhang sedan hennes deltävling. Saknar också rutin.

 

Låt: Save me

Styrkor:

I mitt tycke den bästa låten på lördag. Den suger tag i en direkt, och har flera olika segment där det händer olika saker. Det är mystiskt och dramatiskt, och det är discoaktigt och glatt. En skön låt som man bara vill höra om och om igen.

Svagheter:

Jag kan inte bestämma mig för hur modern den är. Den är nyskapande, absolut, men är det kanske för mycket 70-talsdisco? Egentligen kan jag inte hitta så många nackdelar med låten, utan jag tror att den kan få problem på grund av att artisten är så okänd, snarare än bidraget i sig.

 

Show:

Kvällens mest udda show, där Wiktoria står helt stila och får olika bilder och färger projekterat på magen. Det är både små bilder, men också hela outfits som hon får på sig. Det är ett intressant koncept, och absolut något som gör att man minns numret. Och det är viktigt när artisten är så anonym.

 

Hur påverkar startnumret?

Att starta som nummer 11 har inte varit så vanligt, då det ofta har varit 10 bidrag i finalen. Däremot kan man jämföra med att starta näst sist, och det brukar gå rätt så bra, och har även lett till vinst.

Att gå på efter Frans är tufft, men där handlar det verkligen om att göra kvällens bästa performance. Skulle Frans vackla och kännas osäker kan Wiktoria briljera. Och tvärt om. Att gå på innan Samir & Viktor kan vara bra, för då ser publiken hur seriöst och bra detta är i förhållande till badlåten där det mest fokuseras på striptease.

 

Vem röstar på detta?

Jag hoppas på alla dem som kan se en riktigt bra låt. Som inte bryr sig lika mycket om att artisten ska vara känd. Jag tror att det kan vara en bred massa trots allt. Och de som inte är så vana vid mellon och vilka som ”brukar” vara med kan nog rösta på detta också.

 

Kan denna vinna?

För ett tag sedan hade jag nog sagt ”tyvärr, nej”, med anledning av den anonyma artisten. Men på sistone har den seglat upp mer och mer, och stiger som en raket på Spotify. Hon ligger just nu tvåa på flera bettinglistor, så det finns absolut vinstchans här.

Men tänk om den faktiskt vinner!?

Wow, yes, yes yes! Jag och mina kompisar Andreas och Henric kommer att hoppa i sofforna på lördag kväll och grannarna kommer att undra vad det är som händer (förlåt på förhand). Jag hade blivit riktigt glad, och det borde Sverige också bli. Vi skulle då ha röstat fram den bästa låten till Europa, och för första gången på nästan 20 år skulle en tidigare okänd artist vinna Melodifestivalen. En nya era i mellons historia skulle inledas.

Chanser i Eurovision:

Svårt att säga hur modern retro går hem där. Det borde nog funka hoppas jag.

12 points to Sweden from:

Estland. De har för vana vid att ha riktigt sköna låtar som är easy listening, men ändå med ett bra driv och som är spännande. Framförallt fjolårets Goodbye to yesterday, men även flera andra låtar tidigare. Den här låten skulle passa perfekt för den estniska publiken.

 

Mitt tips just nu:

Jag hoppas på att den ska komma högt upp, och nu börjar jag faktiskt också tro att det ska gå. Det kommer att bli en placering högt upp. Hur högt upp kommer att avgöras av dagsformen för alla artister.

Kommentar:

Som sagt, detta är min favoritlåt, och jag hoppas verkligen att det ska gå bra. Att hoppas på en vinst är nog för mycket, men en bra placering ska allt Wiktoria kunna skrapa ihop tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *