Eurovision 2017 kan gå i Moskva

Nu kommer en av förhandsfavoriterna.

Semifinal 1

8. Sergey Lazarev – ”You Are the Only One” (Ryssland)

 

På alla bettinglistorna ligger Ryssland etta, som troligast att vinna hela alltet i år. Det är inte svårt att förstå varför. Detta är en cool, häftig och bra låt. Videon är riktigt snygg, och allt sitter som det ska.

Även jag gillar detta. Men det är ingen klockren låt. Det är inget som direkt får en att tänka ”wow, detta är en vinnarlåt!”. Det är en bra låt, absolut, men ingen fulländad succé. Det ska också bli intressant att se hur denna kan se ut på scen. Det kommer att göra mycket till.

Något som talar emot honom är också att det är lite mycket Måns Zelmerlöw över honom. En snygg ung kille med en cool låt och scenshow. Ofta brukar man inte välja två likadana vinnare år efter varandra.

Men det är självklart också en fördel för honom. Det har funkat förut, och uppenbarligen gillar Europa detta.

Något som han har emot sig är dock vilket land han kommer ifrån. De senaste åren har Ryssland varit på gång att vinna, men folk har tvekat att rösta på Ryssland för man vill inte att Putin ska få ha en uppvisningsshow i Moskva med sin fulla propagandamaskin igång. De senaste fyra åren har man kommit som sämst sjua.

Detta ska ju inte spela roll, men det gör det naturligtvis. Jag tror att det var den största anledningen till att Eurovision går i Stockholm i år, och inte i Moskva.

Eller så kan det vara så att Europa har tröttnat på att hata Ryssland, och att man nu tänker ”äh, det är trots allt musiken som ska räknas”. Många tänker nog så. Kanske dock inte Ukraina.

Sedan debuten 1994 har Ryssland fyra andraplatser och en vinst. Det kommer troligtvis att bli en ny pallplats, men om Sergey ska hamna överst handlar nog mer om hur folket ställer sig till Putin snarare om hur bra låten är.

 

Bertyg: 4 schackbräden som ramlar ner och skrämmer dansare, av 5 möjliga.

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1

Armenien (2p), Kroatien (4), Finland (2), Grekland (3), Ungern (4), Moldavien (4), Nederländerna (3)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *