Österrike kör på franska

Dags för första årets stora förlorare.

Semifinal 1

9. Zoë – ”Loin d’ici” (Österrike)

Först vill jag bara påminna om att startordningen inte är satt ännu. Detta är det nionde bidraget i första semin, men det kommer att ha en startposition på den andra halvan av första semin. De åtta bidrag vi har sett hittills kommer att vara bland de åtta första låtarna. Men denna kan alltså starta sist. Men inte allra först. Jaja, ni kanske fattar.

 

Det är flera saker som sticker ut med det här bidraget. Det mest uppenbara är så klart språket. Det är den ena låten av endast två i första semifinalen som inte innehåller engelska, och det är inte på landets vanliga språk. Nej, i stället för tyska blir det franska. OCh visst, varför inte. Om länder som vanligtvis inte pratar engelska ändå sjunger på det språket, varför kan inte samma sak gälla för icke-fransktalande länder? Och Österrike är kända för att experimentera friskt, om man säger så. Vinnaren från 2014, Conchita Wurst, är ett av många exempel.

Om jag ska fortsätta mina anspelningar på tidsmaskiner efter San Marinos 70-tal och Finlands 80-tal så tar oss Zoë med oss till 90-talet. Det låter en hel del som låtar som hade kunnat komma då, men med en viktig skillnad. Till skillnad från San Marino och Finland så låter detta dessutom modernt. En bra kombo som jag har efterfrågat i de tidigare exemplen.

Jag gillar detta, men jag vet inte riktigt hur mycket. Det är en snygg låt och en snygg scenshow. Med tanke på vad vi har hört tidigare i semin så borde denna ha en given finalplats.

I och med vinsten 2014 stod Wien som värd för Eurovision förra året. Hemmalandet brukar alltid få några tack-för-showen-röster, men så blev det inte ifjol. Inte nog med att Österrike slutade sist (ihop med Tyskland) – de fick inte ett enda poäng!

Dessutom har landet slutat sist hela sju gånger dessförinnan, och många år har därför Österriket skitit i tävlingen, för att tala klarspråk. Det är kul att de inte sysslar med sånt längre, utan skickar nåt som de nog ändå tror på. Jag gillar detta som sagt, men det kommer att krävas ett riktigt hundraprocentigt och grymt framträdande för att låten ska få en hög placering i finalen.

 

Betyg: 4 jääättestora blommor, av 5 möjliga

 

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1

Armenien (2p), Kroatien (4), Finland (2), Grekland (3), Ungern (4), Moldavien (4), Nederländerna (3), Ryssland (4), San Marino (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *