Bosnien gör comeback med klassisk balkanlåt

Nu dags för både längsta artist-lista och längsta landsnamnet.

 

Semifinal 1

11. Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala – ”Ljubav je” (Bosnien & Hercegovina)

 

Här är det dags för en efterlängtad comeback. Inte för Deen, som var med i Eurovision 2004, utan för hela landet, som har varit utanför gemenskapen sedan 2012. Ekonomiska anledningar har gjort att Bosnien inte har deltagit, men nu är det alltså dags att komma tillbaka. Och när man hör låten så känner man igen det direkt, och det är som att de aldrig har varit borta.

För detta är en klassisk balkanlåt, där de även har vävt in lite el-cello och rap. Inget som överraskar, trots de två extra ingredienserna. Dock blir elcellisten rätt överraskad när rapparen kommer, och hon måste lämna sin pall.

För detta har man hört så många gånger förut. Det är inte spännande alls. Balkanballader kan vara bra, och förra året älskade jag Montenegros bidrag, som växter för mig varje gång jag hörde det. Det var på montenegrinska, och det är trevligt att denna låt är på bosniska. Faktum är att det är det enda bidraget i första semin som sjungs helt på sitt modersmål. Det är värt att hylla.

Men det är också det enda. Visst, det är en liten fin låt, men inget speciellt. Inte dåligt, men inte särskilt bra.

 

Bosnien har en tredjeplats som bästa resultat, 2006, men annars brukar det inte gå särskilt bra. Det kommer det inte att göra i år heller tror jag. Jag tror att de får svårt att nå final, men med hjälp av grannländer och andra som är glada över att de är tillbaka, plus att de sjunger på sitt eget språk, kanske de kan skrapa ihop tillräckligt många poäng. Men jag tvivlar.

 

Betyg: 2 el-cellister som måste lämna sin pall, av 5 möjliga.

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1

Armenien (2p), Kroatien (4), Finland (2), Grekland (3), Ungern (4), Moldavien (4), Nederländerna (3), Ryssland (4), San Marino (2), Österrike (4), Azerbajdzjan (4)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *