Tyskland kaosar i år igen

För det första, så fort jag är klar med genomgångarna av låtarna så ska jag berätta en massa om nästa vecka, men jag vill göra klart detta först. Bara några få låtar kvar nu.

 

Finalen

Jamie-Lee – ”Ghost” (Tyskland)

 

Kommer ni ihåg allt kaos som var i Tyskland förra året? Om inte, här kommer snabbreprisen: I deras mellofinal vann  Andreas Kümmert, efter en finalkväll där fler och fler blivit utröstade, tills det bara fanns två kvar. Andreas vann, men sen kom det konstiga: Han ville inte vinna! Så han överlämnade segern till tvåan, Ann Sophie. Hon fick vinna i stället. Det blev inte bra, och hon slutade sist i Eurovision, med 0 poäng.

Så, i år kör man på säkra kort tänkte man. För det första ville man ha någon som ville vinna, så man gjorde så att man valde ut en artist, Xavier Naidoo, som skulle få sjunga alla låtar i tyska mellofinalen, och sen får tittarna välja vilken som var bäst. Problemet var bara att Xavier har gjort sig känd för både rasistiska och homofoba uttalanden, och direkt blev det protester. Till slut blev det så att tv-bolaget var tvunget att dra tillbaka förslaget, och årets kaos var ett faktum.

Till slut kom de fram till att ha en ”vanlig” tävling, och i denna vann Jamie-Lee, och hon har inte avsagt sig segern, så här är vi nu.

 

Så, vad är det då som Tyskland har valt att skicka efter allt strul? Tja, för att upprepa det som jag har sagt så många gånger förut. Det är varken bra eller dåligt.

Det är en snygg show och en cool låt, men särskilt utstickande är den inte. Den har många bra element, men inget av dem kommer ut fullt ut. Det blir lite mischmasch av mycket. Den hade tjänat på att specificera vad den vill vara. Dessutom har den väldigt många delar av förra årets Black Smoke i sig, och det är inte bra.

Men jag gillar artistens röst och mystiken. Härligt med nån som sticker ut som artist också, även om det bara är via kläderna.

 

Så egentligen är det ingen märkvärdig låt, men den får en trea. Jag känner dock att detta skulle kunna vara en låt som växer ju mer man lyssnar på den. Så jag får nog ta och ge den många fler lyssningar än de enstaka som jag har gjort hittills.

 

Förutom när Tyskland misslyckades med att ta sig till final 1996 så har de varit med och tävlat varje år sedan det hela startade 1956. Men för att vara ett så stort musikland, och ha haft gratisplatser till finalen, så har det gått oväntat dåligt. Bara två vinster, varav den senaste kom 2010. däremot hela sex sistaplatser, varav den senaste kom ifjol.

Någon sistaplats blir det nog inte i år, men någon bra placering kan de glömma. Troligtvis kommer de slåss med Storbritannien om att inte bli sämsta direktkvalificerade land.

 

3 läskiga träd, av 5 möjliga

 

Tidigare recensioner:

Semifinal 1:

Armenien (2p), Kroatien (4), Finland (2), Grekland (3), Ungern (4), Moldavien (4), Nederländerna (3), Ryssland (4), San Marino (2), Österrike (4), Azerbajdzjan (4), Bosnien & Hercegovina (2), Cypern (4), Tjeckien (3), Estland (2), Island (5), Montenegro (3), Malta (3)

Semifinal 2:

Lettland (2), Polen (2), Schweiz (3), Israel (3), Vitryssland (2),
Serbien (5), Irland (4), Makedonien (3), Litauen (3), Australien (4), Slovenien (4), Rumänien (3), Bulgarien (5), Danmark (2) Ukraina (1), Norge (2), Georgien (1), Albanien (2), Belgien (4)

Finalen:

Sverige (3), Frankrike (4)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *